Când intră în şantier Castelul Corvinilor: „Constructorul a dat asigurări că se va încadra în termenii contractuali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

În luna ianuarie a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reabilitare a Castelului Corvinilor, însă începerea lucrărilor a întârziat.

Peste cinci milioane de euro, din fonduri de la Uniunea Europeană, vor fi investiţi în reabilitarea Castelului Corvinlor. Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor a fost semnat, încă din luna ianuarie, între Primăria Hunedoara, beneficiarul investiţiei, şi asocierea condusă de SC Coral, iar termenul de finalizare al acestora a fost stabilit la 27 de luni. Au trecut şase luni de la semnarea contractului, însă lucrările nu au demarat. Proiectarea a fost finalizată, iar potrivit primarului Dan Bobouţanu, în luna august castelul medieval va intra în şantier.

„Proiectul se află în evaluare la Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Hunedoara. Îl vom trimite la ADR Vest tot pentru evaluare, iar în momentul în care proiectarea va fi avizată de noi şi de către ADR Vest, noi estimăm că în luna august, lucrările vor putea începe. Constructorul a venit să vadă unde vor fi instalate toate utilajele pentru că este important ca noi să păstrăm un anumit circuit turistic şi castelul să nu fie închis publicului pe durata lucrărilor”, a declarat primarul Hunedoarei.

În proiectul iniţial, a fost propusă debranşarea castelului de la reţeaua de gaz, şi asigurarea încălzirii acestuia prin reţeaua de energie electrică. „Sunt câteva probleme, în care proiectantul încearcă să schimbe soluţia cu privire la încălzire. Noi am solicitat în DALI soluţia de încălzire pe bază de energie electrică în totalitate, proiectanţii sugerează încălzire electrică + gaz metan. O să vedem ce înseamnă aceasta în modificarea indicatorilor tehnico-economici şi dacă se impune sau nu schimbarea. Lucrurile sunt acceptate şi de către constructor, care a dat asigurări că se încadrează în termenii contractuali.

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, unul dintre cele mai complexe derulate în ultimii ani în judeţul Hunedoara vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia. Monumentul istoric va rămâne deschis publicului pe durata lucrărilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite