Cetatea Devei va avea pod de trecere între incintele doi şi trei. Costul investiţiei este estimat la 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei va avea un pod între incintele exterioare, potrivit primarului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Cetatea Devei va avea un pod între incintele exterioare, potrivit primarului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cetatea Devei va avea un pod de trecere între incintele exterioare, iar investiţia va fi acoperită din fonduri de la bugetul local, potrivit unui proiect de hotărâre. În 2007, susţin cei de la Primăria Deva, a fost finanţată construcţia unei astfel de punţi, însă ea nu a mai fost realizată, chiar dacă firma de construcţie a primit o parte din banii alocaţi pentru investiţie.

Primăria Deva propune finanţarea construcţiei unui pod între incintele doi şi trei ale Cetăţii Devei, incluse în prezent într-un proiect de restaurare, finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană. Proiectul construirii punţii pentru turişti este unul mai vechi, care trebuia realizat până în 2007, susţine primarul Petru Mărginean, însă firma de construcţie contractată de administraţia locală încă din 2003 pentru a-l realiza nu a mai executat lucrările.

Vechiul proiect a fost revizuit şi va fi realizat prin fonduri de la bugetul local. Valoarea lucrărilor este estimată la 430.000 de lei, cu TVA.

„Construirea acestui pod facilitează accesul din Incinta III, prin incinta II, în incinta I a Cetăţii Devei. În anul 2005 au început lucrările prin construirea infrastructurii, respectiv picioare de piatră, dar în cele din urmă podul propriu-zis, cu structura de lemn, nu a mai fost realizat, contractul cu executantul acestei lucrări expirând în iulie 2007. În anul 2013 au început lucrările finanţate din fonduri europene la proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul cetăţii – monument al naturii şi istoric, cu valoare turistică ridicată”, incintele II şi III, lucrări ce constau şi în refacerea zidurilor, care delimitează aceste incinte. Deoarece acestea sunt pe cale să se finalizeze, intrarea în incinta I ar fi blocată dacă acest pod nu ar fi realizat”, susţin iniţiatorii proiectului de hotărâre prin care se solicită reluarea construcţiei podului de pe cetate.

Cele două incinte exterioare ale Cetăţii Devei se află în restaurare, iar potrivit administraţiei locale, proiectul va fi finalizat în acest an. Ulterior, şi incinta I va fi inclusă într-un proiect de reabilitare, cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană.


Vă recomandăm şi:

FOTO „Noua cetate a Devei“: cum şi-a schimbat înfăţişarea fortăreaţa în care sunt investiţi 40 de milioane de lei

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Devei a ajuns în ultima sa parte, dar întârzierile cu care s-a derulat vor prelungi termenul de finalizare cu cel puţin şase luni. Treptat, schelele care înconjurau zidurile cetăţii au fost îndepărtate, astfel încât monumentul devine din ce în ce mai atrăgător pentru vizitatori.

Lucrările de restaurare au transformat Cetatea Devei. Proiectul european de 38 de milioane de lei va fi reluat

Lucrările de reabilitare a sitului istoric Dealul Cetăţii, care cuprinde monumentul medieval, vor reîncepe în următoarele zile, după ce au fost suspendate pe durata sezonului rece. Mai mulţi localnici au reclamat faptul că lucrările de renovare au ştirbit din originalitatea monumentului istoric.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite