Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Avram Iancu, doborât după cearta cu colegul maghiar: „Am înotat în multe ape, dar peste aceasta nu pot să trec”

1
1 Feb 2019 14:49:05
Autor: Daniel Guţă
Avram Iancu. FOTO: pagina sa de Facebook.
Avram Iancu. FOTO: pagina sa de Facebook.

Avram Iancu s-a retras din cursa de aproape 600 de kilometri, de ultramaraton, dintre Petroşani şi Constanţa, după ce a parcurs un sfert distanţă.

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani cunoscut după ce a traversat Canalul Mânecii înot şi apoi Dunărea de la izvoare la la deltă, a pornit la începutul săptămânii într-o cursă solitară între Petroşani şi Constanţa, pentru a se antrena înainte de ultramaratonul arctic, din luna martie. După circa 170 de kilometri parcurşi, timp în care a intrat într-un conflict cu colegul său maghiar, din Aiud, Levente Polgar, Avram Iancu a ajuns la capătul puterilor.

„Am înotat în multe ape, dar peste aceasta nu pot să o mai trec! Îmi este imposibil să susţin un efort fizic, de maximă uzură, în condiţiile în care gândurile mele nu sunt aici! Simt că trebuie să mă retrag ca un elastic, pentru ca apoi, în pace şi linişte, să mă întind până la Oceanul Arctic. Vă mulţumesc pentru susţinere!”, a scris Avram Iancu, pe Facebook.

Bibliotecarul a stârnit numeroase controverse după ce a dezvăluit pe Facebook că a rămas fără sania cu care participa la curs între Petroşani şi Constanţa, în pregătirea ultramaratonului arctic de la Polul Nord, la care s-a înscris. Şi-a acuzat dur colegul etnic maghiar, Levente Polgar, care i-a luat înapoi sania împrumutată pentru ultramaraton, chiar în timpul cursei.

„Un <<om>> care se dovedeşte că este un câine şi nu un om a venit şi mi-a luat sania pe care mi-a împrumut-o pentru 6633. (…) Uite că ai mai înjunghiat o dată pe la spate pe Avram Iancu! M-ai lăsat ca un câine, la marginea drumului, noaptea cu 30 de kile de acareturi. Să-ţi fie ruşine Levente Polgar!”, a scris Avram Iancu.

Sportivul Levente Polgar, care este şi etnic maghiar şi fost participant la ultramaratonul arctic, s-a declarat întristat de remarcile lui Avram Iancu. El şi-a cerut scuze lui Avram Iancu, pentru gestul făcut, chiar dacă a susţinut că lucrurile au stat altfel decât le-a prezentat Avram Iancu.

„Cred că am fost discriminat în public de colegul meu care a scris: ”Uite că ai mai înjunghiat odată pe la spate. Pe Avram Iancu!”, cu referire fină la faptul că eu sunt ungur, iar el, Iancu Marius-Avram, l-ar întruchipa pe marele erou român Avram Iancu, cu care nu are nicio legătură, în afară de numele de familie şi o parte din prenume. Pentru conduita ta faţă de mine, un etnic minoritar, persoană cu handicap, îţi spun: ”Nu fi mârlan, Marius-Avram !”, a precizat Levente Polgar.

La scurt timp după mesajul publicat pe Facebook, românul a primit o nouă sanie, însă cursa pe care a continuat-o s-a oprit la râul Olt, în apropiere de Râmnicu Vâlcea.

Avram Iancu este născut la 18 februarie 1976 la Petroşani, este bibliotecar şi practică sportul de la vârsta de 10 ani. A devenit primul român care s-a încumetat să traverseze înot Canalul Mânecii, fără întrerupere şi fără costum de neopren, în 2016. În 2017, după 89 de zile, a reuşit traversarea înot a Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la un capăt la celălalt, fără costum de neopren. De asemenea, anul trecut a înotat în Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Avram Iancu, cu un nou mesaj înţepător pentru colegul maghiar, după scandalul saniei. Cum le-a mulţumit românilor

Avram Iancu, înfuriat la culme de colegul maghiar: „Eşti un câine şi nu un om. Ai mai înjunghiat o dată pe Avram Iancu”

Avram Iancu, românul care a cucerit Marea Neagră. Mesajul emoţionant după cursa de 700 de kilometri spre Istanbul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

A4___ A4___
1.02.2019, 14:52:56

Lasa Jánkó boy pui tu mana pi topor si tai frumos din codru niste crengi ...ridici un pod...si treci la Levi ii spui ca ai fo' magar....asta asa se fashe....bea o glaja de horinka adevarata si iti vine si curaju' bre:)

-1 (1 vot)
Modifică Setările