Cetăţile dacice transformate de „urmaşii dacilor” în terenuri pentru kick-boxing. Vladimir Brilinsky: „Să faci box în siturile UNESCO e mai grotesc decât orice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Panaite (dreapta) şi prietenii săi. FOTO: peurmelestrabunilor.wordpress.com.
Alin Panaite (dreapta) şi prietenii săi. FOTO: peurmelestrabunilor.wordpress.com.

Membrii unui club de kick-boxing au transformat cetatea dacică Băniţa în loc de luptă şi antrenament. Urmează întâlniri la alte aşezări dacice, spre nemulţumirea celor care susţin că monumentele UNESCO nu trebuie să devină ringuri de box.

Deşi au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO, cinci dintre cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei sunt lăsate în grija nimănui, astfel că au devenit locuri de antrenament pentru pasionaţii de kick-boxing, autointitulaţi urmaşi ai dacilor, sau terenuri unde sunt amenajate temple pentru amatorii de meditaţie. Autorităţile nu au luat măsuri pentru a impune măcar un regulament de conduită în siturile UNESCO.

Alin Panaite, un atrenor de kick-boxing pasionat de istoria dacilor şi-a invitat prietenii la kick-boxing în cetăţile dacice Băniţa, Blidaru, Piatra Roşie, Căpâlna, Costeşti, Sarmizegetusa Regia şi în Cetatea Devei. Primul antrenament, relatează acesta pe blogul său, a avut loc printre ruinele aşezării de la Băniţa, un loc aproape inaccesbil, inclus în patrimoniul UNESCO, dar lăsat în grija nimănui. Echipaţi cu căciuli „dacice”, cu piei şi ii, unii având sica (pumnal dacic) la purtător, mai mulţi tineri s-au antrenat în cetatea dacică, la box şi la diverse feluri de luptă.

„Am urcat în Cetatea Geto-Dacilor de la Băniţa cu scopul de a onora memoria Străbunilor prin Antrenament şi Meditaţie. Sentimentul avut acolo nu poate fi exprimat prin cuvinte, ci doar trăit, simţeam cu toţii cum Cetatea Băniţa devenise vie precum în urmă cu două milenii. Prezenţa Străbunilor s-a făcut simţită prin sentimente Divine devenind pentru noi o certitudine că cineva acolo sus ne vede şi ne iubeşte. Ne-am antrenat, am meditat, am povestit, am râs… ne-am unit… NEAM UNIT! Am simţit cu toţii o forţă copleşitoare a iubirii care cobora direct din Soare şi ne mângâia… parcă şi câţiva Străbuni erau acolo în nevăzut şi se antrenau cu noi. Eram ca o mare familie…”, scrie Panaite, pe blogul său, peurmelestrabunilor.wordpress.com.

Duminică, locul de antrenamente al aşa-zişilor urmaşi ai dacilor va fi Cetatea Costeşti, iar o destinaţie ulterioară va fi Sarmizegetusa Regia. Anunţul făcut de Alin Panaite l-a nemulţumit pe Vladimir Brilinsky, administrator al sitului Sarmizegetusa Regia, care susţine că aşezările dacice, aflate în patrimoniul UNESCO, nu ar trebui să devină ringuri de box sau de antrenament. „Să faci box în monumente UNESCO mi se pare mai grotesc decât orice. Cred că este o lipsă de respect totală faţă de ceea ce înseamnă istorie. Probabil vor fi lăsaţi în pace în celelalte cetăţi, deşi astfel de activităţi ar trebui oprite de reprezentanţii Ministerului Culturii, dar în Sarmizegetusa Regia astfel de activităţi nu sunt permise”, spune Vladimir Brilinsky.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Hunedoara nu au putut fi contactaţi până în prezent pentru a oferi un punct de vedere.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Sarmizegetusa Regia a fost cucerită de turişti: oamenii au făcut un drum pe jos de aproape 10 kilometri 

VIDEO Colţul de rai din Munţii Orăştiei înţesat cu sălbăticiuni. „Urşii morăie în jurul nostru, noi dăm drumul câinilor“

VIDEO Poiana Omului, paradisul din munţi unde regele Decebal ar fi murit. De secole, este loc de întâlnire al ciobanilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite