Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

CAMPANIE "POVEŞTI VÂNĂTOREŞTI": A împuşcat 18 gâşte sălbatice în 45 de minute

0
8 Feb 2011 07:27:53
Autor: adevarul
Radu Bichiş este mândru de puşca sa de vânătoare
Radu Bichiş este mândru de puşca sa de vânătoare

Radu Bichiş şi-a început cariera de vânător ca şi „chibiţ” până şi-a strâns bani să-şi cumpere prima puşcă. Vânătorul a plătit pentru prima sa puşcă 3.500 de lei „de-ai lui Ceauşescu”, iar pentru ultima cumpărată, aproape 5.000 de lei noi.

Radu Bichiş a ajuns vânător dirijat de pasiunea pentru această preocupare a tatălui său şi plăcearea sa de a trage cu arma. A avut şi şansă. Tânărul inginer Bichiş a fost repartizat să lucreze în Dobrogea, unde, sub denumirea geografică de Grindul Chituc, a găsit un paradis al vânătorii şi pescuitului.
„În primii doi ani am mers la vânătoare ca şi chibiţ, până mi-am adunat bani să-mi cumpăr şi eu prima puşcă”, şi-a amintit Radu Bichiş. A dat pe ea 3.500 de lei în 1987, aproape două salarii medii pe vremea aceea. Au urmat zeci şi zeci de partide de vânătoare.


„Pac-pac” în serial


O dimineaţă memorabilă  a fost cea în care Radu Bichiş a bătut toate recordurile la vânat păsări. „Era ceaţă. Vânam la gâşte sălbatice. A fost ceva care nu s-a mai repetat de atunci. De la ora 7.00 la 7.45 am doborât nu mai puţin de 18 păsări. În mod normal, o partidă de vânătoare bună însemna 3-4 păsări vânate. Am fost un fel de vedetă locală atunci”, a spus vânătorul. În afară de Moldova, Radu Bichiş a vânat în toate pădurile României şi nu doar păsări, deşi acest tip de vânat îl atrage cel mai mult. „Eu sunt fascinat de trasul cu arma la ţintă, am participat de mai multe ori la diferite concursuri de tir. Iubesc vânătoarea de păsări tocmai pentru că solicită cel mai mult aptitudinile de ţintaş”, a dezvăluit vânătorul.  A fost odată la un pas să fie luat în colţi de un mistreţ rănit. Animalul o luase la goană exact spre poziţia în care se afla Radu Birchiş. „Era imens şi alerga ca o rachetă direct spre mine. Am încremenit cu puşca la ochi. Aveam doar o şansă. Am tras de la cinci metri şi animalul a căzut.


L-am nimerit exact între ochi”, a spus Radu Bichiş. Aşa cum cafeaua merge bine cu tutunul, pasiunea pentru vânătoare a hunedoreanului se împleteşte cu cea pentru pescuit, Radu Bichiş fiind şi un pescar „antrenat”.


Reţeta lui Radu Bichiş


Ca orice vânător care se respectă, Radu Bichiş ştie o mulţime de reţete culinare cu vânat. „Ceanul vânătoresc” îl încântă cel mai mult. Din carnea de pasăre prăjită în suc propriu, la care se adaugă legume călite, mirodenii şi apă iese o tocăniţă cu gust unic. Ca regulă, Radu Bichiş oferă vânatul care-i prisoseşte cadou prietenilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările