Castelul Corvinilor, record de turişti în februarie. Câţi oameni au vizitat cetatea medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Castelul Corvinilor a rămas unul dintre cele mai populare obiective turistice din vestul ţării. Numărul turiştilor din luna februarie a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi.

Castelul Corvinilor a rămas o destinaţie populară pentru turişti, o arată statisticile autorităţilor locale. În luna februarie, 7.962 de persoane au vizitat monumentul istoric din Hunedoara, mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anilor trecuţi.

„Înregistrăm cea mai mare cifră de vizitatori pentru o lună februarie de când se ţine o evidenţă clară în acest scop. Vorbim despre o cifră de şase ori mai mare decât cea a vizitatorilor înregistraţi în februarie 2013 şi de aproape două ori mai mare decât în 2015. În februarie 2021 am avut cu 1.400 de turişti mai mulţi decât în luna februarie din urmă cu doi ani, 2019 fiind anul în care Castelul Corvinilor a avut un număr record de vizitatori, de 404.000 în 12 luni. Este o surpriză plăcută şi pentru noi, dacă ţinem cont de faptul că întreaga lume se luptă şi acum cu pandemia de COVID 19”, a declarat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa.


Castelul Corvinilor: Foto: Călin Corpaciu

castelul corvinilor foto calin corpaciu

„Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul XV. Iancu de Hunedoara a murit în 1456, iar lucrările la castel au fost continuate de soţia sa, Elisabeta. Istoricii susţin că aceasta s-a implicat în transformarea edificiului într-unul somptuos faţă de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost aduşi meşteri francezi pentru a se ocupa de înfrumuseţarea capelei şi altor încăperi şi de extinderea castelului. Acesta avea bucătării, dormitoare încălzite, săli în care aveau loc ospeţe, o capelă, o fântână săpată în stâncă, dar şi turnuri de apărare, beciuri, temniţe şi o sală de tortură.


Castelul Corvinilor. Foto: Călin Corpaciu

castelul corvinilor foto calin corpaciu

„Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, scria istoricul Virgil Vătăşianu. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui.

De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite