Cicloturism şi speologie pe Măgura Băiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un weekend petrecut într-o zonă mirifică a Munţilor Metaliferi poate fi un mod bun de reîncărcare a bateriilor. La 30 de km de Deva, pasionaţii de speologie şi cicloturism pot avea surprize plăcute dacă vizitează „Calcarele din Dealul Măgura”.

Situl „Măgurile Băiţei” se află pe teritoriul comunei Băiţa şi se întinde pe suprafaţa a patru sate. „Zona este superbă din toate punctele de vedere. Turiştii pot admira păduri de stejar şi carpen care datează din vremea dacilor, precum şi flori foarte rare care inundă poienile în lunile de primăvară şi vară”, a declarat Cornel Alexandru, custodele rezervaţiei europene „Măgurile Băiţei”.  Pentru cei care practică cicloturismul au fost amenajate şi marcate trasee pe drumurile şi potecile din zonă, cu diverse grade de dificultate. În aria protejată cresc peste 26 de specii de orhidee, din cele 102 specii de plante care au fost identificate până acum. Drumeţii trebuie să fie precauţi pe grohotişuri, deoarece aici poate fi întâlnită vipera cu corn, care este veninoasă.
De o parte şi alta a Văii Căianului, structura geomorfologică a creat abrupturi spectaculoase şi o serie de peşteri,  înconjurate de dealuri denumite şi „măguri” cu aspect de conuri vulcanice.


De o frumuseţe rară sunt Cheile Crăciuneştilor, precum şi peşterile Groapa Lupului şi  Peştera Lotrului. În majoritatea peşterilor au fost descoperite artefacte din perioadele istorice paleolitic, neolitic, eneolitic, epoca bronzului, epoca fierului, epoca romană şi Evul Mediu. La Măgura Băiţei - Crăciuneşti au fost stabilite 16 trasee pentru alpinism, cu diferite grade de dificultate, majoritatea fiind pitonate de fostul alpinist Cornel Alexandru.

Biserica cu cel mai vechi ceas din judeţ


Cine ajunge în această zonă trebuie să viziteze bisericile ortodoxe din Băiţa, Hărţăgani şi Trestia, care datează din secolul XVII.  În Băiţa se găseşte cel mai vechi ceas din judeţ, adus de la Viena în jurul anului 1800 şi care este încă în stare de funcţionare. Ceasul se află în turnul Bisericii Catolice, construită în vârful unei coline. La intrarea în sat, Cornel Alexandru a amenajat un mic muzeu etno, cu diverse ustensile tradiţionale, care este deschis oricărui vizitator.

Există trasee special amenjate pentru cei care practică cicloturismul.
Cornel Alexandru, custodele rezervaţiei

La izvor la Banpotoc


Dacă vreţi să beţi apă minerală direct de la izvor, nu ezitaţi ca în acest weekend să faceţi o vizită în satul hunedorean Banpotoc. Localnicii sunt convinşi că izvorul din sat are calităţi terapeutice împotriva reumatismului şi durerilor de stomac. Apa se ţine doua-trei zile în frigider pentru a-şi pierde gustul şi mirosul de sulf, după care poate fi folosită nu doar pentru băut, ci şi la gătit. Dacă vreţi să vă destindeţi, puteţi face chiar baie cu această apă de izvor şi veţi simţi imediat efectul relaxant.

„Felicia, înainte de toate”, Cinema Patria Deva


„Felicia, înainte de toate” este o poveste amarăşi, pe alocuri amuzantă, despre cum 19 ani de lipsă de comunicare, concentraţi într-o singură zi, pot dezbina o familie. Ziua de plecare a Feliciei (după vizita făcută în fiecare an familiei ei din Bucureşti) este, ca întotdeauna, foarte agitată. Felicia începe prea târziu să-şi strângă lucrurile, mama face un mic dejun copios, iar tatăl se teme că nu va mai trăi să-şi vadă fiica din nou. În plus, Iulia sună să anunţe că nu mai ajunge la timp să îşi ducă sora la aeroport.

Festival-concurs de muzică populară şi dans


Iubitorii de muzică populară şi uşoară sunt invitaţi, duminică, să petreacă alături de zeci de solişti şi ansambluri populare. Festivalul-concurs de muzică şi dans „Tezaurul hunedorean” va însemna atât recitaluri susţinute de interpreţi vocali, cât şi programe artistice de cântece şi dansuri. Seara se va încheia sub semnul invitaţilor speciali, printre care se numără  Ioan Bocşa, Ovidiu Olari şi Sergiu Cipariu. Înainte de miezul nopţii este programat un foc de artificii. Întreaga pleiadă de manifestări are loc în Parcul Tineretului din oraşul Simeria.

Zbor cu parapanta


Hunedorenii pasionaţi de sporturi extreme îşi pot testa adrenalina prin intermediul unui zbor cu parapanta de pe dealul de la Uroi. Acelaşi lucru poate fi făcut şi la Clopotiva, unde priveliştea este uluitoare. 


Tarife pentru Parcul Retezat


Vizitarea Parcului Naţional Retezat (PNR) se face după plata unui tarif de cinci lei, valabil pentru şapte zile, indiferent de numărul de intrări în parc. Biletele pot fi obţinute la Centrul de vizitare Nucşoara, Gura Apei.


Expoziţie medievală


Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită la o expoziţie de arme din perioada medievală. Vizitatorii pasionaţi de istorie vor putea admira, de asemenea, costume medievale şi monezi din Evul Mediu.


Invitaţie la ştrand


Ştrandul din Deva îi aşteaptă pe iubitorii activităţilor solare cu bazine, gazon proaspăt tuns, şezlonguri, cabine-vestiar, dar şi cu o terasă cu minibar. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite