Băi termale de pe vremea dacilor scoase la vânzare cu două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O staţiune înfiinţată pe ruinele băilor termale ale dacilor şi romanilor a fost scoasă la vânzare. Proprietarii cer două milioane de euro pe complexul de agrement de pe malul Streiului.

Un complex de agrement înfiinţat pe malul Streiului, în locul unor băi termale care funcţionau încă din vremea dacilor şi a romanilor a fost scos la vânzare, potrivit lui Mihai Dan, omul de afaceri şi fostul consilier local din Călan care a dezvoltat staţiunea.

Centrul turistic propus spre vânzare cu două milioane de euro are în incinta sa şase bazine cu apă termală, dar şi ruinele termelor de la Aquae (Călan). A fost reamenajat la mijlocul anilor 1990, după ce din anii 1980, furnalele combinatului din Călan, fabrica de aglomerat şi cocseria combinatului situate în apropiere, au dus la poluarea băilor, peste care ploua cu funingine, cenuşă şi praf de cărbune, dar şi la colmatarea izvoarelor termale.

Fostele băi au fost săpate în stâncă, susţin istoricii, în vremea dacilor şi a romanilor şi a au fost locurile unde strămoşii noşti au căutat tămăduirea. Băile de la Aquae Călan au fost amintite de istorici greci cunoscuţi ai Antichităţii, ca Ptomeleu, însă în prezent puţini sunt cei care le ştiu povestea.

image

Potrivit istoricilor, existenţa Aquae a fost atestată de inscripţia „Genio Pagi Aquaensis”, aflată pe o piatră din altarul bisericii din Streisîngiorgiu. În prezent, cei care ajung la băile Călan mai pot vedea bazinul roman săpat în stâncă, cu perimetrul de aproape 100 de metri, lungimea de 14.2 m, lăţimea de 7.5 m şi adâncimea de patru metri, alimentat de trei izvoare, care ţâşnesc din fundul bazinului. Scurgerea apei, care păstrează o temperatură constantă de 23 – 24 de grade Celsius, se face printr-un jgheab săpat în piatră.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea tristă a termelor antice Aquae de la Călan. Ruinele bazinelor din vremea dacilor au fost lăsate de izbelişte

Ruinele staţiunii Aquae pot fi văzute şi în prezent în vecinătatea oraşului Călan, însă în ultimii ani autorităţile locale n-au făcut niciun demers pentru a populariza monumentul istoric. Fostele băi termale din vremea dacilor şi romanilor sunt înfundate de gunoaie, iar turiştilor le este aproape imposibil să afle informaţii despre istoria locului.

Comorile istorice din Geoagiu prea puţin cunoscute: staţiunea antică Germisara şi Rotonda, cea mai veche biserică

Oraşul Geoagiu supravieţuieşte din turism, însă în ultimii ani, autorităţile locale nu as-au preocupat de soarta unora dintre cele mai preţioase atracţii istorice din ţară, aflate în oraş: biserica medievală Rotonda şi ruinele staţiunii antică Germisara.

Ruine dacice şi romane de vizitat în România: sanctuarele Sarmizegetusei, termele de la Germisara, Adamclisi

Cea mai mare concetrare de aşezări dacice importante de pe actualul teritoriu al României se află în Munţii Orăştiei, unde este locul vechii capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Vă prezentăm ruine dacice şi romane de vizitat în România, cunoscute ca atracţii turistice importante.

SPA în stil daco-roman la Geoagiu Băi. Povestea staţiunii termale de lux unde strămoşii noştri ofereau aur zeilor

Băile termale de la Geoagiu au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, destinată celor bogaţi. O dovedesc cele 11 plăcuţe votive din aur şi numeroasele altare dedicate zeităţilor şi nimfelor, care au fost descoperite în ultimele decenii sub ruinele fostului complex de ape termale. Atât pentru istorie, dar mai ales pentru apa de calitate, zeci de mii de români ajung anual în staţiunea Geoagiu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite