Cetatea Mălăieşti, batjocorită de cheflii. Cum a ajuns fortul medieval din „perla“ Ţării Haţegului un „monument manea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene bizare s-au petrecut în fortul medieval de la Mălăieşti, monument istoric vechi de şase secole. Curtea edificiului restaurat printr-o investiţie de 1,5 milioane de euro a devenit loc de petrecere pentru săteni. Manelele, grătarele şi băutura alcoolică nu au lipsit de la bairam.

Localnicii din Mălăieşti, o aşezare care se poate mândri cu unul dintre cele mai populare monumente istorice din Ţara Haţegului, au transformat fortăreaţa medievală în loc de petrecere cu manele, băuturi alcoolice şi grătare făcute la foc, în curtea fortăreţei.

Oamenii s-au filmat în timp ce petrec, unii dezbrăcaţi până la brâu, în curtea fortăreţei feudale restaurată în 2014, şi au publicat imaginile pe Internet, lăudându-se cu cheful de pomină. „Doamne, iartă-mă, că-i post. Amin, doamne”, se aud vocile petrecăreţilor, printre chiote, pe fundaul sonor al muzicii populare.

Încă din 2014, de la finalizarea lucrărilor de restaurare realizate printr-o investiţie  de circa 1,5 milioane de euro, fonduri de la Uniunea Europeană, „noua cetate” a stârnit controverse. A fost numită „un monument manea”, de Vladimir Agrigoroaiei, specialist în epocă medievală. Acesta a precizat că la restaurare nu se foloseşte material care nu are legatură cu cel din sit (a se vedea apetitul restauratorilor pentru caramida ieftină), iar restaurarea nu înseamnă lambrisare. În restaurare nu se construieşte mai mult decât a fost acolo sau în orice caz nu se construiesc lucruri despre care nu e sigur că au fost chiar aşa, afirma Vladimir Agrigoroaiei.

Reabilitarea monumentului a prevăzut refacerea turnului vechi din secolul al XIV şi înălţarea acestuia, cu cărămizi, donjonul fusese ridicat din piatră. Turnul a mai fost dotat cu o antenă, cu geamuri termopan, instalaţii electrice, iar zidul de apărare a fost tencuit. Cetatea a mai fost dotată cu alei de marmură şi o scenă de spectacole.

image

FOTO: hunedoaraplus.ro.

Chef şi grătare în curtea fortului medieval Mălăieşti

image

Petrecere în monumentul istoric din Mălăieşti


Vă recomandăm şi:

Ministrul care a tratat cu Hitler cedarea Ardealului de Nord a fost pictat în biserică: tabloul controversat a stat acoperit cu vopsea jumătate de secol

O frescă inedită, dezvăluită în Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brad, în urma lucărilor de restaurare, îl înfăţişează pe Ion Gigurtu, prim-ministrul României din anul 1940, unul dintre personajele controversate ale epocii sale. Tabloul a stat acoperit cu vopsea timp de peste jumătate de secol. Gigurtu a murit în închisoarea torţionarului Alexandru Vişinescu.

Marele secret al Episcopiei Devei şi Hunedoarei: un credincios a donat o sumă impresionantă pentru cea mai importantă achiziţie din istoria ei

Episcopia Devei şi Hunedoarei aduce, în premieră, lămuriri asupra unui fapt mai puţin cunoscut: reprezentanţii instituţiei susţin că un credincios a donat o sumă importantă Episcopiei Devei şi Hunedoarei pentru achiziţia imobilelor de pe Strada Andrei Şaguna, din Deva, care au fost restaurate şi transformate în sediul administrativ şi reşedinţa episcopală.

Arsenie Boca face minuni în turismul din Hunedoara: Castelul Corvinilor şi Deva profită din plin de invazia pelerinilor

Castelul Corvinilor şi municipiul Deva profită din plin de pelerinajele masive de la Mănăstirea Prislop. Mii de turişti care ajung în judeţul Hunedoara pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca se abat în Hunedoara, pentru a vizita castelul, iar mulţi dintre ei se cazează la hotelurile din Deva.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite