Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Autostrada Lugoj – Deva şi „blestemul Peşterii cu lilieci”. Dealul din jurul grotei este excavat, dar liliecii rezistă

8
29 May 2017 15:27:43
Autor: Daniel Guţă
FOTO: F. C. Robiller / naturlichter.de / wikicommon.com
FOTO: F. C. Robiller / naturlichter.de / wikicommon.com

Dealul de la marginea satului Şoimuş este excavat în aceste zile pentru a face loc traseului viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, însă în zona Peşterii – Tunel, în care se ascund câţiva lilieci, lucrările sunt blocate. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere caută soluţii pentru relocarea acestor vietăţi.

Cel mai recent raport publicat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere privind stadiul proiectelor de infrastructură derulate oferă informaţii despre problemele de pe şantierele Autostrăzii Lugoj – Deva.

O situaţie semnalată pe Lotul IV al autostrăzii este lipsa autorizaţiei de construire pentru segmentul de circa 250 de metri din jurul Peşterii Tunel, fapt care împiedică derularea construcţiei în zonă. Deşi dealul în care a fost clădită grota, în urmă cu două secole, a fost defrişat şi este excavat pentru a lăsa loc viitoarei autostrăzi, în zona peşterii lucările sunt blocate, în aşteptarea autorizaţiilor şi a soluţiei de relocare a liliecilor. Peştera – tunel de la marginea satului Şoimuş, cea în care se adăposteau câţiva lilieci protejaţi de lege, a fost unul dintre motivele pentru care lucrările au întârziat cu un an.

Încă din octombrie 2014, constructorii au fost anunţaţi de compania de autostrăzi că nu mai pot lucra în zona peşterii, în fapt, o grotă de circa 20 de metri, de care nici localnicii nu aveau prea multe cunoştinţe. Reprezentanţii unui ONG ecologist au reclamat atunci că vibraţiile produse de utilajele care lucrează în zona localităţii Şoimuş deranjau liliecii din peştera de tip tunel. Reclamanţii nu au venit cu nici o dovadă în acest sens, iar în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, habitatul liliecilor nu există.

„Peştera de la Şoimuş este antropică şi a fost făcută în secolul trecut de către localnici, pentru a-şi adăposti alimentele. Liliecii de care se face vorbire nu sunt în inventarul judeţului privind speciile protejate şi e discutabil dacă există sau nu”, declara Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, în 2015.

Doar trei lilieci dintr-o specie protejată se adăposteau în grotă, conform specialiştilor care au cercetat-o şi au monitorizat-o pentru un an.

Autostrada Lugoj - Deva, lucrări pe lotul IV, în zona Şoimuş

Stadiul lucrărilor: între 52 şi 77 la sută

Lotul IV, între Ilia şi Şoimuş (Deva), va avea 22,1 kilometri, costul său fiind estimat la 419,4 milioane lei fără TVA. Execuţia proiectului este realizată de SC Tehnostrade – SC Spedition UMB SRL, iar CNAIR estimează că tronsonul va fi finalizat în luna decembrie a acestui an. În prezent, stadiul execuţiei proiectului este de 52 la sută.

Lotul II, între satele Coşevita şi Traian Vuia, va avea o lungime de 28,6 kilometri, valoarea contractului  fiind de 562,73 milioane lei. Lucrările sunt realizate de Asocierea Salini Impregilo Spa şi SECOL SA. În martie 2017 au fost deschişi traficului rutier primii 16 kilometri, însă potrivit raportului din luna mai al CNAIR, segmentul de 14 kilometri rămas în construcţie va fi realizat până în martie 2020. Stadiul execuţiei lucrărilor este de 60 la sută, însă un segment va trebui scos la licitaţie, pentru construirea unor pasaje pentru urşi.

Lotul III este realizat între Coşeviţa şi Ilia şi va avea 21,1 kilometri, valoarea proiectului fiind de 578 de milioane de lei, fără TVA. Lucările, care au ajuns la stadiul de 77 la sută, sunt efectuate de Asocierea Teloxim Con SRL -  Comsa SA – Aldesa Constructiones SA – Arcadis Eurometudes SA, iar CNAIR a estimat că proiectul va fi inaugurat în august 2017. PE acest tronson, probleme sunt în zona viitorului nod rutier de la Holdea, localitate aflată la limita judeţelor Hunedoara şi Timiş, unde lipsesc autorizaţiile de construire pentru un pasaj.

Autostrada Lugoj – Deva va însuma 100 de kilometri. Lotul I, dintre Traian Vuia - Sanovita, de 27,4 kilometri a costat 681,04 milioane lei şi a fost inaugurat în decembrie 2013.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Deva - Lugoj văzută din avion. Filmările aeriene care arată cât au lucrat constructorii în ultimul an

Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.

VIDEO Ghinionistul de pe Autostrada Deva – Lugoj: bătrânul care aşteaptă de doi ani suma de un leu pentru metrul pătrat cedat statului român

Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.

Previziuni optimiste: un tronson de 22 de kilometri al autostrăzii Deva – Lugoj va fi inaugurat cu şase luni mai devreme

Tronsonul de autostradă Şoimuş – Ilia, întins pe 22 de kilometri, are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, însă potrivit ministrului Transporturilor, Dan Şova, constructorii au promis urgentarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie finalizate cu o jumătate de an mai devreme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Andru Solis
29.05.2017, 16:16:37

Erdely ii frunjea, apu no. Lucru biniu facutu, ca la erdeleni.

-4 (6 voturi)
florinakis
29.05.2017, 18:32:05

cand puneti prosti deasupra altor prosti si-i conduc pe astia tot niste prosti...se-ntampla ca acum ..... sta o industrie si-o tara-ntreaga si face marunt din buze pentru o chestie rezolvabila...niste neputinciosi ajunsi prin functii de decizie, incapabili sa clarifice sau sa-si asume ceva.... trepadusi inspaimantati de micimea si neputinta ajungerii lor... tot invoca cate ceva potrivnic ... de-alde d-astia ne ordoneaza viata si ne tin in genunchi toata existenta noastra .... niciodata nu vor termina cu nascocirea de posibile legaturi si raspunderi majore si necesitati intergalactice care sa justifice amanarea si imposibilitatea vreunei actiuni definitive ... ministere si comisii si organizatii bat cu nadejde campii si rontaie banet castigat pe vorbe si noi ne chinuim sa ne facem traiu' mai bun ... cu un asa mod de gandire nu ne va fi niciodata mai bine ...

+3 (3 voturi)
viktor pandele
29.05.2017, 21:26:36

Ineptii si idiotenii ! Exterminati-i sa intram si noi in randul lumii cu drumurile ! Astia nu au nici importanta nici impact ! Americanii au exterminat triburi intregi de indieni ca sa construiasca cai ferate si autostrazi si toata lumea este fericita ! Nu te poti dezvolta altfel ! Numai idiotii promoveaza nu stiu ce obiective istorice ,fara sa construiasca drumuri de acces ! Pai poate fi si castelul Bran , sau nu stiu care cetate dacica , daca nu am drum de acces cu masina , o daram !!!!

+1 (5 voturi)
Mariana Berechet
30.05.2017, 01:24:30

Comentariu considerat abuziv.

Petre67
29.05.2017, 22:48:16

Bai fratilor, lume-ntreaga, ascultati sau cititi : e pestera liliecilor - grota facuta de localnici (se crede) pentru "pastrarea alimentelor" ???!!! E ascuns ultimul Vampiro get - beget (get, get trebuie demonstrat) de Transilvania ! Care-le aveti neamuri prin strainataturi si nu sunteti certatiu - anuntatiu. Eu anunt pe Wild Frank ...

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările