Cetatea Devei va fi redeschisă: ce trebuie să ştie turiştii care vor să viziteze monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni sunt aşteptaţi duminică, 3 aprilie, la festivitatea care precedă redeschiderea Cetăţii Devei, după trei ani în care incintele exterioare ale monumentului istoric s-au aflat în şantier şi nu au putut fi vizitate. Accesul va fi gratuit, însă turiştii nu vor avea voie să urce cu maşina la cetate.

Cetatea Devei va reintra în circuitul turistic la sfârşitul acestei săptămâni, după trei ani în care accesul vizitatorilor în incintele exterioare ale monumentului medieval a fost restricţionat, pe durata lucrărilor de reabilitare.

Duminică, 3 aprilie, la Poarta I a cetăţii, vor avea loc paradele ordinelor cavalereşti din Braşov, Târgu Mureş, Sebeş, Sighişoara şi Hunedoara. Evenimentul va continua cu spectacole de reenactment istoric, pe platforma de Artilerie, la care vor participa Terra Dacica Aeterna, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Ansamblul Rennaissance din Deva, urmate de un concert al trupei Arhaica, de recitalurile grupului Cimpoierii din Transilvania şi a toboşarului Cetăţii Sighişoara. Salvele de tun vor încheia spectacolul la care sunt aşteptaţi sute de oameni. Intrarea va fi liberă, iar cetatea va putea fi vizitată gratuit după redeschidere, potrivit reprezentanţilor primăriei.

„Accesul pedestru al publicului în incinta Cetăţii Deva va fi gratuit. Cei care doresc să urce sau să coboare cu telecabina vor achita contravaloarea biletului aferent transportului. Parcarea autovehiculelor va fi permisă exclusiv în spaţiile amenajate din zona telecabinei şi a restaurantului. Nu va fi permis accesul auto în zona Poarta I decât autovehiculelor care transportă artiştii participanţi la festivităţi. În această fază a construcţiei, nu sunt încă montate grupuri sanitare în incintele superioare ale monumentului; vor putea fi utilizate grupurile sanitare de la telecabină şi toaletele ecologice de la Poarta I. Publicul este rugat să respecte traseele de vizitare şi să nu intre în zonele neamenajate”, a informat Primăria Deva.
Lucrările de reabilitare a celor două incinte exterioare ale Cetăţii Devei şi a zonei de acces pre monumentul istoric au durat trei ani, iar proiectul a avut o valoare de aproape nouă milioane de euro, fiind finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Ele au inclus cercetarea arheologică, refacerea zidurilor şi a porţilor, a Camerei de Artilerie a Bastionului, a drumului de acces, precum şi finisaje. De asemenea, a fost construit un pod de acces între incintele II şi III, în cadrul unor investiţii suplimentare realizate de administraţia locală.

„Rezultatul proiectului de restaurare este unul bun. Lucrările au fost realizate sub supraveghere arheologică şi a Comisiei Monumentelor Istorice, iar consructorii nu s-au abătut de la proiect. Este foarte bine că monumentul istoric va fi redat astfel vieţii cetăţii, a oraşului, şi abia aşteptăm deschiderea oficială, ca toată lumea să se bucure de simbolul oraşului”, a declarat Angela Kalauz, arhitecta şefă a Devei. O serie de controverse a stârnit modul în care au fost reabilitate incintele exterioare ale monumentului istoric, arheologul Adrian Andrei Rusu fiind printre cei care s-au declarat nemulţumiţi de noul aspect al cetăţii.

Povestea monumentului

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

O explozie izbucnită în vara anului 1849 la depozitul de muniţie al fortăreţei a dus la distrugerea, aproape în totalitate, a cetăţii. După proiectul de restaurare al monumentului istoric, urmează derularea unei investiţii de reabilitare a incintei interioare al cetăţii, locul unde se aflau cele mai importante încăperi ale acesteia. Până la sfârşitul anului numărul turiştilor va ajunge la 300.000, susţine primarul Devei, adăugând că monumentul va putea aduce profit la bugetul local şi că în incinta cetăţii se vor putea desfăşura evenimente culturale. Anul trecut aproape 130.000 de oameni au vizitat monumentul istoric.


Vă recomandăm şi:

Controversele Cetăţii Devei. Istoricul Adrian Rusu: „restaurarea incintelor intră în categoria gafelor arhitectonice”

Proiectul de restaurare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei a stârnit controverse. Istoricul Adrian Rusu susţine că rezultatul lucrărilor derulate pe parcursul a trei ani, finalizate zilele trecute, a ştirbit din autenticitatea monumentului istoric. Arhitecţii îi contrazic opinia, susţinând că toate lucrările au primit avizele Comisiei Monumentelor Istorice şi au fost supravegheate de specialişti.

Drumul spre mormântul lui Arsenie Boca va fi închis traficului rutier, pe ultimii kilometri. Au loc lucrări de modernizare

Ultimii kilometri ai drumului spre Mănăstirea Prislop vor fi închişi traficului rutier, pe durata lucrărilor de lărgire a carosabilului. Restricţiile, aprobate de Consiliul Judeţean Hunedoara, finanţatorul investiţiei, vor fi impuse în cursul săptămânii, în timp ce în weekend ele vor fi ridicate.

Raiul din munţi unde oamenii au refuzat asfaltul. Sătenii s-au temut că dispariţia uliţelor le va distruge paradisul rural

Sătenii din Bătrâna, o comună cu patru sate în care mai trăiesc 100 de oameni, au de câteva luni uliţele asfaltate şi de curând acces la internet, deşi aşezarea de munte este greu accesibilă. Primarul a trebuit să ducă o muncă de convingere cu unii dintre localnici, care s-au temut că asfaltul le va strica pitorescul aşezării, văzută ca un adevărat paradis rural, dar unul al vremurilor trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite