Castelul Corvinilor aşteaptă mii de turişti la tabăra medievală în onoarea lui Iancu de Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor şi cavalerii lui. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor şi cavalerii lui. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Centrul vechi al Hunedoarei devine, în weekend, loc de concerte şi petreceri în aer liber, la sărbătoarea oraşului, în schimb Castelul Corvinilor va oferi turiştilor un alt fel de distracţie. O tabără medievală aniversară, dedicată istoriei românilor şi lui Iancu de Hunedoara, şi un târg al meşterilor populari din Transilvania se desfăşoară de vineri până duminică la castel.

Timp de trei zile, turiştii sunt invitaţi la Castelul Corvinilor şi în centrul vechi al Hunedoarei pentru a celebra zilele oraşului, o sărbătoare dedicată lui Iancu de Hunedoara şi luptei prin care voievodul transilvănean a intrat în istoria Europei. Se împlinesc 560 de ani de la Bătălia de la Belgrad, în care armatele creştine conduse de Iancu de Hunedoara au alungat de la porţile cetăţii puternica oaste otomană a sultanului Mohamed al doilea.

În cinstea sa, de vineri, până duminică, la Castelul Corvinilor are loc o tabără medievală unde vizitatorii de la membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, cum trăiau medievalii şi cum a decurs Bătălia de la Belgard, din 1456. 

„Tabăra medievală se va desfăşura în 22, 23 şi 24 iulie şi este şi un eveniment aniversar, pentru că Ordinul Cavalerilor de Hunedoara a împlinit 10 ani de activitate la castel, în ţară şi străinătate. Cei care ne vor vizita vor vedea şi afla cum se desfăşura activitatea într-o tabără militară, pe timp de pace. Vom avea mai multe activităţi interactive cu publicul. Turiştii vor putea lucra împreună cu noi, îi vom pune să bată o armură, să tragă cu săgeata la ţintă, iar copiii vor învăţa anumite jocuri care pentru vremea noastră pot părea banale, dar erau atractive pentru în perioada Evului Mediu: fuga cu sacul de iută, trasul frânghiei, aruncarea potcoavei la ţintă”, a precizat Dan Şerban, reprezentantul Ordinului Cavalerilor de Hunedoara. Tabăra medieval începe vineri dimineaţa la Castelul Corvinilor.

Meşteşugari din Transilvania

Tot la Castelul Corvinilor se va desfăşura în aceeaşi perioadă şi Târgul transilvănean al meşteşugarilor, la care peste 60 de meşteri din ţară şi-au anunţat participarea. Evenimentul este organizat de Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni. „Dorim ca prin organizarea acestui eveniment la Castelul Corvinilor, sa contribuim la promovarea identităţii culturii tradiţionale, la revigorarea meşteşugurilor şi la promovarea pe piaţa românească şi străină a produselor meşteşugăreşti specific transilvanene precum si la pastrarea identităţii culturale, regionale şi naţionale”, informează organizatorii evenimentului.

Cine cântă la Zilele Hunedoarei

De Zilele Hunedoarei, vineri, în Centrul Vechi vor concerta Cristina Vasiu Anastasia Sandu, Puya. Sâmbătă, pe scena festivalului vor fi Distinto, UDDI, ADDA şi Lora & Band, iar ultima zi a evenimentului va fi dedicată muzicii populare. Ansamblul Folcloric “Haţegana” va susţine un spectacol folcloric, alături de alţi interpreţi de muzică populară.


Vă recomandăm şi:

Reţeta ideală pentru pofta de sex şi vigoarea bărbaţilor din Evul Mediu. Ce alimente banale formau atunci „viagra“

Un savant din secolul al nouălea, cunoscut prin lucrările sale în întreaga Europă medievală, a fost autorul unora dintre cele mai populare reţete menite să trateze problemele de natură sexuală din cuplu. Remediile lui Al-Jazzar preced inventarea viagrei moderne.

Reţete pentru refacerea virginităţii şi orgasme fără sfârşit. Secretele contesei care a revoluţionat viaţa sexuală în Evul Mediu

Femeile din Evul Mediu aflau cum pot redeveni fecioare, dacă foloseau poţiunile misterioase ale contesei Caterina Sforza. Celebra autoare a unei lucrări ştiinţifice didicată performanţelor sexuale şi modului de redobândire a virginităţii, a intrat în istorie datorită reţetelor sale controversate.

Credinţe despre viaţa sexuală în Evul Mediu: de ce femeia trebuia să sară de şapte ori în spate după fiecare act sexual

Credinţele care priveau viaţa sexuală a oamenilor din secolele trecute au fost cu totul neobişnuite. O dovedesc documentele vechi, care cuprindeau studii de anatomie şi recomandări despre relaţiile sexuale, folosirea unor afrodisiace şi despre metodele contraceptive ale strămoşilor noştri.

Obiceiurile românilor din secolul al XIX-lea: „Abstinenţa este atât de aspră încât nu poţi cumpăra cu aur nicio cană de lapte“

În urmă cu un secol şi jumătate, James Oscar Noyes, un medic american în armata sultanului, vizita teritoriile României şi descria în amănunt viaţa locuitorilor lor. Cel mai mult l-au şocat ritualurile religioase pe care românii le îndeplineau cu stricteţe şi modul de viaţă al preoţilor de la sate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite