Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor copaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de daci, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur.

Ultimele furtuni au afectat grav cetatea Sarmizegetusa Regia, monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO. Vijeliile au doborât copaci vechi de peste un secol, peste zidurile de calcar, şi au dus la prăbuşirea acestora. „Unul dintre zidurile care înconjoară cetatea a fost dărâmat sub greutatea trunchiului de fag pe o suprafaţă de opt metri. Deocamdată nu am putut decât să tăiem copacul care căzuse peste zid, pentru a elbera presiunea pe care greutatea acestuia o exercita asupra structurii”, a spus Vladimir Brilinsky (foto), administratorul sitului istoric Sarmizegetusa Regia.

În apropierea trunchiului smuls din rădăcini de forţa vijeliilor, alţi copaci la fel de bătrâni au fost înclinaţi şi pun în pericol siguranţa a vizitatorilor. „E vorba de fagi aproape putreziţi pe interior din cauza vârstei înaintate. Unii dintre ei au fot crăpaţi şi a trebuit să îi tăiem de urgenţă. Sunt foarte mulţi copaci care ar trebui retezaţi, pentru că la viitoarele furtuni pot provoca daune la fel de mari”, a afirmat Brilinsky.

Comoara scoasă la iveală de Sânziene
Codul galben a fost blestem, dar şi o binecuvântare pentru situl istoric din Munţii Orăştiei. Oamenii care locuiesc în satele de la poalele cetăţilor dacice spun că în noaptea de Sânziene „flăcările bat pe comori”. Atunci, spun localnicii, deasupra locurilor unde sunt ascunse comorile apar flăcări stranii. Soarta a făcut ca tocmai în noaptea Sânzienelor, furtuna violentă să scoată la iveală o adevărată comoară arheologică. Vântul a rupt un fag vechi de un secol din incinta cetăţii dacice, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată de intemperii, Brilinsky a descoperit o piesă unică din bronz: o matriţă cu ajutorul căreia dacii îşi fabricau bijuteriile din aur şi argint.

„Am ajuns în dimineaţa următoare în acel loc, după ce am fost anunţat că trunchiul unui copac prăbuşit a blocat drumul. Am scos piesa de sub rădăcinile fagului”, a spus Vladimir Brilinsky.

Matriţa unică
Potrivit arheologilor, este vorba de o matriţă din bronz, în greutate de peste opt kilograme, folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. “Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute”, a adăugat Brilinsky.

Hunedoara

Vă recomandăm şi:

FOTO Misterul fabricării brăţărilor dacice a fost spulberat: o furtună a dus la descoperirea matriţei bijuteriilor

O furtună violentă a dus la descoperirea unei adevărate comori arheologice , în situl cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Sub un copac smuls din rădăcini de vijelie a fost găsită o matriţă de bronz, despre care specialiştii susţin că a fost folosită la fabricarea bijuteriilor dacice.

Cetatea de la Sarmizegetusa va fi păzită, iar turiştii vor plăti taxe pentru vizitare

Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat înfiinţarea administraţiei monumentului istoric de la Sarmizegetusa Regia, un compartiment care se va ocupa de îngrijirea şi promovarea cetăţii dacice şi a împrejurimilor ei.

FOTO VIDEO Cum se vede asfinţitul într-unul dintre locurile magice ale Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia

Iarna părăseşte mai târziu ţinuturile dacilor din Munţii Orăştiei. Deasupra fostei cetăţi de la Sarmizegetusa Regia asfinţitul adună norii de ninsoare, iar ruinele vechi de milenii sunt acoperite cu brumă.

CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public

Mulţi dintre turiştii care vizitează cele mai importante situri istorice din zona Hunedoarei nu respectă legea şi nici cele mai elementare norme de bun simţ. Pedepsele pentru cei care vandalizează monumentele istorice sunt blânde şi, oricum, sunt rareori aplicate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite