Castelul Corvinilor va fi reabilitat cu cinci milioane de euro. Contractul a fost semnat de Ministerul Dezvoltării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Aproape cinci milioane de euro vor fi investiţi în reabilitarea Castelului Corvinilor. Contractul privind reabilitarea realizată cu fonduri de la Uniunea Europeană a fost semnat de minister.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a semnat contractul de finanţare pentru Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara”, a informat Primăria Hunedoara.

„ Acest proiect pe fonduri europene este cel mai valoros din Transilvania pe astfel de monumente turistice”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimonului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi are o durată de implementare de 62 de luni. „În continuare, aşteptăm notificarea de la ADR Vest, pentru a putea semna, la rândul nostru, contractul de finanţare. Urmează achiziţia de pe SEAP a serviciilor de consultanţă în management, apoi a serviciilor de proiectare tehnică şi execuţie şi abia apoi vor începe lucrările efective. Probabil că în toamnă vom cunoaşte firmele care vor face aceste lucruri, iar la anul vom începe lucrul”, adaugă Dan Bobouţanu.

Valoarea totală a proiectului este de 21.884.908,73 lei, din care finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE – AM POR este de 21.447.210,55 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, acesta este cel mai important proiect pentru care administraţia locală hunedoreană a reuşit să obţină finanţare de la ADR Vest.

Ce lucrări vor fi executate

Investiţia prevede lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare.

„În prima etapă de intervenţii se va urmări stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efectuarea de operaţiuni de extragere a sărurilor şi îndepărtarea rosturilor căzătoare. În următoarea etapă se vor aplica procedee de curăţire şi tratamente de consolidare, se vor realiza operaţiunile de taselare şi întregirile volumetrice necesare, completările de rosturi, realizarea blocurilor de piatră şi realizarea reconstituirilor volumetrice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate şi tratamente finale în procesul de restaurare-conservare”, informa Primăria Hunedoara. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de eliminare a igrasiei din pereţii Castelului Corvinilor, adiacenţi curţilor interioare, crearea unor spaţii noi vizitabile şi şi restaurarea încăperilor din incinta castelului. Proiectul mai prevede renunţarea la incălzirea pe gaz şi trecerea la încălzirea electrică.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. În prezent, castelul este unul dintre cele mai admirate monumente istorice din România.


Vă recomandăm şi:

FOTO Secretele faimoaselor gravuri din istoria Castelului Corvinilor, locul de nerecunoscut în secolul al XIX-lea

Castelul Corvinilor a atras admiraţia unor artişti faimoşi ai secolelor trecute, iar gravurile realizate de aceştia, păstrate de-a lungul timpului, spun o parte din povestea fascinantă a monumentului.

10 locuri bizare în Castelul Corvinilor. Mărturii neobişnuite despre cel mai impresionant edificiu din vestul României

Castelul Corvinilor a devenit una dintre destinaţiile favorite ale amatorilor de istorie medievală. Vechi de şase secole, monumentul oferă vizitatorilor săi nenumărate legende, iar unele dintre încăperile şi locurile sale sunt cu totul neobişnuite.

Povestea paradoxalului Gabriel Bethlen, principele ardelean care a visat unirea Moldovei şi Munteniei sub numele Dacia

Gabriel Bethlen (1580 - 1629) a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi dar şi înfloritoare din istoria ei şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor. Principele transilvănean a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.

Legendele necruţătoarei Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin al Ungariei

Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi ai Hunedoarei

Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite