Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Castelele fastuoase ale grofilor, ruinate în goana românilor după mari comori dispărute VIDEO

4
10 Nov 2021 05:32:44
Autor: Daniel Guţă
Castelul Nalaţi, prefăcut în ruină. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Nalaţi, prefăcut în ruină. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Judeţul Hunedoara numără peste 30 de castele şi conace nobiliare, monumente istorice ridicate în secolele trecute. Multe dintre acestea puteau rămâne „bijuteriile” satelor hunedorene, însă au fost lăsate să se ruineze, iar localnicii au contribuit la distrugerea lor, adesea animaţi de legendele comorilor ascunse.

În primii ani de la instaurarea regimului comunist, peste 30 de castele şi conace nobiliare din judeţul Hunedoara au fost naţionalizate, împreună cu moşiile lor, în timp ce foştii proprietari ai acestora, mulţi dintre ei de origine maghiară, au părăsit România ori au continuat să trăiască în ţară, deposedaţi de averile lor.

GALERIE FOTO CU CASTELUL NALAŢI

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji VIDEO

Prăbuşirea unui castel faimos din Ţara Haţegului. Conacul celor mai bogaţi grofi a ajuns un loc de groază VIDEO

Tenebrele castelului Nopcsa. Locul plin de secrete întunecoase trece prin mari transformări VIDEO

Odată intrate în grija autorităţilor locale, soarta multora dintre monumentele istorice vechi de două – trei secole, care împânzesc văile Mureşului şi Streiului şi Ţara Haţegului, s-a schimbat radical. Castelele aflate în satele Hunedoarei au fost transformate în sedii ale Întreprinderilor Agricole de Stat (IAS-uri), în orfelinate, sanatorii, dispensare, clădiri internat pentru copiii cu dizabilităţi, cămine culturale ori au fost abandonate.


Curtea Cândeştilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Castelele devastate de săteni

Între timp, localnicii le-au jefuit de lucrurile de valoare şi de materialele de construcţii pe care le considerau utile în gospodăriile lor. În 1945, Castelul Kendeffy de la marginea Haţegului a fost devastat de localnici, înainte de trecerea Armatei Roşii prin zonă. „Nu a fost om din sat care să nu ia ceva din castel, o piesă de mobilier, un tablou, un covor, o cărămidă. Până şi penele aflate în podul castelului au fost luate. Dacă erau întrebaţi de ce iau lucrurile, spuneau că ”lasă să luăm, că destul am trăit în nevoi”. La venirea armatei sovietice, întreg castelul era gol. Ruşii călări, vreo două sute, s-au cazat câteva zile aici şi au distrus ce au mai găsit”, scrie profesorul Iancu Badiu, autor al monografiilor Haţegului.


Castelul Kendeffy. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Aflat la poalele Retezatului, în vecinătatea moşiei Kendeffy, castelul Nopcea din Săcel a împărtăşit aceeaşi soartă. „În anii ’50, castelul Săcel a fost realmente devastat, regimul comunist defrişând parcul cu arbori rari, asanând iazurile, distrugând grădina şi în final arzând întreaga bibliotecă aflată aici, chiar în curtea castelului. Martori oculari au povestit că a fost nevoie de 3 zile pentru a arde toate cărţile şi caietele legate în piele groasă de vită”, scria Dacian Muntean, autor al volumului biografic „Aventurile şi călătoriile baronului Franz Nopcsa” (Deva, 2013).

 


Curtea nobiliară a Cândeştilor. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

 

În căutarea comorilor - fantomă

După 1990, fostele proprietăţi nobiliare care au supravieţuit regimului comunist au intrat într-o altă etapă a distrugerilor. Întreprinderile agricole, internatele, orfelinatele şi şcolile pentru copii cu nevoi speciale pe care le-au găzduit în ultimele decenii s-au desfiinţat, iar autorităţile nu s-au mai implicat în conservarea clădirilor, cu atât mai mult cu cât multe dintre vechile moşii au fost revendicate de presupuşi moştenitori ai grofilor.


Castelul Nopcsa din Săcel. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Rămase în grija nimănui, cu o situaţie juridică neclară datorată proceselor complicate de revendicări şi redistribuiri de proprietate, vechile castele au fost din nou devastate de localnici. În unele cazuri, imboldul distrugerilor a fost dat de legendele comorilor ascunse în zidurile, beciurile şi camerele secrete ale acestora, de nobili fugiţi din calea regimului comunist.


Castelul Nopcsa, înainte de reabilitare. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Pereţii unor camere luxoase ale castelului Nopcsa, acoperiţi cu lambriuri, au fost sparţi cu barosul, pentru că sătenii au crezut că aici Nopcsa şi-ar fi ascuns aurul”, povesteşte un localnic din blocul învecinat fostului conac. Savantul Franz Nopcsa a stăpânit castelul la începutul secolului XX, însă în anii Primului Război Mondial a fost spion austro-ungar, iar după 1918 autorităţile române l-au inclus pe lista duşmanilor ţării. A părăsit castelul definitiv în 1921, când a fost bătut cumplit de sătenii revoltaţi împotriva lui. Castelul Nopcea ajunsese o ruină în ultimii ani, însă a fost reabilitat de Consiliul Judeţean Hunedoara, care plănuieşte transformarea sa într-un muzeu al Ţării Haţegului.

 


Castelul Nalaţi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 

Curtea cnezială din Râu de Mori, devastată complet

Castelul Nalaţi Fay (Haţeg) şi Curtea cnezială a Cândeştilor (Râu de Mori), alte două monumente istorice valoroase din Ţara Haţegului, bănuite şi ele că ar fi fost folosite ca ascunzători ale comorilor nobililor alungaţi s-au ruinat complet. Ambele au rămas într-o situaţie juridică neclară: castelul de la marginea Haţegului şi moşia sa de aproape 100 de hectare sunt disputat de peste 15 ani, în instanţă, de presupuşi moştenitori ai familiei Fay şi statul român.


Subsol. Curtea Cândeştilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Curtea nobiliară din Râu de Mori a rămas în acte ca fiind proprietatea fostului mare latifundiar Gabriel Kendeffy (1875-1962), spune primarul Flavius Dilertea. Localnicii relatau că în 1945, moşia lui Kendeffy din Râu de Mori, ar fi fost locul unde acesta şi-a depozitat averea pe care o păstrase până atunci în castelul său din Sântamaria Orlea.„Înainte cu două săptămâni de venirea armatei sovietice ”eliberatoare”, groful a încărcat întreaga avere a familiei în care trase de cei peste 20 de boi ungureşti, cu coarnele răsucite şi a dus-o la Râu de Mori. Nimeni nu ştie ce s-a făcut cu ea, poate a fost confiscată de ruşi sau de comunişti sau a fost îngropată sau scoasă din ţară”, relata profesorul Iancu Badiu. Vechea curte nobiliară, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost devastată complet în ultimele decenii, însă autorităţile locale susţin că, nefiind în proprietatea comunei, nu pot face nimic pentru a o salva de la dispariţie.


Castelul Nalaţi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele teribile ale celebrilor baroni Nopcea. Nepotul şi-a omorât iubitul de-o viaţă şi s-a sinucis, iar unchiul devenea noaptea tâlharul „Faţă Neagră“

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

costea petre
10.11.2021, 08:05:05

Nu sunt castele, sunt niste conace.

-7 (17 voturi)
Highlander
10.11.2021, 08:54:48

Bai,ia mai lasati-ne cu grofii vostri,mercenarilor.Numai pentru cate au indurat romanii ardeleni in secolele trecute din partea grofilor si tot merita sa fie in paragina.Sunteti avocatii urmasilor grofilor?

-15 (21 voturi)
defu gabi
10.11.2021, 10:01:46

Astia crapa de conacele grofilor asupritori in timp ce se naruie casele si conacele unor figuri importante pentru istoria noastra de la 1821, pasoptisti, Unirea de la 1859, eroi de la 1877, eroi din WWI etc...

-10 (16 voturi)
The Fog
10.11.2021, 12:05:30

Pacat ca n-au gasit ceva aur, c-ar fi fost amuzant sa citim cum s-au omorat intre ei pentru el.

+13 (13 voturi)
Modifică Setările