Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

3
26 Jan 2022 06:43:53
Autor: Daniel Guţă
Castelul Corvinilor şi, în prim plan, rămăşiţele instalaţiilor de funicular. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor şi, în prim plan, rămăşiţele instalaţiilor de funicular. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Timp de peste un secol, Castelul Corvinilor s-a aflat în centrul zonei metalurgice a Hunedoarei. Împrejurimile monumentului istoric au rămas împânzite de rămăşiţe industriale.

Castelul Corvinilor are o istorie strâns legată de cea a metalurgiei din Hunedoara.  Încă de la sfârşitul secolului al XVII-lea, în cetatea din Hunedoara funcţiona un depozit de fier, o „casă feruginoasă”, după cum o numeau localnicii.

GALERIE FOTO CU RĂMĂŞIŢELE INDUSTRIALE DE LA CASTEL

VIDEO CU RUINELE FUNICULARELOR

VIDEO CU RĂMĂŞIŢELE FUNICULARELOR DE PE DEALUL SÂNPETRU

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Hunedoara au fost construite primele furnale, în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor.

FOTO Secretele celui mai lung funicular din Europa, între Hunedoara şi Ţinutul Pădurenilor

Priveliştea post-apocaliptică a fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Ce soartă are colosul din comunism VIDEO

VIDEO Secretele labirintului subteran din centrul Hunedoarei. Locul interzis din spatele uşilor blindate

Pe versantul opus a fost înfiinţată, în aceeaşi perioadă, staţia de funiculare care lega Hunedoara de cele mai îndepărtate locuri din Ţinutul Pădurenilor – de unde erau aduse minereul de fier, mangalul şi lemnele. Şi tot aici a fost construită gara mică a oraşului, inaugurată în 1900, de unde începea traseul căii ferate miniere spre zonele miniere Govâjdia şi Ghelari. În secolul XX, aproape întreaga zonă din vecinătatea Castelului a fost destinată industriei grele. 


Castelul Corvinilor şi rămăşiţele staţiei de funicular. ADEVĂRUL
 

Priveliştea suprarealistă a Castelului Corvinilor

Timp de aproape un secol, până la începutul anilor 2000, Castelul Corvinilor a fost înconjurat de uriaşele construcţii metalurgice.


Hunedoara în anii ´90. Foto: Peter de Graaf. Sursa: Ramblings.nz

„Când l-am vizitat prima oară la începutul anilor ´90, a existat o singură mică problemă. Extraordinarul Castel al Corvinilor din Hunedoara, România, a fost aproape în întregime înconjurat de o vastă uzină de oţel care arunca fum. Este fără îndoială una dintre cele mai suprarealiste pe care le-am văzut. Castelul a fost înconjurat pe trei laturi de halele combinatului, de turnuri de beton de răcire, de cuptoare şi rânduri de coşuri de fum falnice care aruncau fum usturător, maroniu-roşcat. Culoarea era dată de dioxidul de azot, un gaz toxic care formează acid nitric la contactul cu ploaia. Pe măsură ce fumul se răspândea, cerul devenea roz ca şi cum ar fi întotdeauna apusul soarelui”, relata fotograful neo-zeelandez Peter de Graaf, într-un reportaj despre Hunedoara anilor ´90. 


Rămăşiţele funicularelor de pe Dealul Sânpetru - Huendoara. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

 

„De-a lungul celei de-a patra laturi a castelului, o un funicular zgomotos transporta coşuri uriaşe de minereu de fier direct în cuptoare, de la o mină îndepărtată. A fost ca şi când am cădea într-un fel de coşmar industrial distopic sau în decorul unui film post-apocaliptic”, mai povestea acesta.


Hunedoara, în 2022. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Autorul a petrecut noaptea în grădina Castelului Corvinilor şi a rămas impresionat de atmosfera din jurul acestuia. „Toată noaptea cuptoarele au mugit şi au gemut şi au aruncat o strălucire de foc peste oraş. Era ca o viziune medievală a iadului. M-am tot gândit la morile satanice întunecate ale secolului al XIX-lea, din poezia lui William Blake, plângând revoluţia industrială. Inutil să spun că nu am dormit prea mult”, povesteşte Peter de Graaf.


 

Rămăşiţele industriei din jurul Castelului Corvinilor
 

De la mijlocul anilor ´90, s-au închis, pe rând, aproape toate marile uzine ale combinatului siderurgic. 20 de hectare din vechea platformă industrială, aflate peste drum de monumentul istoric, au fost ecologizate, iar alte peste 100 au rămas acoperite de ruine.


Viaductul de lângă castel. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O mulţime de ruine au rămas neclintite din împrejurimile Castelului Corvinilor şi amintesc de vremurile în care cetatea medievală era „sufocată” de vechile clădiri ale Uzinelor de Fier şi ale Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Rămăşiţele staţiei de funiculare, dezafectată după 1990, au rămas „înfipte” în versantul opus al castelului, contrastând cu hotelul modern ridicat în ultimii ani pe acelaşi deal. O plasă de funicular abandonată se întinde pe aproape 300 de metri, deasupra văii Zlaştiului şi a şoselei Hunedoara – Cerbăl, legând dealurile Sânpetru şi Răcăştiei.


Zona industrială. Ruine. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Plasa ancorată cu cabluri grele de fier conturează traseul funicularelor spre fostele mine de fier de la Teliuc şi Ghelari, prelungită în trecut spre munţii Poiana Ruscă, până la Vadu Dobrii şi Poieni (judeţul Timiş) La începutul secolului trecut, reţeaua de funiculare a Uzinelor de fier avea peste 140 de kilometri şi era cea mai lungă din Europa.


Plasa de funicular. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

În prezent, fundaţiile de beton ale acestora împânzesc zona castelului. Din vechea gară a Hunedoarei, aflată în vecinătatea fostelor funiculare, nu a mai rămas nimic, în schimb, câteva din construcţiile fostei căi ferate Hunedoara – Ghelari, ruinate şi ele, pot fi văzute pe traseul acesteia. Fundaţiile unui pod curb, vechi de peste 120 de ani, scheletul unui viaduct şi ruinele depoului mocăniţelor au rămas în vecinătatea Castelului. Fosta clădire administrativă a fostelor Uzine de Fier, ridicată la începutul secolului XX la poalele cetăţii medievale, iese în evidenţă între celelalte clădiri care şi-au pierdut de mult timp rolul pentru care au fost înfiinţate.

Vă recomandăm să citiţi şi

Misterele războinicilor daci îngropaţi alături de armele lor în actuala grădină a Castelului Corvinilor VIDEO

Cât adevăr este în legendele înfiorătoare despre Castelul Corvinilor. Semnificaţia reală a unei inscripţii misterioase

Vestigiile uimitoare ale Războiului Rece, din România: baza de rachete sovietice, buncăre săpate în stânci VIDEO

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

Prizonierii uraniului, rămaşi în colonia celei mai mari exploatări înfiinţate de sovietici VIDEO

Blestemul minelor de uraniu. Cum au trăit românii în coloniile miniere secrete controlate de sovietici VIDEO

Dosarul secret al Lagărului de prizonieri sovietici din Vulcan. Mărturii rare despre cum i-au tratat românii VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Maximus Livius
26.01.2022, 08:03:00

"Realizarile" de dupa '90: Am inchis....totul! Bravo tovarasi. Ca, deh erau: "poluante", si "nu trebuie otel nimanui", "constructii megalomanice" si alte abureli ale tovarasilor pusi pe vandutul economiei Romaniei pentru a-si umple buzunarele personale. Lasa ca acum importam totul si nu producem nimic (cel mult panica). Conducerea RO ar trebui trasa la raspundere pentru tradarea nationala si slabirea tarii d.p.d.v economic, militar, etc. Securistii au pus RO pe sina trenului America de Sud. Caci incepem sa semanam tot mai mult cu Nicaragua, Paraguay, Mexic, Honduras, etc. Tari cu o spoiala de democratie dar in realitate conduse de baronii mafiei locale. La noi Mafia Politiei spala mana Mafiei din Procuratua, iar impreuna cu Justitia, spala mainile si piciorele celor din partid. Vai steaua noastra.

+2 (2 voturi)
Amdo Odma
26.01.2022, 09:40:22

Romania si-a rezolvat problema cu cosmarul industrial. Mai are un pic si devine o gradina zoologica ..."verde"...

Highlander
26.01.2022, 11:14:49

Nu mai producem acum,doar vindem ce produc altii,iar noi exportam bone,culegatori ,zidari.Romania s-a umplut de mall-uri,hypermarketuri si alte mega-complexe comerciale.Piata de desfacere,pe scurt.

Modifică Setările