Cascada legendară din Retezat care ar putea să o facă uitată pe Bigăr. Ropotele ei se aud de la mare distanţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Lolaia. Colaj. Foto: Lucian Ignat.
Cascada Lolaia. Colaj. Foto: Lucian Ignat.

Una dintre cele mai frumoase cascade din România se află în Retezat. Turiştii trec pe lângă Lolaia, în călătoria pe traseele cele mai populare ale masivului.

Retezatul îşi impresionează oaspeţii prin cele peste 50 de lacuri glaciare, „ochii albaştri” care strălucesc la poalele numeroaselor sale vârfuri de peste 2.000 de metri.

GALERIE FOTO CU CASCADA LOLAIA

Dar căderile de apă din masiv oferă un spectacol la fel de atractiv turiştilor. Una dintre ele, Lolaia, se află „la porţile Retezatului”, pe traseul cel mai popular al excursioniştilor care urcă spre vârfurile masivului.

Târâmul plin de magie al Retezatului în primele zile de vară. Lacul Bucura, sub un covor de gheaţă FOTO

Coloniile de la barajul Retezat. Ce soartă neaşteptată au avut „oraşele din munţi” ale muncitorilor VIDEO

Monumentul dedicat prinţului Rudolf al Austro-Ungariei, venit la vânătoare în Retezat, în 1882 VIDEO

Cascada Lolaia, aflată la cota 1.050 de metri, îşi întâmpină vizitatorii, înconjurată de păduri, versanţi abrupţi şi stânci, la circa 20 de minute de urcuş pe jos, din zona Cârnic spre refugiile montane Pietrele şi Genţiana, locuri de unde pornesc „traseele clasice” din Parcul Naţional Retezat. 

Până la Cârnic, turiştii pot ajunge cu autoturismele, traversând satele comunei Sălaşu de Sus şi valea pârâului Sibişel. De aici, accesul cu autoturismele în Parcul Naţional Retezat este interzis, iar călătorii îşi pot continua excursia pe drumul forestier, însă numai pe jos. Ropotele Cascadei Lolaia se aud de la depărtare dominând sunetele vieţuitoarelor care tulbură liniştea pădurii.

Cum se poate ajunge la Cascada Lolaia

O potecă se desprinde din drumul forestier şi coboară până la podeţul aflat deasupra căderii de apă. Podul a rămas aici din anii ´70, când au avut loc lucrări la amenajarea hidroenergetică Gura Apelor – Retezat, iar munţii au fost sfredeliţi de tuneluri folosite la aducţiunile lacului de acumulare. De pe pod, turiştii pot vedea în josul râului Sibişel doar o parte a cascadei, care se afundă în pădurea cu arbori uriaşi. În amonte se văd stâncile uriaşe, modelate de şuvoaiele zgomotoase care formează albia râului sălbatic.


Cascada Lolaia. Foto: Lucian Ignat

cascada lolaia din retezat foto lucian ignat

La poalele cascadei Lolaia, turiştii ajung după ce coboară din drumul forestier prin pădure, pe un şir de trepte (parţial) legat de o balustradă din lemn, care se strecoară printre copaci şi bolovani. 

La capătul scării construite în urmă cu un deceniu, a fost amenajat un punct de belvedere, din care poate fi fotografiată panorama cascadei. Turiştii mai pot coborî câţiva metri până la apă, însă decizia poate fi riscantă, din cauza terenului accidentat şi al pietrelor umede şi al debitului cascadei.


Coborârea spre Lolaia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cascada lolaia din retezat foto daniel guta

Legenda cascadei Lolaia

Cascada Lolaia îşi uimeşte oaspeţii prin frumuseţea sa şi, ca aproape orice loc faimos al Retezatului, are o legendă. Se spune că, demult, la sfârşitul unei veri, o frumoasă ciobăniţă cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucşoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat oile. Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Cele două şuvoaie argintii şi înspumate ale Cascadei Lolaia amintesc de cosiţele ciobăniţei.


Lolaia. Foto: Lucian Ignat

cascada lolaia din retezat foto lucian ignat

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum l-a fascinat magia Retezatului pe prinţul Rudolf. Mărturia exploratorului după vânătoarea de urşi în Transilvania

Barajul Gura Apelor din Retezat, după 35 de ani. Colosul la care românii au muncit peste un deceniu VIDEO

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

Misterele neelucidate ale celei mai mari tragedii aviatice din Retezat, fără niciun supravieţuitor FOTO

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite