Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Ce salarii au minerii. „Pentru aceşti bani muncim într-o mizerie şi o umilinţă extraordinare”

12
23 Feb 2021 20:35:13
Autor: Daniel Guţă
Mineri. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mineri. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cât câştigă minerii din Valea Jiului. Lucrătorii în minerit primesc salarii mai mici faţă de alţi bugetari, deşi condiţiile de muncă din subteran sunt printre cele mai grele.

Mulţi dintre minerii care au protestat în ultimele zile în Valea Jiului s-au plâns că banii pe care îi primesc lunar în urma activităţii din mină nu le ajung pentru a-şi întreţine familiile.

Minerii nu au solicitat mărirea salariilor, ci doar primirea lor şi a bonurilor de masă la timp, în condiţiile în care nu le-au mai fost acordate de aproape un an.

„Vrem transportul, vrem tichetele de masă şi vrem banii de căldură! Şi să rămână salariul cum a fost şi până acum: pe 15 avansul, pe 30 plata”, afirma Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor din Lupeni.

Unii dintre protestatari au relatat cu au venituri de doar 1.700 de lei, în timp ce alţii au declarat că primesc 1.700 de lei plată şi 900 de lei avans. Salariul de încadrare al unui miner porneşte de la 1.386 de lei şi poate ajunge până la 4.106 lei.

„1.700 de lei plată, după 20 de ani de subteran. Şi nici pe ăia nu i-am primit. Nu ne putem duce acasă la familii şi să spunem că nu s-au dat banii”, relata Ştefan Ban, un miner de la Lupeni.

Necazurile minerilor, „tratate” cu băi de mulţime. Diana Şoşoacă: „Le-am spus tuturor, jos masca” VIDEO

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale

Condiţiile primitive de muncă

Condiţiile de muncă din minele Văii Jiului sunt extrem de dure, se plâng oamenii, dovada fiind şi numărul mare al tragediilor petrecute în subteran. Accidentele de muncă din ultimii ani nu au fost urmate de investiţii în minerit, care să ducă la prevenirea altor tragedii. Lopeţile au rămas unealta de bază a ortacilor.

„Dintr-un salariu, nu pun 1.700 de lei, pun 2.000 de lei, să îmi spună şi mie care nu are o rată de plătit, de 300, de 400 de lei? Căci fără rate nu am putut să ne luăm nici măcar o canapea sau un pat sau ceva să le cumpărăm copiilor, să aibă condiţii unde să stea, unde să înveţe?. Nu mai punem la socoteală şcoala on-line, că a trebuit să ne împrumutăm să le luăm copiilor calculatoare”, a relatat un miner.

Minerii s-au plâns de salariile mici, neprimite la timp, şi în acelaşi timp i-au acuzat pe cei care conduc Complexul Energetic Hunedoara că au venituri uriaşe, unele cumulate cu pensiile. „Copiii lor mănâncă poate cinci îngheţate, cei doi copii ai mei împart o îngheţată în două”, a relatat un miner de la E.M. Lupeni.

La una dintre întâlnirile cu minerii de la Lupeni, în 19 februarie, Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, a fost întrebat cât câştigă lunat. Răspunsul acestuia a fost: 7.000 de lei. „Nu poţi veni în faţa noastră, care luăm 1.500 de lei plată. Aveţi nişte salarii nesimţite şi veniţi în faţa noastră să ne spuneţi că nu aveţi bani”, i-a reproşat un miner.

În Lupeni, aproape 700 de oameni lucrează în minerit. Mulţi dintre ei sunt singurii salariaţi din familie. Minele de cărbune au rămas cei mai mari angajatori din Valea Jiului, afirma Samuel Dioane.

„Minerii lucrează în condiţii foarte grele, mai rău ca sclavii pe vremuri, însă pe lângă toate problemele noastre din minerit, a mai apărut şi insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, din cauza datoriilor acumulate, insolvenţă care ne-a pus capac. Din păcate, în Valea Jiului, în afară de minerit, la ora aceasta, de 30 de ani, nu există din câte ştiu eu o altă societate care să aibă mai mult de 500 de angajaţi, oamenii depind de Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat directorul CEH.

Complexul Energetic Hunedoara, din care fac parte minele Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan din Valea Jiului şi termocentralele Paroşeni şi Mintia are circa 4.000 de angajaţi.

„Guvernul României, prin Ministerul Muncii şi cel al Energiei, a asigurat suma necesară plăţilor pentru cei 4.010 angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Suma totală plătită în această tranşă este de aproximativ 9 milioane lei”, arată un comunicat transmis, marţi, de Prefectura Hunedoara.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Primarul Devei i-a înfuriat pe mineri: „Devenii suferă că ei nu-s în stare să dea cărbune. Numai se plâng”

Termocentrala Mintia, oprită. Mii de locuinţe din Deva au rămas fără căldură şi apă caldă

Greva minerilor din Lupeni: „Oamenii au rămas în subteran şi nu mai ies decât scoşi de salvatori”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Radu Mircea
23.02.2021, 21:02:28

# Daniel Guta Poate minerii sunt indreptatiti sa nu le placa ce fac sau cit cistiga domnu' Guta . Dar nimeni nu i-a obligat sa apuce calea mineritului sau sa ramina legati de subteran acum . Este optiunea lor si poate limita capacitatii lor . Este ciudat ca nu intreaba niciodata sefii lor , liderii de sindicat guralivi , cum au ajuns in insolventa cu datorii de de peste 1.000.000.000 (un miliard) de euro ??? Cum de scot carbune prost de 100 de lei si il vind cu 50 ??? Si asta dupa ce au mai suferit o reorganizare acum citiva ani , data la care s-au sters iarasi datorii uluitoare . Termocentrala Mintia prefera sa cumpere carbune de calitate din Silezia si tot ies mai ieftin decit sa-l cumpere din Valea Jiului . Mai sunt si unele ranchiuni din anii '90 cind la cererea lliescului si sub bita lui Miron Cozma au prapadit Bucurestiul . Oamenii poate au mai uitat , dar nu-i iarta . PS L-am revazut pe ''pacientul'' Miron Cozma acum citeva seri la teveul lui Ghita . Tratamentul n-a reusit . Nu mai este nicio speranta .

+9 (9 voturi)
Alex Alex
23.02.2021, 21:39:25

Carbunele scos nu este vandut, este folosit in producerea de energie in centrale, proces poluant. Daca te interesai aflai faptul ca insolventa CE Hunedoara nu e de la salariile angajatilor .. ci de la certificatele de emisii de gaze cu efect de sera care trebuie sa le plateasca Ministerului Mediu (adica tot statului) pentru ca procesul de productie este poluant, in baza Hotărârii de Guvern nr. 780/2006. Ba chiar a primit si penalitati ca nu putut sa plateasca aceste certificate. Cheltuieli (mari se pare) in plus pe acelasi proces care are acelasi efect asupra mediului, doar ca e taxat acum, ca modernizare ciuciu.

imsi imsi
23.02.2021, 21:53:29

Radu Mircea Chestia cu mineriada care nu i iertata ii de o nesimtire atata de mare ii de neinchipuit. Mierii de azi sunt copii celor din 90. Asta i umanitatea care te caracterizeaza idiotule? Razbunare nu ? Pe de alta parte minerii nu sunt bugetari deoarece salariile lor nu sunt prinse in bugetul de stat ca cel al functionarilor din ministerul sanatatii. Asa ca asta i o alta afirmatie tendentioasa menita sa provoace dezbinare intre salariti.

-14 (16 voturi)
Daniel Guţă
23.02.2021, 23:32:28

Încerc și eu să găsesc unele răspunsuri... am fost de multe ori ăn zonă, dar nu locuiesc acolo. Deci e mai greu. dar... cred că atunci când trăiești într-un mediu în care oamenii au o anumită mentalitate, pe care nimeni nu are interesul să o schimbe, nu e nevoie să te oblige nimeni să cobori în subteran... Iar legătura cu mina probabil nu am înțelege-o dacă nu am lucrat acolo și nu am trăit crezând că minele sunt eterne.

+5 (5 voturi)
Aud Culori
24.02.2021, 01:18:50

Minerii de ce nu merg la capitala sa protesteze impotriva nr.mare de parlamentari,functionari publici,pensii speciale, sporuri si vouchere date aiurea bugetarilor? De ce?

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările