Ce cred tinerii americani despre România: „Unii dintre prietenii mei m-au sfătuit să nu vin, dar ce am văzut aici mi-a schimbat părerea despre ţara voastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de americani a venit în România pentru a lucra pe şantierele arheologice. FOTO D.G.
Grupul de americani a venit în România pentru a lucra pe şantierele arheologice. FOTO D.G.

Câţiva tineri din Statele Unite ale Americii petrec o lună din această vară lucrând pe şantierul arheologic din zona Măgurii Uroiului. Studenţii în arheologie şi antropologie cercetează situl unei aşezări romane, însă descoperirea cea mai mare pe care au făcut-o, spun ei, este a oamenilor care trăiesc în aceste locuri.

Kaela Bleno are 20 de ani, studiază antropologia în Montreal (Canada) şi înainte de a pleca spre România, în urmă cu trei săptămâni, nu ştia aproape nimic despre ţara unde urma să ajungă. „Auzisem doar că e o ţară în Europa de Est. Atât. După ce am sosit aici şi am fost cazaţi în casa unor săteni din Rapolt, am observat cât de generoşi sunt localnicii. La început se temeau un pic că nu o să ne înţelegem, dar am reuşit să comunicăm. E o atmosferă frumoasă. În fiecare zi mâncăm cartofi şi alimente naturale, săţioase, de aceea cred că o să ne îngrăşăm. Locurile par desprinse din poveşti”, a povestit Kaela.

Prietena sa, Kate Mower (21 de ani) a venit de asemenea pentru prima dată în ţară. „Nu am călătorit foarte mult, dar am mers singură pănă în Braşov şi mi-a plăcut. Deşi trenurile sunt ciudate. Nu mă descurc să mă dau jos dintr-unul pentru a mă urca în altul. În America locuiesc într-o casă asemănătoare cu cea în care stau aici, doar că băile sunt mai mari şi există apă caldă la robinet”, a spus Kate (foto, jos).   

Cel mai mirat de întâlnirea cu ţinuturile Hunedoarei a fost Blake Reynolds. Tânărul american studiază arheologia şi a ajuns în ţară pentru a lucra în situl din zona comunei Rapolt, pe Valea Mureşului. „Ai mei m-au speriat. S-au mirat cu toţii că o să merg într-o ţară din Europa de Est şi unii dintre prietenii mei m-au sfătuit să nu mă duc. Ce am văzut aici mi-a schimbat total părerea despre ţara voastră. Am vizitat, de exemplu, castelul de la Hunedoara şi am rămas fascinat de un asemenea loc în jurul căruia oamenii trăiesc de secole. În Statele Unite nu prea găseşti aşa ceva. Pur şi simplu am avut o senzaţie incredibilă vizitând castelul”, a spus Blake. Tânărul s-a interesat "dacă mai există vampiri" în aceste locuri şi spune că oamenii i-au povestit că vampirii nu există, în schimb, există o mulţime de poveşti despre strigoi.

hunedoara

Au prins drag de ţară
Americanii vor mai petrece câteva zile în zona Hunedoarei, dar se vor întoarce în vara anului viitor.

hunedoara

Pe şantierul unde fac cercetări arheologice a fost descoperită o fermă romană, cu locuinţe şi anexe. Americanii au găsit un inel de argint, piese de uz casnic şi un instrument de scris din Antichitate.

Azi, de Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, au sărbătorit împreună cu hunedorenii, cu Coca-Cola, popcorn şi gogoşi.

Vă recomandăm şi:

FOTO Americanii vânează stafii în Castelul Corvinilor: cum a ajuns cetatea din Hunedoara unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume

Un grup de 30 de turişti din Statele Unite a închiriat faimosul castel pentru a căuta fantome. Vizitatorii au povestit că au avut parte de experienţe stranii în seara petrecută în încăperile întunecoase

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

FOTO Cum arătau târgurile Hunedoarei la începutul secolului al XIX-lea

Centrul vechi al municipiului Hunedoara pare un tărâm pustiu la sfârşit de săptămână, faţă de cum se înfăţişa călătorilor în urmă cu un secol: animat de negustori, ţărani şi orăşeni.

Citiţi şi:

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite