Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Bolovanul venerat ca Tronul străbunilor, invadat de pelerini. Cum s-au descătuşat amatorii de ritualuri | VIDEO

16
3 Dec 2021 10:57:24
Autor: Daniel Guţă
Pelerini la bolovan. Sursa: Vasile Păun / Facebook
Pelerini la bolovan. Sursa: Vasile Păun / Facebook

Bolovanul din pădurea Haţegului, denumit „tronul străbunilor” a fost loc de pelerinaj de 1 Decembrie. Oamenii s-au rugat şi au încins hore în jurul megalitului, despre care cred că are proprietăţi miraculoase.

„Tronul străbunilor”, o stâncă misterioasă aflată în pădurea din vecinătatea oraşului Haţeg, a devenit în ultimii ani obiect de veneraţie pentru grupurile de turişti venite aici, din toate colţurile ţării, în căutarea energiilor benefice.

Pelerinaj la bolovan: o stâncă misterioasă din pădurea Haţegului a devenit loc de veneraţie şi ritualuri FOTO

Moştenirea uriaşă a lui Arsenie Boca în Ţara Haţegului. De ce este atât de preţuit duhovnicul de la Prislop VIDEO

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji VIDEO

De Ziua Naţională a României, pelerinii nu s-au lăsat aşteptaţi. Mai multe imagini publicate pe Facebook arată grupuri de oameni care încing hora în jurul megalitului, cântă şi fac diverse ritualuri.

„Acum şi aici, eu sunt liberă, eu sunt suverană, numai eu mă pot guverna. Zău? Zău, zău, zău... Singura soluţie, propria evoluţie. Zău? Zău, zău, zău... Suntem sănătoşi şi longevivi. Zău? Zău, zău, zău... Suntem în armonie între noi. Zău? Zău, zău, zău... Avem lideri conştienţi şi inspiraţi. Zău? Zău, zău, zău... Suntem un neam călăuză în conştiinţă. Zău? Zău, zău, zău... La mulţi ani, români visători, hotărâţi şi plini de voinţă. La mulţi ani, neam, călăuză-n conştiinţă”, a fost mesajul video al unui grup de pelerini la „Tronul străbunilor”. 


Pelerini la bolovan. Sursa: Vasile Păun / Facebook

 

Şi Sarmizegetusa Regia a fost o destinaţie aparte de 1 Decembrie, „Soarele de andezit” din incinta sacră fiind înconjurat de oamenii dornici să îi simtă energia.


Soarele de andezit, înconjurat de pelerini. Foto: Vasile Păun. Facebook

Bolovanul care stârneşte controverse

Megalitul din pădure mai este cunoscut ca „Piatra jidovilor”, „Piatra sacrificiului” şi chiar „Scaunul lui Dumnezeu”, iar unii autori îl consideră un monument finisat de oameni în preistorie şi folosit apoi ca loc religios. Profesorul care a făcut cunoscut Tronul Străbunilor, misterioasa construcţie din Ţara Haţegului cu o vechime de peste 32 de milioane de ani. 

Legendele au început să circule pe seama stâncii cu formă ciudată şi au transformat-o într-o destinaţie aparte. Unii dintre turiştii care au ajuns la „Tronul străbunilor” au găsit scrijelit pe acesta, alături de grafitti-urile mai vechi, simboluri florale şi ezoterice. 

Pe piatră au fost adesea aşezate zeci de candele, iar în jurul ei amatorii de ritualuri au aruncat orez, porumb şi grâu. Acest megalit este un monument geologic al naturii, afirma profesorul Ioan Romeo Mânzală (65 de ani), care l-a cercetat şi i-a dedicat o carte numită „Tronul străbunilor”.

Pentru alţi români, aşa-zisul „tron” a rămas însă doar o piatră cu formă neobişnuită, modelată de vânt de-a lungul mileniilor, căreia localnicii şi pasionaţii de istoria dacilor i-au dat conotaţii exagerate.


Tronul Străbunilor. Foto: Lucian Ignat

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperire uimitoare în munţi, lângă Sarmizegetusa Regia. Ce au lăsat în urmă romanii din anii războaielor cu dacii

Secretele fierăriilor din Sarmizegetusa Regia. Cât de pricepuţi erau dacii în metalurgie FOTO

Controversa brăţărilor dacice de aur din Sarmizegetusa Regia. De ce a fost contestată autenticitatea lor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Adrian Foangӑ
3.12.2021, 11:38:19

Bolovanul rspectiv avea o mare importanta in civilizatiile antice. Era loc de usurare spirutuala si trupeasca, la umbra lui facandu-si nevoile triburile din care s-au tras rumanii adevarati.

-9 (21 voturi)
Calinesteanu Costin
3.12.2021, 11:40:52

Doamne cati bolovani in jurul bolovanului!

+24 (26 voturi)
Amdo Odma
3.12.2021, 11:52:48

Ce poate fi mai relaxant decat sa vezi niste fiinte considerate a fi cele mai inteligente de pe Pamant, jucand hora in jurul unui bolovan?

+5 (23 voturi)
G M
3.12.2021, 12:28:30

Mare Alb, sunt creștini de-ai dumitale ?

+2 (8 voturi)
Dracula
3.12.2021, 12:31:10

Zău?

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările