Când s-au încheiat războaiele între daci şi romani. Ipoteza ciudată a arheologului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Băeştean.
Gică Băeştean.

De aproape trei decenii, Gică Băeştean a participat la săpăturile arheologice desfăşurate în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar în acest timp a arheologul a publicat numeroase studii despre situl fostului oraş înfiinţat de împăratul Traian, după războaiiele daco – romane. Unele dintre lucrările sale au stârnit controverse, Gică Băeştean susţinând că,romanii s-au impus în Dacia mult mai târziu decât în 106.

Arheologul Gică Băeştean de la Muzeul Ulpia Traiana Sarmizegetusa a stârnit numeroase controverse după publicarea unui studiu în care contrazice ipoteza acceptată de majoritatea istoricilor, că războaiele daco-romane s-au încheiat în anul 106.

Cercetările efectuate la Ulpia Traiana Sarmizegetusa în decursul a peste două decenii şi celelalte studii ale arheologului l-au adus la concluzia că strămoşii noştri au încheiat ostilităţile trei – patru ani mai târziu. „Conform teoriilor mai vechi, încheierea celui de-al doilea război dus de romani împotriva dacilor avea loc în anul 106, după unii arheologi şi istorici fiind doar o simplă formalitate. Consider ca îndreptăţită o corecţie întrucât construcţiile logice inerente, care au folosit o ipoteză eronată din start, nu numai că nu au putut oferi răspunsuri credibile, ci se contrazic dovedind o mare fragilitate ştiinţifică. Toate problemele legate de acest subiect se încheie cu lipsuri majore sau cu chestiuni stranii, bizare, lipsite de logică şi care până acum nu au putut oferi o versiune credibilă a interpretării evenimentelor”, susţine Gică Băeştean.

Anii tulburi după 106
Un studiu publicat de arheolog, sub titlul „Argumente pentru continuarea celui de-al doilea război dintre romani şi daci după anul 106”, disponibil pe academia.edu, aduce susţineri ipotezei sale. Unul dintre argumente se referă chiar la fondarea primului oraş, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe locul unui castru înfiinţat de romani într-un loc strategic, nu departe de cetăţile dacice din munţii Orăştiei.

„În ceea ce priveşte anul 106, singura certitudine este legată de faptul că se va constitui Provincia Dacia, despre terminarea războiului datele cunoscute până acum nu confirmă deloc teoria. Dacă prima mărturie legată de civili este fondarea Sarmizegetusei, iar acest lucru se va întâmpla cel mai devreme la 108 (deşi ar putea să fie chiar şi 112), dacă până la acel moment toate datele ne informează doar despre castre, soldaţi, absenţa veteranilor, lupte cu iazigii, concentrarea unor legiuni în Ţara Heţegului şi în Munţii Orăştiei, staţionarea cel puţin a primilor doi guvernatori ai Daciei într-un castru, în mod clar situaţia nu putea să fie rezolvată din punct de vedere militar încă din vara anului 106. Doar după fondarea primului oraş al provinciei se simte o detensionare a situaţiei, cel puţin două dintre legiuni fiind retrase, dar probabil că războiul va continua în partea de centru şi Nord a Daciei până la un moment ulterior”, susţine Gică Băeştean, în lucrarea sa.

ulpia

Dispute între arheologi
Urbanizarea întârziată a Daciei a fost un alt argument invocat de arheolog. „Apariţia întârziată a primului oraş din provincie, cel mai devreme la doi ani de la momentul 106, ridică multe semne de întrebare asupra <<păcii>> existente în zonă. Nici apariţia întârziată a celorlalte comunităţi urbane nu reprezintă un semn de mare stabilitate”, scrie autorul studiului. Unele dintre rezultatele cercetărilor prezentate  Gică Băeştean, legate de prezenţa militară prelungită a romanilor la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, înainte de fondarea oraşului, şi de cea a războiuui prelungit, au fost contrazise de alţi arheologi şi istorici, nefiind acceptate pentru a fi publicate în revistele de specialitate.


Vă recomandăm şi:

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”

La începutul anilor 1990, ruinele aşezărilor antice din Hunedoara au devenit locuri ideale pentru vânătorii de comori din Occident. Un ziar american publica povestea unuia dintre americanii care au plătit sume importante pentru a participa la o expediţie cu un grup de detectorişti, în fostul oraş daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Megaconstrucţiile strămoşilor noştri. Cum au fost ridicate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, podul peste Dunăre şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, oraşul daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi podul de peste un kilometru ridicat în vremea împăratului Traian peste Dunăre se numără printre cele mai importante monumente ale Antichităţii, din ţara noastră.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa în imagini rare din anii interbelici. Cum arăta fostul oraş antic, scos la iveală de arheologi

O serie de fotografii rare prezintă Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul mare oraş întemeiat de romani în Dacia. Ilustraţiile au fost realizate de Josef Horvath, un celebru artist fotograf din Ţara Haţegului, omul care i-a însoţit pe arheologi în campaniile de săpături din anii interbelici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite