Cetăţile dacice Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa vor avea pază şi puncte de informare turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea dacică Băniţa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Cetatea dacică Băniţa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Autorităţile din judeţul Hunedoara au alocat bani pentru cetăţile dacice. Acestea vor avea puncte de informare şi de pază.

Peste 460.000 de lei vor fi investiţi în cetăţile dacice Băniţa, Costeşti - Blidaru, Costeşti  - Cetăţuie şi Luncani - Piatra Roşie, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara.

Tragedie în Sarmizegetusa Regia. Trei oameni au fost loviţi de fulger în incinta sacră a cetăţii dacice: un bărbat a murit

Imagini spectaculoase din Sarmizegetusa Regia. De ce este „dezvelită” de arheologi capitala dacilor FOTO

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Siturile vor fi dotate cu pavilioane, grupuri sanitare şi instalaţii complementare pentru asigurarea energiei electrice, alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate.

Cetăţile Băniţa, Blidaru şi Piatra Roşie vor beneficia de câte o construcţie temporară de dimensiuni reduse (circa 12 metri pătraţi) de tip pavilion uşor şi demontabil, compus dintr-o cameră de pază care va avea şi destinaţie de punct de informare, vânzare de bilete, expunere de suveniruri şi afişare de informaţii esenţiale pentru vizitarea sitului. Structura va fi dotată şi cu două grupuri sanitare, informează Consiliul Judeţean Hunedoara.

Casă de bilete la Costeşti

La Costeşti, proiectul prevede amplasarea a două pavilioane. Unul va avea 10 metri pătraţi şi va găzdui casa de bilete şi zona de expunere suveniruri, iar pavilionul nr. 2 în suprafaţă de 13 metri pătraţi va fi format din cameră de pază şi grup sanitar.

„Toate construcţiile vor fi alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice. Alimentarea cu apă a grupurilor sanitare se va realiza cu ajutorul unor rezervoare de 3000 l amplasate în amonte, iar pentru evacuarea apelor uzate vor fi montate rezervoare de 5000 l. La cetatea Băniţa, pavilionul va fi amplasat pe drumul existent de acces la sit, la capătul segmentului de drum public, la Blidaru în zona de poiană, care precede terasa cetăţii, la sud de situl arheologic, la Piatra Roşie, construcţia va fi amplasată tot în zona de poiană, la capătul drumului de acces existent, iar la Costeşti, pavilioanele se vor monta pe partea stângă, la ultima inflexiune a drumului de acces aflată la sud-vest de sit. Soluţia propusă este minim invazivă în cadrul sitului pe care îl deserveşte, iar utilităţile au risc redus de poluare”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

De asemenea, vor avea loc reparaţii la remiza din Valea Albă, situată pe DJ 705 A la poalele Sarmizegetusei Regia. Aici, lucrările sunt necesare din cauza problemelor semnalate la interiorul şi exteriorul clădirii, precum şi a lipsei unui grup sanitar adecvat.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

FOTO Povestea cartierului uitat al Sarmizegetusei - „Feţele Albe“, sălaşul ielelor de la poalele cetăţii

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Tărâmul plin de secrete al dacilor. Locul unde ar fi murit Decebal, muntele sfânt şi faimoasele cetăţi FOTO VIDEO

Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite