Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Castelul Corvinilor, de un an în şantier. Cum s-a schimbat înfăţişarea cetăţii din Hunedoara

1
21 Oct 2020 17:40:02
Autor: Daniel Guţă
Castelul Corvinilor. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. ADEVĂRUL.

Castelul Corvinilor îşi recapătă treptat strălucirea ascunsă de praful şi igrasia care i-au acoperit în ultimele decenii faţadele.

Lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor au început în luna octombrie a anului 2019, printr-o investiţie de circa cinci milioane de euro, derulată de municipalitate cu fonduri europene.

La un an de la intrarea în şantier, cetatea medievală a Hunedoarei şi-a îmbunătăţit aspectul. Faţadele şi turnurile monumentului istoric, acoperite timp de mai multe decenii cu praful şi cenuşa provenită de la uzinele Hunedoarei sau afectate în unele locuri de igrasie, au fost curăţate în mare parte, prin operaţiuni de hidrogomaj, care le-au redat înfăţişarea din trecut.

Lucrările de restaurare se derulează în prezent în mai multe spaţii ale castelului, care vor fi redate apoi circuitului turistic. Unul dintre acestea este galeria Ne Boisa, al cărui acoperiş degradat va fi înlocuit. Intervenţiile vor continua şi pe durata sezonului rece, dar, ca şi până în prezent,

Castelul Corvinilor rămâne deschis turiştilor, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie în incinta ansamblului istoric, iar cei care îi trec pragul trebuie să respecte regulile de vizitare mai stricte impuse pentru prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, se derulează pe doi ani şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.

Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. De asemenea, vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.

Castelul Huniazilor

Castelul din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa.

„Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul XV. Iancu de Hunedoara a murit în 1456, iar lucrările la castel au fost continuate de soţia sa, Elisabeta. Istoricii susţin că aceasta s-a implicat în transformarea edificiului într-unul somptuos faţă de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost aduşi meşteri francezi pentru a se ocupa de înfrumuseţarea capelei şi altor încăperi şi de extinderea castelului. Acesta avea bucătării, dormitoare încălzite, săli în care aveau loc ospeţe, o capelă, o fântână săpată în stâncă, dar şi turnuri de apărare, beciuri, temniţe şi o sală de tortură.

„Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, scria istoricul Virgil Vătăşianu. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui.

De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iobag Nerfos
22.10.2020, 08:57:14

Castelul Huniazilor pe naiba, Castelul Corvinilor

Modifică Setările