Cele mai bune bancuri despre Stalin. Glumele interzise pentru care oamenii îşi pierdeau viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Stalin.
Iosif Stalin.

O mulţime de bancuri şi anecdote cu şi despre Iosif Stalin s-au păstrat de-a lungul timpului. Unele relatează întâmplări adevărate din viaţa celui mai temut lider al Uniunii Sovietice.

Bancurile despre Stalin erau interzise, iar cei care îndrăzneau să le răspândească în vremea fostului dictator îşi riscau viaţa. Iată câteva dintre acestea:

Stalin şi muncitorul care a strănutat
Stalin fusese invitat la o mare întâlnire într-o fabrică sovietică.
Stalin: „Lucrul la care ţinem cel mai mult în Uniunea Sovietică este viaţa omului”.
În acel moment, un muncitor aflat în mulţime a strănutat.
„Cine a strănutat?”, strigă Stalin, întrerupt din discurs
Stalin face un semn, iar în scurt timp şapte bărbaţi de la NKVD se apropie de mulţime cu semiautomate.
Stalin: „Cine a strănutat?”
Un om ridică mâna.
Stalin: „Ai o răceală teribilă. Luaţi maşina şi duceţi-l la spital”.

Ce i-a învăţat Stalin pe sovietici
Un american şi un rus dezbăteau meritele lui Hoover şi Stalin. „Hoover este un om grozav", a comentat americanul, pentru că i-a învăţat pe oameni să nu bea.
- Da, răspunse rusul, dar Stalin i-a învăţat pe oameni să nu mănânce.

Beţivul din faţa statuii lui Stalin
Un beţiv se rostogolea pe pământ în faţa unei statui a lui Stalin.
- Nu voi mai bea niciodată - a strigat el - nu voi mai atinge niciodată altă picătură.
- De ce spui asta? - întrebă un poliţist.
- Acum îl văd dublu pe tovarăş.

Pipa lui Stalin
O delegaţie din Georgia natală a lui Stalin pleacă din biroul său după o întâlnire. Stalin îşi dă seama că nu-şi găseşte pipa şi îl cheamă pe Dzerjinski (şeful Poliţiei politice) să afle dacă din delegaţie cineva i-a luat pipa. După 30 de minute, Stalin găseşte însă pipa sub masă şi îl cere lui Dzerjinski să lase delegaţia să plece. Dzerjinski îi răspunde: „Îmi pare rău tovarăşe, dar o jumătate din delegaţie a recunoscut deja că ţi-a luat pipa, iar cealaltă jumătate a murit în timpul interogatoriului".

Stalin şi filmele
Stalin participă la premiera unui film de comedie sovietic. El râde şi zâmbeşte pe tot parcursul filmului, dar după ce se termină, spune: „Mi-a plăcut comedia, dar acel clovn avea o mustaţă ca şi a mea. Împuşcaţi-l”. Toată lumea rămâne fără cuvinte, până când cineva sugerează, „tovarăşul Stalin, îi putem rade actorului mustaţa?" Stalin răspunde: „Bună idee! Prima dată îl bărbieriţi, apoi trageţi!"

Stalin întrerupt la Congres
Stalin citeşte raportul său Congresului de partid. Dintr-o dată cineva strănută. „Cine a strănat?” Tăcere. „Primul rând, în picioare. Împuşcaţi-i!” Stalin întreabă din nou: „Cine a strănat, tovarăşi?” Nici un raspuns. „Al doilea rând, în picioare. Împuşcaţi-i!" Şi ei sunt împuşcaţi. „Ei, cine a strănat?” În sfârşit, în sala de congres se aude un strigăt plâns: „Eu am fost eu!” Stalin spune: „Sănătate, tovarăşe!" şi îşi reia discursul.

Bancul românesc despre Stalin
Bancurile despre Stalin le-au adus închisoarea unor români, potrivit documentelor păstrate la Arhivele Naţionale din judeţul Hunedoara. Sabin Nistor (41 de ani) un plugar din satul Brotuna, (comuna Vaţa de Jos), a fost arestat în martie 1948, după ce fusese denunţat de un localnic pentru că a spus o anecdotă despre Petru Groza şi Iosif Stalin. „Recunosc că în vara sau în toamna anului 1947 am spus la mine în casă, la soţia mea, fiind prezenţi şi alţi locuitori, între care Cristian Partenie o poveste auzită şi de mine acum vreo doi ani în tren de la un ţăran necunoscut şi anume că o femeie a născut trei copii, doi băieţi şi o fată, şi le-a pus numele Stalin, Petru şi Ţara. Într-o zi s-a dus cineva la femeia aceasta şi a întrebat-o ce îi fac copiii, iar ea a răspuns: Petru doarme, Stalin suge şi ţara plânge”, a mărturisit săteanul din Brotuna. Procurorii l-au trimis în închisoare, pentru ofensă adusă naţiunii.

Iosif Stalin avea, la rândul lui - susţin istoricii - un simţ al umorului vulgar, deşi se amuza rar şi cel mai adesea inspira teroare celor din jurul său. Mai multe anecdote despre fostul dictator al Uniunii Sovietice s-au păstrat de-a lungul timpului:

Stalin despre amante
Odată lui Stalin i s-a spus că mareşalul Rokossovski avea o frumoasă amantă pe nume Valentina Serova. Stalin a fost întrebat: „Ce vom face acum cu ea?”. A luat pipa în gură, s-a gândit puţin şi a spus: „- Ce vom face? Ce vom face... Vom fi geloşi!”

Stalin şi lămâile cultivate în Georgia
Odată Stalin se plimba cu primul secretar al Comitetului Central Georgian al Partidului Comunist, A. Mgeladze, pe aleile districtului Kuntsevo din Moscova, şi îl trata cu lămâi pe care-l crescuse în grădina sa:
- Încearcă-le. Au crescut aici, la Moscova!
Şi de mai multe ori între diversele subiecte de conversaţie i-a spus:
- Încearcă-le, lămâiele sunt bune!
În cele din urmă, interlocutorul s-a prins şi i-a spus:
- Tovarăşe Stalin, vă promit că, în şapte ani, Georgia va oferi ţării propriile lămâi şi nu le vom mai importa din străinătate.
- Slavă Domnului, ai ghicit! - a spus Stalin.

Stalin şi cuceririle de la Marea Baltică
În timpul războiului, trupele aflate sub comanda lui Bagramian au fost primele care au ajuns la Marea Baltică. Pentru a prezenta acest eveniment cu entuziasm, generalul Armeniei a umplut personal o sticlă cu apă din Marea Baltică şi i-a ordonat lui adjutant să zboare cu această sticlă în Moscova, la Stalin. În timp ce zbura, germanii au contraatacat şi au alunga armata lui Bagramian de pe coasta baltică. Până la sosirea aeronavei în Moscova era cunoscut acest lucru, dar adjutantul nu ştia despre asta, neavând radio în avion. Adjutantul mândru s-a prezentat în biroul lui Stalin şi a spus. - Tovarăşe Stalin, generalul Bagramyan vă trimite apa din Marea Baltică! Stalin a luat sticla a scuturat-o în mâini câteva secunde, apoi i-a dat-o adjutantului, spunându-i: - Dă-o înapoi generalului Bagramyan, şi spune-i să o pună la loc, de unde a luat-o.

Stalin şi trenul
În 1939, Stalin vizionase un film numit „Trenul merge spre est”. Filmul era plictisitor: trenul se deplasa, apoi opreşte într-o staţie.
- Ce gară e asta? - a întrebat Stalin.
- Dem'ianivka.
- Aici cobor, a spus Stalin, şi a părăsit încăperea.

Stalin şi amiralul fără un picior
Amiralul Isakov, era din 1938 comisarul poporului adjunct al Marinei. Într-o zi, în 1946, Stalin l-a invitat şi a spus că există o opoziţie pentru a fi numit în funcţia de şef al personalului naval.
Isakov a spus:
- Tovarăşe Stalin, trebuie să raportez că am un dezavantaj serios: o picior amputat.
- Este singurul dezavantaj pe care consideraţi necesar să îl raportaţi?, - a întrebat Stalin.
- Da, - a confirmat amiralul.
- Aveam un şef al Marinei fără cap. Nimic, încă a funcţionat. Ţie îţi lipseşte doar un picior - nu este o problemă, - a încheiat Stalin.

Stalin şi profesorul îmbogăţit
După război, Stalin a aflat că profesorul K. Şi-a construit o casă foarte scumpă lângă Moscova. Stalin l-a chemat şi a întrebat:
- E adevărat că ai construit o casă cu atâtea mii?
- E adevărat, tovarăşe Stalin, i-a răspuns profesorul.
- Orfelinatul căruia îi vei da casa îţi mulţumeşte, - i-a spus Stalin şi l-a trimis să predea la Novosibirsk.

Stalin şi stema Armeniei
Odată un corespondent străin l-a întrebat pe Stalin:
- De ce este descris pe stema Republicii Armenia un munte ca Ararat, dar nu este pe teritoriul Armeniei.
Stalin a răspuns:
- Emblema Turciei este semiluna Crescent, dar Luna nu se află pe teritoriul Turciei.

Stalin şi discursurile
Comisarul Popular al Agriculturii din Ucraina a fost convocat la Biroul Politic şi a întrebat:
- Cum ar trebui să raportez: pe scurt sau în detaliu?
- După cum doriţi, puteţi vorbi pe scurt, puteţi detalia, dar termenul este de trei minute, - i-a răspuns Stalin.

Stalin şi meteorologii
Stalin le-a cerut meteorologilor să îi spună ce procent de acurateţe au previziunile pe care aceştia le fac.
- Patruzeci la sută, tovarăşe Stalin.
- Spuneţi opusul şi apoi veţi avea şaizeci la sută.

Stalin şi câmpurile petroliere
În timpul războiului, Stalin l-a instruit pe Baibakov să deschidă noi câmpuri petroliere. Când Baibakov a obiectat, susţinând că că era imposibil, Stalin a răspuns:
- Dacă va fi petrol - va fi Baibakov, dacă nu va fi petrol - nu va fi Baibakov!


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cele mai savuroase bancuri cu sovietici spuse de americani. Ronald Reagan: „De ce ruşii îşi reclamau papagalii la KGB?“

Cele mai frumoase 20 de bancuri de la Radio Erevan. Care este diferenţa între capitalism şi comunism

Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite