CAMPANIE "INVENTATORII": Omul care a "reparat" stricăciunile provocate de ideile megalomanice ale lui Nicolae Ceaușescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invenţiile sale au salvat viaţa a sute de lucrători din mine şi au eficientizat un domeniu cu cheltuieli imense. Deveanul Leonida Căzănaru a obţinut 22 de brevete de invenţii, însă munca şi creativitatea lui au rămas nerăsplătite de regimul comunist.

Leonida Căzănaru (69 de ani) are o experienţă de aproape 40 de ani în cercetare. A lucrat ca inginer în cadrul Institutului de Cercetări Miniere din municipiul Deva, actualul Cepromin, iar de-a lungul anilor a brevetat peste 20 de invenţii în domeniul mineritului.

CAMPANIE ADS: "INVENTATORII" Inovaţie unică în Europa, în Medicina Legală

Fiecare dintre inovaţiile realizate de către devean are o poveste aparte. Ele reflectă, între altele, starea de fapte într-un sector al industriei care a trăit decenii întregi din subvenţii, fiind afectat de pierderile cosmetizate în rapoartele falsificate la nesfârşit ale şefilor de mină şi de ideile megalomanice ale comuniştilor, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.

Megalomania comunistă


„Prin invenţiile şi inovaţiile noastre ne străduiam să ţinem mineritul să nu moară, pentru că se ştia că rezervele ţării sunt în scădere. Cu cât adâncimea la care aveau loc exploatările creştea, cu atât creşteau şi pierderile înregistrate. Noi aveam misiunea de a menţine tehnica aproape de cea de pe plan mondial şi de asigura mecanizarea în mine. Era dificil, într-o eră în care accesul la informaţii ştiinţifice era greu, şi se întâmpla să ne izbim de «indicaţiile preţioase» ale tovarăşului Ceauşescu”, a povestit Leonida Căzănaru, amintindu-şi de ideea falimentară a lui Nicolae Ceuşescu de a se construi termocentrala de la Anina în vârf de munte.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

"Nimeni nu a îndrăznit să îl contrazică pe Ceaușescu, să îi spună acestuia că termocentrala trebuia construită în aval. Astfel, cheltuielile cu alimentarea cu combustibil a termocentralei erau imense, convoaie întregi de mașini urcau petrolul spre termocentrală, iar în final aceasta a fost falimentată", a povestit Leonida Căzănaru, care a trebuit să reducă, prin inovațiile sale tehnice, costurile de funcționare ale termocentralei.

În vremea comuniștilor, își amintește inginerul, puterea a plănuit să scoată din exploatarea minieră de la Moldova Nouă peste 9 milioane de tone de minereu, adică de șase ori mai mult decât se extrăgea în cea mai mare mină de minereuri din țară, cea de la Bălan. "A fost un alt proiect megalomanic de creștere a producției în minerit, din care s-a ales praful. În zona minei fusese construit un depozit imens, pentru care noi am conceput o mașinărie care folosea la golirea minereului în depozit". spune hunedoreanul.

Una dintre primele invenţii ale deveanului a fost un miniexcavator folosit în subteran, care era comandabil de la distanţă. Utilajul i-a ferit pe mineri să se aventureze în locurile nesigure din mină şi a eficientizat producţia. Regimul comunist l-a răsplătit pe devean cu diplome, iar profitul era exclusiv al statului.

Inovaţii simple, care au salvat vieţi în mină

Una dintre invenţiile lui Leonida Căzănaru a reuşit salvarea a sute de vieţi de mineri. Deveanul a brevetat un sistem de prindere mecanizat al vagoneţilor care transportau minereu, astfel încât lucrătorii să nu mai fie nevoiţi să efectueze manevrele manual. Până la punerea în practică a invenţiei sale, sute de mineri şi-au pierdut viaţa, zdrobindu-şi capetele între vagoneţi.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite