Blestemul gării Brad, „bijuteria” Ţării Zarandului, rămasă fără trenuri după 125 de ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara din Brad. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gara din Brad. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Din 1 ianuarie 2021, niciun tren de călători nu mai pleacă din staţia CFR Brad, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Clădirea – monument rămasă pustie întâmpină mari probleme, deşi fusese renovată în ultimii ani.

UODATE: Traficul feroviar pe ruta Brad - Ineu va fi reluat cu trenuri CFR. Operatorul privat a renunţat la traseu


Din 6 decembrie 1896, când a fost inaugurată gara Brad, odată cu calea ferată ce lega oraşul din Apuseni de Ineu şi Sântana (judeţul Arad), trenurile de călători au circulat aproape neîntrerupt din Brad spre localităţile din vestul ţării.

GALERIE FOTO CU GARA BRAD

La aproape 125 de ani de la evenimentul istoric, clădirea staţiei CFR a rămas pustie, iar trenurile de călători de pe ruta Ineu – Brad au fost retrase de operatorul privat Regio Călători.

VIDEO CU GARA DIN BRAD

Brad rămâne fără transport feroviar

Din 1 ianuarie 2021, nicio garnitură nu a pornit din gara Brad spre Ineu şi retur, pe ruta feroviară de peste 100 de kilometri, care deservea localităţile Tămand, Bocsig, Rapsig, Sebiş, Livada, Joia Mare, Almaş, Bonţeşti, Gurahonţ, Romaniţa, Aciuţa, Tălăgiu, Vârfurile, Cariera, Leasa, Hălmagiu, Ocişor, Ociu, Vaţa, Birtin, Lunca Moţilor, Baia de Criş, Ţebea, Ribiţa şi Brad.


 

„Retragerea de pe ruta Ineu-Brad şi retur a SC Regio Călători SRL, în calitate de operator de transport feroviar de călători, începând cu data de 1  ianuarie 2021(...) lasă locuitorii acestor localităţi fără alternative de deplasare regională şi micşorează traficul feroviar recomandat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, transportul rutier va fi singura alternativă de deplasare în zonă, în pofida traficului intens şi a numărului mare de accidente de pe şosele”, se arăta într-un memoriu transmis, în octombrie 2020, de primarul Florin Cazacu operatorului Regio Călători.

Demersurile autorităţilor din Brad şi ale localnicilor nu au putut convinge operatorul privat să revină asupra deciziei anunţată în toamna acestui an.


Gara Brad. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

gara brad ramasa fara trenuri foto daniel guta adevarul

Localnici nemulţumiţi

Între timp, în gara municipiului Brad, panoul pe care era afişat programul de circulaţie al trenurilor a fost întors cu faţa la perete, iar călătorii sunt întâmpinaţi cu mesajul scris pe verso: „Pe distanţa Brad – Ineu, nu circulă niciun tren, până la noi dispoziţii. Conducerea”. Reprezentanţi ai Regio Călători au confirmat că trenurile au fost retrase. Intenţia operatorului privat era cunoscută încă din toamna anului 2020. „Decizia a fost adoptată în urma analizei privind lipsa personalului calificat, necesar pentru deservirea trenurilor pe zona de activitate Timişoara – Arad, precum şi în urma analizei privind situaţia financiară a societăţii, activitatea fiind afectată de pandemia COVID-19”, informau atunci reprezentanţii Regio Călători SRL.Vestea retragerii trenurilor de pe ruta din Ţara Zarandului i-a nemulţumit pe localnici.


Gara Brad. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

gara brad ramasa fara trenuri foto daniel guta adevarul

„Sunt foarte dezamăgit că nu s-a găsit finanţare pentru a se putea continua circulaţia trenurilor între Brad şi Ineu, pe o rută pe care aproape 100 de oameni făceau zilnic naveta”, spune Georg Hocevar, administratorul căii ferate înguste Brad – Crişcior, un traseu turistic de circa 10 kilometri, care se deschide în zilele de vacanţă şi de sărbătoare şi pe care călătorii îl parcurg în vagoane de epocă trase de o locomotivă cu abur. Una dintre staţiile „mocăniţei din Ţara Zarandului” porneşte din vecinătatea gării Brad, iar duminică a fost ultima zi în care aceasta a circulat pentru turişti.


Gara Brad. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

gara brad ramasa fara trenuri foto daniel guta adevarul

Mulţi dintre cei care au venit la plimbarea cu mocăniţa şi-au arătat regretul pentru închiderea rutei Brad – Ineu. „Circulau mulţi elevi care veneau la şcolile din Brad şi Crişcior. Sper să fie reluată circulaţia, altfel calea ferată ar putea avea soarta liniei Deva – Brad, distrusă la scurt timp după ce s-a închis după o alunecare de teren în 1997”, spune un impiegat din Brad.

Tavan prăbuşit în gara renovată

Nici gara municipiului Brad nu a fost ocolită de necazuri, chiar dacă din 2016, timp de aproape trei ani aici s-a aflat în reparaţii capitale. Exteriorul clădirii emblematice a oraşului, înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost reabilitat, însă lucrările la interioare, s-au soldat cu un dezastru.


Tavanul prăbuşit. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

gara brad ramasa fara trenuri foto daniel guta adevarul

O suprafaţă uriaşă din tavan s-a prăbuşit, iar în alte camere, reparaţiile în care CFR Infrastructură anunţa că investeşte peste un milion de lei, nu au mai fost finalizate. Alte clădiri feroviare învecinate gării Brad au fost abandonate şi s-au ruinat. Ele nu au fost incluse în planurile de reparaţii capitale, aşa cum au solicitat localnicii în anii trecuţi. Împrejurimile staţiei CFR oferă şi ele un peisaj dezolant. Odată cu renovarea staţiei CFR a dispărut şi placa memorială care amintea de inaugurarea ei în 6 decembrie 1896.

Calea ferată Deva – Brad a funcţionat doar un deceniu

Până în 1997, trenurile circulau şi pe ruta Brad – Deva, însă după o alunecare de teren, statul român a decis dezafectarea celei mai mari părţi a tronsonului de 30 de kilometri de cale ferată. Foştii angajaţi ai căii ferate susţin că problemele de stabilitate create în zona alunecării de teren din 1997 puteau fi remediate, însă autorităţile au preferat să o închidă. În următorii ani, treptat, cea mai mare parte a liniei ferate a ajuns la fier vechi, în timp ce cantoanele de pe marginea ei s-au ruinat.


Viaduct pe fosta cale ferată Deva - Brad. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

image

Acum, traseul căii ferate Deva – Brad se înfăţişează călătorilor ca un teren pârjolit, împodobit însă cu câteva construcţii impresionante, rămase ca puncte de reper în priveliştile spectaculoase din jur: podul de fier peste râul Mureş, de peste 300 de metri, mai multe tuneluri dintre care unul de aproape jumătate de kilometru şi viaducte care se ridică la peste 30 de metri deasupra satelor pitoreşti ale Hunedoarei. Lucrările la calea ferată Deva – Brad au durat aproape cinci decenii. Investiţia a fost inaugurată în 11 decembrie 1987. cu fast, de localnici, în timp ce oficialităţile au numit-o una dintre marile realizări ale „epocii Nicolae Ceauşescu”. Din 1987, de când calea ferată a fost dată în folosinţă pe toată distanţa ei, a funcţionat doar un deceniu. În 22 aprilie 1997, la ora 5 dimineaţa, alunecările de teren cauzate de ploi, în mai multe locuri din zona Stoieneasa - Ormindea, km 19 - 20, au scos din funcţiune, pentru totdeauna, calea ferată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Secretele lagărului de prizonieri sovietici din Munţii Metaliferi. Unde au fost gropile comune ale ostaşilor morţi pe şantierul căii ferate Deva - Brad

VIDEO Cele mai spectaculoase căi ferate dispărute. Povestea mega-proiectului la care s-a muncit cinci decenii şi a primei căi ferate cu cremalieră

Tunelul impresionant din vremea austro-ungarilor va fi transformat într-un mod inedit, la zece ani de la abandonarea sa

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite