Arsenie Boca şi învăţătura vieţii: beţia, curvia şi mânia distrug nervii, carnea este otravă. „Femeilor, fugiţi de bărbaţi ca de foc când sunt ameţiţi de băutură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Boca a fost perceput ca un duhovnic care îi putea ajuta pe oameni n problemele lor de sănătate.
Arsenie Boca a fost perceput ca un duhovnic care îi putea ajuta pe oameni n problemele lor de sănătate.

Părintele Arsenie Boca a devenit una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, iar mărturiile oamenilor care l-au cunoscut prezintă situaţii cu totul ieşite din comun. Unii dintre cei care i-au relatat duhovnicului cu ce probleme de sănătate se confruntau în vremea în care l-au întâlnit au povestit ce sfaturi primeau de la acesta pentru a-şi găsi alinarea suferinţelor.

Mărturiile provenite de la oameni care susţin că l-au întâlnit pe duhovnicul Arsenie Boca au devenit material documentar pentru cărţile despre viaţa părintelui.

Cele mai multe dintre ele nu mai pot fi verificate. Sunt relatările impresionante ale unor oameni simpli, care vorbesc despre modul în care preotul i-a ajutat când s-au prezentat în faţa lui cu diverse probleme, de sănătate sau de familie.

Unii dintre cei citaţi în cărţile biografice dedicate călugărului vorbesc despre cum au fost ajutaţi de acesta să îşi găsească alinarea unor suferinţe fizice. Ana Riţivoiu, din Sibiu, citată într-unul din volumele de mărturii despre viaţa părintelui Arsenie Boca, susţinea că acesta i-a spus că postul şi rugăciunea, dar şi odihna, o vor ajuta să se însănătoşească.

„Ne sfătuia să ne odihnim, că trupul e templul sufletului şi dacă e obosit nici rugăciunea nu e făcută bine. Cel târziu la ora 10 seara să te pui în pat să te odihneşti. Niciodată să nu te culci după 12 (24.00), că acela nu e somn odihnitor. Că dacă te culci înainte de 10 te poţi trezi şi la 3 şi la 4 şi eşti om, dar dacă te culci după 12 te trezeşti şi la 10 şi la 12 ziua. Eu ziceam: «Părinte, mă doare stomacul de la varză, de la cartofi»; «Măi, nu mânca, pentru că bolnavii nu au post». Spunea să mâncăm tot timpul lapte ca să avem echilibru de calciu în organism să nu se producă dereglări. Recomanda la majoritatea să consume brânză de vaci, lapte crud şi zicea că din moment ce calciul scade încep să apară dereglări şi tot felul de boli”, relata femeia.

Sfaturile de viaţă sănătoasă

Nicola Streza, citat de asemenea în volumele despre părintele Arsenie Boca, relata că duhovnicul i-ar fi spus unui bolnav de plămâni să ia hrean amestecat cu miere de albine. Alte mărturii vorbesc despre sfaturile date unor bolnavi de epilepsie, cu afecţiuni la rinichi sau oftalmologice. Arsenie Boca le cerea oamenilor să se roage mai des şi să ţină post.

O serie de sfaturi cu privire la sănătate sunt atribuite călugărului, în volumele publicate la editurile de carte religioasă. Iată câteva dintre ele:

Din trei pricini se îmbolnăveşte trupul: De otrăvuri din lipsa postului; carnea este o otravă şi se mistuie tot cu ajutorul unei otrăvi care este fierea. Din naştere, pentru că fie mama sau tata nu a fost treaz când s-a zămislit copilul; femeilor, fugiţi de bărbaţi ca de foc când sunt ameţiţi de băutură. Din desfrânare, pentru că trec măsura cuvenită şi încep să-i doară spatele, spinarea, şalele, slăbesc nervii, devin iuţi şi nerăbdători. Toate acestea, pentru că nu şi-au înfrânat poftele. Este tocmai ca bogatul care sărăceşte. Aşa şi trupul care şi-a mâncat toată vlaga.

Copiii - şcolari să se culce la ora 10 (22) seara şi să se scoale la ora 5 dimineaţa, ca să poată învăţa. Şi să se ferească de prieteniile rele.

Onania are urmări foarte grave.

Tinerele fete, după 20 de ani să se căsătorească, să nască copii, căci ispitele mari sunt. Singurătatea nu e bună: şi o fată poate cădea uşor.

Examenele se iau mai uşor în stare de înfrânare, de castitate, pentru că se convertesc mai uşor energiile în inteligenţă. Se ştie că marii savanţi îşi convertesc, endocrin, energia lor aproape total şi nu au avut nevoie de femeie.

Cele mai grele boli sunt bolile de nervi. Mor nervii şi te trezeşti slăbănog, tremurând de nu te mai poţi opri, sau bolnav la casa de nebuni. Nu e boală de moarte, dar nici leac nu are. Şi cine distruge nervii? Iată cine, spun doctorii: beţia, curvia şi bolile ei, mânia sau furiile şi supărările peste măsură. Deci feriţi-vă de acestea, că ele omoară milioane de firişoare (celule) nervoase, care nu se mai refac în veac. Toate celulele se refac, afară de celula nervoasă.

Alte sfaturi şi îndemnuri atribuite părintelui Arsenei Boca sunt:

Pantalonii la femei sunt mult mai grav ca lipsa de basma la rugăciune.

Abstinenţa sexuală dă vigoare, dar din când în când, rar, trebuie soţii să se împreuneze, în afară de posturi.

Femeia are nevoie de completare endocrină, prin contact, de la bărbat. Femeia e necesar să fie căsătorită, de la vârsta împlinirii fiziologice, după 20 de ani. Pentru menţinerea sănătăţii are nevoie de combustibil masculin, care se poate obţine numai în viaţa conjugală, legală civil şi bisericeşte; ce se face prin desfrânare este spre pedeapsă. Femeile care nu primesc combustibil masculin, fie din lipsa căsătoriei, fie că se abţin de la raporturi conjugale, ajung la anxietate, nevroze, idei de sinucidere, agresivitate etc. Acestea pot fi şi efecte ale văduviei forţate sau ale sterilităţii.

Toţi avem o genă oncogenă şi ne putem îmbolnăvi de mai multe ori fără să ştim, dar prin spovedanie sinceră şi împărtăşire ne refacem. Trebuie să ne întărim cu Sfintele Taine, cu energie duhovnicească, capabile să stăvilească anarhia din creier şi din organisinul nostru. Factorul supranatural se dovedeşte capabil de atâtea ori să ne scape din multe încurcături.

Fumatul slăbeşte nu numai plămânii, ci şi mintea omului, încât credinţa nu o mai vezi atât de curat.

Cei bolnavi să ţină regimul bolii în loc de post.

Cine este prieten cu paharul, nu are rezultate bune în viaţă. Alcoolul omoară regiuni întregi de celule nervoase din creier. Şi ajungi să te împrieteneşti cu oameni cu mai puţină judecată.

Sfaturile date de duhovnic au fost publicate în mai multe volume, apărute după moartea lui, la editurile de carte religioasă. Au fost culese de autori care i-au cercetat lucrările şi viaţa. Unii reprezentanţi ai Bisericii susţin că aceste învăţături atribuite părintelui Arsenie Boca trebuie privite cu anumite rezerve.

Cum era descris de informatori

O serie de mărturii de mărturii despre părintele Arsenie Boca, păstrate din anii 1960 în dosarele de urmărire ale acestuia, aflate în arhivele CNSAS, prezintă modul în care era perceput de cei care îi cereau ajutorul. „Atât în predică, cât şi în spovedanie era sever, aspru cu greşelile, cu păcatele oamenilor. A fost extremist, era riguros şi exagerat în pretenţii de viaţă curată de post, de rugăciune, de înfrânare, de spiritualism. Faima lui de călugăr riguros, de om al lui Dumnezeu, mersese până la marginea ţării. Lumea venea nebună spre el. El a cultivat acest cult al personalităţii şi călugărului Arsenie - aşa îl chema în călugărie - a ajuns om mare, renumit în toată ţara. Era în timpul războiului. Dureri, necazuri şi suferinţe erau multe. Ţăranii şi intelectualii veneau cu sutele, cu miile de pretutindeni să-l vadă, să-l audă, să stea de vorbă cu «sfântul» de la Sâmbăta. Trecea în faţa mulţimilor drept, cunoscător al tainelor omului şi făcător de minuni”, scria, într-o notă informativă din februarie 1964, informatorul Iulian Nicoară, potrivit autorilor volumului ”Părintele Arsenie Boca în atenţia poliţiei politice din România”, George Enache şi Adrian Nicolae Petcu.


Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite