Cetatea Devei, reabilitată cu fonduri UE. Lucrările la „palatul medieval” au fost scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. Incinta 1, văzută din exterior. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Cetatea Devei. Incinta 1, văzută din exterior. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările de reabilitare a „palatului” Cetăţii Devei au fost scoase la licitaţie publică. Investiţia se ridică la peste 16,6 milioane de lei.

Aproape patru milioane de euro (circa 16,6 milioane de lei) va costa reabilitarea Incintei I a Cetăţii Devei, o investiţie finanţată cu fonduri de la Uniunea Europeană.

GALERIE FOTO CU CETATEA DEVEI 2016 - 2021

Primăria Deva a scos la licitaţie publică execuţia lucrărilor la „palatul medieval”, la cinci ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare a incintelor exterioare (2 şi 3) ale monumentului istoric, cu ajutorul unei finanţări europene de aproape nouă milioane de euro.

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

De ce a fost anulată licitaţia pentru liftul de trei milioane de euro la Cetatea Devei. Procedura a fost reluată

Locul interzis de sub Cetatea Devei. Aici s-a născut legenda tunelului secret până la Castelul Corvinilor VIDEO

Cele mai importante vestigii ale Cetăţii Devei se află în „Palatul princiar” sau Incinta I, însă nu au putut fi puse în valoare, nefiind incluse în proiectul iniţial de reabilitare derulat de primărie. Accesul în incintă a rămas restricţionat. Aici au avut loc doar intervenţii de urgenţă, pentru punerea în siguranţă a monumentului, în perioada 2007 – 2010.




În iulie 2019, a fost semnat, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncţionalizarea Incintei I”.

Investiţia derulată de Primăria Deva cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 metri pătraţi.

Lucrările de refuncţionalizare a Incintei I vizează Turnul Porţii, Curtea Mică, Magazia de arme, Palatul princiar, pivniţele, Corpul de gardă, Arestul, Temniţa, versantul cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Incinta I va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare.

Termenul de realizare a investiţiei este de doi ani de la semnarea contractului.

Două incinte ale Cetăţii Devei, restaurate

Cetatea Devei cuprinde trei incinte care ocupă vârful şi latura de noed a Dealului Cetăţii. Prima, veche de peste şase secole, are o formă ovoidală, cu o lungime de circa 90 de metri şi o lăţime de 18 – 35 de metri. În interiorul ei, plasate direct pe stânca nivelată cu dalta, se află mai multe construcţii militare care împrejmuiesc Curtea Mare şi Curtea Mică. A doua incintă are un traseu ovoidal neregulat şi împrejmuieşte pe toate laturile Incinta 1, având o lăţime între 2 şi 20 de metri. Incinta a treia a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea pentru a proteja drumul de acces spr eincintele superioare.

Cetatea de-a lungul secolelor

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.

Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.

În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tunelul secret de la Castelul Corvinilor care nu a fost descoperit vreodată: cât adevăr conţine controversata legendă

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite