Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Cetatea Devei intră în şantier. Palatul princiar al aşezării medievale, reabilitat cu fonduri europene VIDEO

1
15 Oct 2021 20:30:50
Autor: Daniel Guţă
Incinta I a Cetăţii Devei.  FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă
Incinta I a Cetăţii Devei.  FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă

Cetatea Devei intră din nou în şantier. Încep lucrările de restaurare a Incintei I (Palatul princiar) din aşezarea medievală.

Cetatea Devei intră în şantier. Va fi reabilitată Incinta I a aşezării medievale.

GALERIE FOTO CU CETATEA DEVEI

Primarul Devei, Florin Oancea, susţine că amplasamentul a fost predat, iar de luni constructorii vor începe organizarea de şantier pentru lucrările care vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2023.

Tenebrele războiului mondial. Buncărul uriaş săpat în secret, sub Cetatea Devei, are o intrare ascunsă VIDEO

Cum pot turiştii să viziteze gratuit Cetatea Devei. Mulţi nu ştiu şi stau la cozi pentru a plăti bilete VIDEO

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

O asociere de firme, condusă de SC Euras, societatea care a reabilitat incintele II şi III ale Cetăţii Devei în perioada 2013 – 2016, a fost singurul ofertant pentru lucrările de restaurare a Cetăţii Devei – incinta I.

 


Cetatea Devei. VIDEO: ADEVĂRUL


Investiţia, estimată la 16,6 milioane de lei, finanţată din fonduri europene, cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 metri pătraţi.

Lucrările de refuncţionalizare a Incintei I vizează Turnul Porţii, Curtea Mică, Magazia de arme, Palatul princiar, pivniţele, Corpul de gardă, Arestul, Temniţa, versantul cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Incinta I va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare. Termenul de realizare a investiţiei este de doi ani de la semnarea contractului.

Incintele exterioare ale Cetăţii Devei au fost reabilitate în perioada 2013 – 2016.

Cetatea Devei va avea şi un nou ascensor, cu o capacitate de circa 30 de persoane. Instalaţiile de transport şi staţiile de urcare şi coborâre vor înlocui vechea telecabină, inaugurată în 2003. Investiţia finanţată din bugetul local se ridică la 15,3 milioane de lei, iar contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat de municipalitate şi constructori.

Cetatea de-a lungul secolelor

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.


Cetatea Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.

În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tunelul secret de la Castelul Corvinilor care nu a fost descoperit vreodată: cât adevăr conţine controversata legendă

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

gheorghe deveanu
15.10.2021, 23:35:41

FELICITARI Domnule Primar ! In sfarsit cineva termina ce a lasat pe dinafara Mircia Muntean !

Modifică Setările