Ce soartă a avut dascălul care a calomniat familia Ridzi, la ora de istorie: „Când ştii că ai copil mic, te apuci să faci tâmpenii şi furi, să te aresteze ăştia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta care a dus la sancţionarea unui profesor acuzat că l-a denigrat pe primarul Petroşaniului şi pe soţia sa, la o oră de istorie ţinută elevilor de clasa a noua a avut un final neaşteptat.

Un scandal a pornit după ce, în luna martie, două eleve de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroşani au înregistrat şi transmis pe Facebook o ora de istorie. În filmarea realizată în şcoală, profesorul Valentin Stoica le-a povestit copiilor cum ar fi ajuns Monica Iacob Ridzi, fost ministru şi soţia primarului Tiberiu Iacob Ridzi, la închisoare.

„Când bagi mâna până aici în bani, nu te gândeşti că ai copii mici acasă. Când ştii că ai copil mic acasă te apuci să faci tâmpenii şi umbli cu bani publici şi furi din bani ca să te aresteze ăştia... Eşti tâmpit? Şi după aia urli că ai copii mici? Păi când ai furat n-ai avut copii mici? Ai grijă ce faci că s-ar putea să se întoarcă împotriva ta... Eu sunt sigur, sunt aproape sigur că ea nu e bolnavă. Sunt vrăjeli ca să mai stea prin spitale, să iasă mai repede... Ei sunt foarte bogaţi. Deci Monica provine dintr-o familie destul de bogată. Ea provine dintr-o familie cu rădăcini în Italia. Am înţeles că familia are ceva mătuşi, unchi prin Italia care-s plini de bani, sunt nişte conţi, baroni din ăştia italieni, cu castele... deci nu le plângem noi de milă. Şi Tibi-i momârlan, ce ai văzut vreun momârlan sărac?”, le-a spus dascălul elevilor săi, în timp ce era înregistrat.

Conducerea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida l-a sancţionat pe profesor pentru comportamentul său la ora de curs, cu reducerea salariului cu 5 %, pe o perioadă de 3 luni. Acesta a contestat decizia în instanţă. „Reclamantul a susţinut că sancţionarea disciplinară se bazează pe o înregistrare video făcută de un elev în timpul orei de istorie pe care el o susţinea şi în care ar fi făcut o declaraţie neavenită despre un politician al judeţului Hunedoara. Art. 272 din Legea nr. 1/2011 prevede însă că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce, iar multiplicarea este permisă doar cu acordul cadrului didactic respectiv. Cum reclamantul nu şi-a dat acordul în acest sens, proba video pe care se bazează sancţionarea sa este obţinută cu încălcarea flagrantă a normelor legale imperative. Mai mult, afirmaţiile făcute de reclamant au fost ca urmare a întrebării formulate de o elevă, în timpul orei de curs, în legătură cu tema în discuţie”, se arată în dosar.

Procesul de sancţionare întocmit greşit

Reprezentanţii Colegiului au precizat în întâmpinare că decizia de sancţionare nu se bazează exclusiv pe înregistrarea audio video, ci şi pe declaraţiile elevilor. „De altfel, reclamantul a şi recunoscut abaterea disciplinară care i se impută, că în timpul orei de istorie la clasa a XI-a A din data de 01.03.2017 a făcut afirmaţii calomnioase la adresa familiei Ridzi, acestea nefăcând parte din metodele de predare-învăţare”, se arată în dosar.

Tribunalul Hunedoara a decis anularea sancţiunilor. „Instanţa constată că în cauză nu au fost respectate prevederile art. 252 alineat 1 din Codul muncii, şi anume aceasta nu cuprinde descrierea faptei care constituie abatere disciplinară; mai  mult, nu se menţionează nici măcar data săvârşirii acesteia, astfel că instanţa se află în imposibilitate de a verifica dacă sancţiunea disciplinară a fost aplicată în termenul de 30 de zile de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, respectiv în 6 luni de la data săvârşirii faptei”, se arată în decizia magistraţilor. Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida a fost obligat să plătească dascălului despăgubiri egale cu salariile indexate, precum şi 1.000 de lei cheltuieli de judecată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Motivarea eliberării fostului ministru Monica Iacob Ridzi: „Munceşte 10 ore pe zi. Doar Dumnezeu ştie ce-i în sufletul ei”

Tribunalul Cluj se va pronunţa asupra cererii de eliberare condiţionată depusă de Monica Iacob Ridzi şi aprobată în prima instanţă.  Între timp, a fost publicată motivarea prin care magistraţii Judecătoriei Gherla au decis eliberarea condiţionată. Monica Iacob Ridizi a relatat despre „calvarul” trăit în închisoare.

Planurile deputaţilor din Hunedoara care au strâns condamnări definitive: Mircia Muntean vrea la primărie, Monica Iacob Ridzi îşi doreşte eliberarea

Aleşi în 2012 în Parlamentul României, Mircia Muntean (PSD) şi Monica Iacob Ridzi (UNPR) s-au umplut de ruşine, după ce au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. Mircia Muntean a primit patru ani de închisoare cu suspendare şi mai este anchetat într-un dosar penal, în care e acuzat că a produs un accident uşor, fiind băut la volan. Ridzi a ajuns în închisoare, cu pedeapsă de cinci ani pentru abuz în serviciu.

Monica Iacob Ridzi poartă orteze pentru a se putea deplasa. Starea de sănătate a fostului ministru s-a agravat după gratii

Starea de sănătate a Moncăi Iacob – Ridzi s-a înrăutăţit în închisoare, potrivit apropiaţilor săi. Aceştia susţin că fostul ministru este nevoit să poarte proteze la genunchi ca să mai poată merge.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite