Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Patimile fetei de 11 ani, gravidă după ce a fost sclava sexuală a 5 bărbaţi. Agresorii, iertaţi pentru că „ea stătea deasupra“

32
22 Feb 2020 00:25:01
Autor: Daniel Guţă
Arhivă.
Arhivă.

Un proces „întors” de CEDO a dus la condamnarea pentru viol a unui bărbat care, împreună cu patru adolescenţi, a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă de 11 ani, fata rămânând gravidă. Iniţial, magistraţii au dat o sentinţă mai favorabilă agresorului.

Judecătoria Deva l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Viorel Jurj, un bărbat acuzat că a violat o copilă în vârstă de 11 ani.

Faptele, la care au mai participat patru adolescenţi, au avut loc în anul 2008, iar în urma lor minora a rămas însărcinată. Iniţial, magistraţii au hotărât că Jurj nu se face vinovat de viol ci de act sexual cu un minor, întrucât victima, deşi la acea vreme avea doar 11 ani, ar fi consimţit să întreţină relaţii sexuale cu el.

În 2017, ajunsă la vârsta de 20 de ani, victima a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului faptul că legile statului român nu i-au oferit suficientă protecţie, iar bărbatul a primit o pedeapsă prea mică faţă de gravitatea faptelor sale – de doar patru ani de închisoare, din care a executat doi ani şi trei luni. Victima a obţinut o soluţie favorabilă la CEDO, iar procesul a fost reluat la Judecătoria Deva, unde Jurj a fost condamnat pentru viol. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, el va mai trebui să achite daune de 50.000 de lei fostei sale victime.

A câştigat la CEDO
În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate tinerei din Deva, care la vârsta de 11 ani a fost abuzată sexual, în repetate rânduri de patru adolescenţi şi de bărbatul de 52 de ani, iar magistraţii l-au condamnat pe agresor la patru ani de închisoare. Victima a cerut revizuirea dosarului şi a sentinţei primite de foştii săi agresori. Cazul a scos la iveală amănunte înfiorătoare din viaţa ei. „În timp ce vizita casa unei familii vecine, pentru a se juca împreună cu alţi doi copii, o fată în vârstă de 11 ani a fost violată de mai multe ori într-o perioadă de şapte luni de către rudele copiilor, inclusiv de către un bărbat în vârstă de 52 de ani, şi alţi patru minori. Din august 2008 până în decembrie 2008, bărbatul a tras-o cu forţa de lângă prietenele sale, a dus-o într-o baracă şi a violat-o, punându-i mâna la gură pentru a o împiedica să strige după ajutor. Ea a declarat Poliţiei că a fost agresată sexual în împrejurări similare de alţi patru copii ai vecinilor. Fata a rămas însărcinată şi în cele din urmă a avut un avort. Ea a declarat mai târziu Poliţiei că nu a făcut acuzaţiile după primul viol, deoarece i-a fost ruşine şi pentru că bărbatul de 52 de ani a ameninţat-o că o va bate dacă va spune cuiva”, se arăta în dosarul înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului.

„Fata a iniţiat actul sexual”
Cei cinci suspecţi au susţinut că fata iniţia întotdeauna sexul şi a fost „întotdeauna îmbrăcată sumar”, atunci când mergea în casa lor. „Poliţia a remarcat, totuşi, că vârsta fetei exclude existenţa consimţământului valabil, iar un raport medico-legal psihiatric a ajuns la concluzia că ea arăta semne de stres post-traumatic, că avea dificultăţi în a prevedea consecinţele acţiunilor sale şi că nu a avut discernământ suficient pentru vârsta ei. Cu toate că suspectul adult a fost condamnat pentru act sexual cu un minor, el nu a fost condamnat pentru viol, deoarece nu a fost detectat niciun semn de violenţă pe corpul fetei, iar instanţa a creditat mărturia suspecţilor că fata a acţionat provocator şi a iniţiat sexul. O curte de apel a schimbat mai târziu condamnarea la viol, dar la recurs Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a repus în vigoare hotărârea iniţială, ajungând la concluzia că fata a iniţiat întotdeauna actul sexual şi, prin urmare, nu era clar că ea nu fusese de acord. În această concluzie, instanţa nu a discutat raportul medico-legal psihiatric şi a respins teoria că fata nu avea capacitatea de a consimţi”, se arăta în solicitarea depusă la CEDO.  

În dosarul judecat la Judecătoria Deva şi apoi la Curtea de Apel Alba Iulia, a fost soluţionată anchetarea celor patru adolescenţi şi a lui Viorel Jurj (52 de ani la data comiterii infracţiunilor), acuzaţi de viol şi de acte sexuale cu un minor. Eleva a fost lăsată însărcinată de unul dintre cei cinci bărbaţi, care au recunoscut că au întreţinut relaţii sexuale cu ea, chiar dacă îi cunoşteau vârsta fragedă. Viorel Jurj, cel mai vârstnic dintre ei, a fost reţinut şi trimis în judecată, după ce părinţii fetei au depus o plângere împotriva lui, observând că fiica lor era gravidă. Eleva le-a spus că a fost violată. „În urma verificărilor efectuate a rezultat următoarea stare de fapt: familia minorei locuieşte în satul Păuliş, învecinându-se cu o familie cu mai mulţi copii. Întrucât fetele acestei familii sunt de vârste apropiate cu cea a Mădălinei, aceasta mergea des în vizită pentru a se juca împreună. În apropiere, respectiv la fostele grajduri C.A.P., locuia singur Viorel J., în vârstă de 53 ani. Mama copilei a avut o discuţie cu ea, observând că nu mai foloseşte absorbante intime. Cu această ocazie, minora i-a relatat mamei sale că în urmă cu câteva luni a început să întreţină relaţii sexuale cu Viorel şi cu patru dintre băieţii familiei vecine, precizând că relaţiile sexuale au avut loc împotriva voinţei ei. Părinţii au depus o plângere la Poliţie. Cei cinci învinuiţi au recunoscut că au întreţinut relaţii sexuale cu partea vătămată, însă acestea au avut loc de comun acord, mai mult partea vătămată a fost cea care le-a propus acest lucru”, informau anchetatorii.

Fata „îndrăgostită” de Viorel
Minora a fost prezentată pentru consultaţie de specialitate la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, ocazie cu care s-a stabilit că prezenta deflorare completă, iar pe corp nu avea prezente urme de violenţă. În schimb, rămăsese însărcinată, la scurt timp intervenindu-se pentru întreruperea sarcinii.

„Învinuiţii au declarat că aproape de fiecare dată eleva avea o vestimentaţie sumară, spre exemplu purta o fustă fără a avea lenjerie intimă, stând în poziţii care permiteau vizualizarea zonelor intime. Totodată au mai declarat că au întreţinut relaţii sexuale cu ea la domiciliul lor sau al acesteia. De regulă, minora mergea la un moment dat la baie, apărând ulterior dezbrăcată complet, după care întreţinea relaţii sexuale cu învinuiţii, acest lucru având loc cu mai multe ocazii şi uneori foloseau prezervative. În plus, uneori ea era cea care în timpul raportului sexual stătea deasupra, ceea ce exclude în mod total ideea că fapta învinuiţilor ar avea măcar tangenţial legătură cu fapta de viol. În ceea ce priveşte pe Viorel, acesta a recunoscut că a avut relaţii sexuale în mai multe rânduri cu minora”, se arată în dosar.

Potrivit unor declaraţii din dosar, minora era cea care propunea întâlnirile, modalitatea de comunicare fiind directă sau prin telefon cu privire la locul întâlnirii, relaţiile sexuale dintre cei doi având loc la fostele grajduri C.A.P., locuinţa fetei, precum şi la locuinţa familiei vecine. Ea le-a povestit prietenelor sale de 13 ani şi 14 ani despre relaţia sa cu Viorel, despre care spunea că este îndrăgostită, iar acesta îi cumpăra carduri de reîncărcare a telefonului mobil, pentru a putea ţine legătura. Bărbatul a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar ceilalţi patru parteneri ai fetei, cu toţii adolescenţi, au fost pedepsiţi cu amenzi administrative. Viorel Jurj a fost eliberat în 2013.

Dacă soluţia dată zilele trecute de Judecătoria Deva va rămâne definitivă, după apel, el se va întoarce în închisoare, pentru a executa restul de pedeaspsă din condamnarea de cinci ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Caz înfiorător în Petroşani: elevă de 11 ani abuzată sexual şi şantajată de vecinul de 45 de ani

Închisoare pentru tânărul care a jefuit o prostituată. Cât l-a costat partida de sex încheiată dramatic

Românii care au violat şi forţat la sex oral o copilă de 16 ani din Marea Britanie. Fata se despărţise de amici şi mergea la o întâlnire cu prietenul ei
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

sica
22.02.2020, 09:18:02

Dom* judecator ,care a pronuntat acea condamnare ar trebui sa-i plateasca fetei acei bani,bani care nu pot pot plati trauma suferita de copila la 11 ani.In Romanica judecatorul este un fel de Dumnezeu de care nu te poti atinge daca pronunta sentinte strambe.

+13 (15 voturi)
mamii radu
22.02.2020, 10:29:25

in Romania judecatorul este capul mafiei,infractorul suprem,de 30 de ani incoace.El ar trebui sa mearga la inchisoare pe viata,cu toti colegii lui de mana.In Romania judecatorul nu da sentinte dupa cum zice legea ci dupa cum are el chef sau interes.Uneori sentintele date de judecatorii romani sunt uluitoare,ametitoare in ilegalitatea sau nesimtirea lor.Te lasa fara cuvinte.Sfidarea suprema e ca.tot din banii celor pe care-i batjocoreste,judecatorul traieste in huzur .Cand romanii se vor trezi din somn,daca asta se va intampla vreodata,aceasta specie trebuie starpita prima.

+14 (14 voturi)
Alfa Omega
22.02.2020, 11:24:30

interesant ca s-a condamnat doar violul nu si lipsirea de libertate prin sechestrarea in baraca si constrangerea facuta de infractor , organizarea de grup infractional in vederea savarsiri unui viol in grup si amenintarea victimei ! Jegul a avut si avocat bun de le-a insirat povesti judecatorilor cu statul deasupra ! Un judecator normal nu admitea asemenea povesti Politisti au facut si ei presiuni asupra victimei " sa spuna adevarul" Rezultatul ; un viol organizat asupra unei minore s-a finalizat cu doar 2 ani de puscarie cu toate ca in infractiunile contra minorilor procurorul poate cere si obtine maximul de pedeapsa !

+8 (10 voturi)
Stefan din Nord
22.02.2020, 09:39:52

Daca victima ar fi fost fetita judecatorului si alt judecator ce ar fi judecat cazul i-ar fi dat violatorului 5 ani oare jegul asta de judecator ar fi fost multumit ? Sa se fi pus si el un pic in pielea victimei si a parintilor ei inainte de a da o sentinta in bataie totala de joc .

+8 (8 voturi)
MV R.
22.02.2020, 10:43:02

Și unor ASEMENEA judecători,adevărate jeguri umblătoare,le plătim lefuri amețitoare și api pensii și mai amețitoare! Coana Adina Florea și SS-Secția Specială nu au avut nimic de spus?

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (32)