Cetatea medievală a Orăştiei, restaurată cu fonduri UE. Lucrările au fost scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea medievală a Orăştiei va fi reabilitată pe fonduri de la Uniuea Europeană. Lucrările au fost scoase la licitaţie.

Primăria Orăştie a scos la licitaţie publică lucrările de restaurare a Cetăţii medievale Orăştie, o investiţie finanţată de Uniunea Europeană, cu o valoare de 14,3 milioane de lei.

„Proiectul Restaurare, Conservare şi Consolidare Cetatea Orăştiei propune realizarea unei investiţii locale care generează un impact regional, naţional şi european, prin punerea în valoare a unui monument arhitectural. Principalele lucrări ce vor fi executate în cadrul contractului sunt: lucrări pentru revenirea la nivelul iniţial de călcare; cercetarea arheologică; lucrări de reîntregire şi reconstituire a zidurilor şi turnurilor cetăţii; reîntregirea şi reconstituirea turnului de la mijlocul curtinei de est a cetăţii; reintregirea, reconstituirea şi consolidarea turnului de la mijlocul curtinei de sud; reintregirea, reconstituirea şi consolidarea turnului şi bastionului de la mijlocul curtinei de vest;  restaurarea, consolidarea sşi reîntregirea zidurilor Cetăţii Orăştiei; Amenajari exterioare şi mobilier urban; achiziţie dotări şi active necorporale”, se arată în documentaţia investiţiei.

Lucrările vor fi finanţate de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional şi se vor derula pe o perioadă de 17 luni.

Cetatea Orăştiei datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor şi a fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini, care a fost datată în secolele X - XI. Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai cmunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole.

„Cetatea, de formă rotundă, se află însă la poalele unui deal şi era puternică, şantul ei era plin cu apă. Avea un oraş mare, împodobit cu tot felul de palate, hanuri şi biserici, încât era un oraş frumos, cu vii şi grădini, cu târg şi bazar. Când a fost ars, s-au găsit în el atâtea bogăţii şi provizii, încât ostaşii islamului s-au îmbogăţit şi s-au îmbelşugat”, informa cronicarul turc Evlya Celebi, în anii 1660.

Două biserici „gemene” şi o rotondă sunt „bijuteriile” cetăţii medievale.

Rotonda, cea mai veche din ţară
Ruinele Rotondei, ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din patră şi mortar, au fost descoperite în spatele bisericii reformate şi a celei evanghelice din cetate. Aşezarea, una dintre cele mai vechi capele medievale din ţară, a fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990. Acum vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile aşezării care a servit nobililor de la începutul mileniului trecut.

Imagine indisponibilă

Biserica reformată, fostă catolică
Actuala biserică reformată din cetate datează din secolul al XIII-lea, fiind la origine biserică romano-catolică. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de peste 50 de metri bisericii, de unde putea fi supravecgeahtă Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat. Turnul s-a prăbuşit în urma unui cutremur, în anul 1838, iar din materialul rezultat în urma prăbuşirii au fost construite două turnuri, unul de peste 20 de metri, pentru biserica reformată şi altul, de aceeaşi înălţime a fost adăugat bisericii învecinate, de cult evanghelic.

Imagine indisponibilă

Biserica evanghelică
Biserica evanghelică luterană a fost construită la începutul anilor 1820, iar turnul ei a fost ridicat două decenii mai târziu. În interiorul ei se află o orgă construită în preajma anului 1900 încă funcţională, iar turiştii care doresc să admire panorama oraşului o pot face urcând în turnul vechii biserici.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Poiana Omului, paradisul din munţi unde regele Decebal ar fi murit. De secole, este loc de întâlnire al ciobanilor

Satul - muzeu construit cu case vechi de sute de ani, aduse de la zeci de kilometri. Cum sunt salvate casele bătrâneşti

Cinci milioane de euro pentru cetatea medievală a Orăştiei. Investiţia a fost aprobată de ADR Vest

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite