Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut cinci ani de la una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din Munţii Orăştiei: matriţa antică de bronz din Sarmizegetusa Regia. Luni, magistraţii au luat o decizie privind cererea de despăgubire solicitată de o tânără din Arad care ar fi participat la găsirea artefactului.

GALERIE FOTO

VIDEO

Tribunalul Hunedoara a avut de soluţionat, luni, plângerea formulată de Andreea Ciuciu, o tânără din Arad care a solicitat recompensă pentru participarea la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact din bronz considerat extrem de preţios. La termenul trecut de judecată,magistraţii au încuviinţat realizarea unei noi expertize a matriţei, iar expertu propus pentru efectuarea acestei evaluări a fost Ernest Oberländer-Târnoveanu, istoric, arheolog şi numismat, directorul Muzeului Naţional de Istorie din România. Istoricul nu a răspuns solicitării, astfel că instanţa a acordat un nou termen de judecată, la 30 octombrie 2018, pentru a se reveni cu o adresă către acesta. Dacă nu va trimite un răspuns în care să comunice dacă indeplineşte condiţiile legale pentru a efectua raportul de expertiză şi pentru a-şi exprima acordul în acest sens, Ernest Oberländer-Târnoveanu ar putea fi amendat.

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia / ADEVARUL.

Descoperirea de Sânziene

În 2013, în preajma Sânzienelor, o furtună puternică a dus la dislocarea mai multor fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcina unui trunchi smuls din pământ, a doua zi, un grup de vizitatori şi administratorul sitului au descoperit un artefact unic în lume: o matriţă antică, împodobită cu reprezentări artistice ale unor animale mitice. Modul în care obiectul cu formă hexagonală a ajuns la Sarmizegetusa Regia şi originea sa au rămas un mister. Matriţa despre care arheologii susţin că a fost folosită pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizată din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme. Pe ea au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Pe matriţă se află trei tipuri de grifoni: grifonul-vultur, grifonul-leu şi grifonul-lup. Dacă primele două tipuri se găsesc pe un spaţiu larg, grifonul-lup este specific spaţiului nord-pontic. Alături de ei sunt înfăţişaţi lei, tigrii, leoparzi, rinoceri, hipopotami, urşi, mistreţi, lupi, tauri, zimbri, câini, cerbi, cai, ţapi, antilope, iepuri. Matriţa reprezintă o dovadă a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din Antichitate, susţineau arheologii.

În 2015, Andreea Ciuciu a solicitat o recompensă de 500.000 de lei pentru participarea la desoperirea matriţei, iar procesul este judecat la Tribunalul Hunedoara. Matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la circa 120.000 de euro, înaintea începerii procesului, de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizaţiei dacice şi Romane din Deva.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluată. Un istoric renumit a fost propus pentru expertizarea artefactului

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite