Compania implicată în scandalul exploatării aurifere cu cianuri de la Certej a primit licenţe de explorare în alte trei zone miniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele miniere din zona Devei au atras interesul investitorilor. D.G.
Proiectele miniere din zona Devei au atras interesul investitorilor. D.G.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a acordat trei licenţe de explorare a resurselor de minereuri polimetalice (zinc, cupru, fier) firmei Goldfields Deva SRL, printr-un ordin ANRM, publicat în Monitorul Oficial al României.

„Am primit licenţele care ne dau dreptul de a face cercetări în zonele din perimetrul Deva, Muncel şi Brad, pentru a stabili dacă într-adevăr există cantitatea de minereuri complexe preconizată. Investiţia pe care trebuie să o facem în următorul an, în cercetare, se ridică la două milioane de euro, şi va aduce bani la bugetul statului român”, a declarat Nicolae Stanca, directorul Goldfields Deva.

Acord de mediu disputat în instanţă
Anul trecut, firma Golfield Deva a fost implicată într-un scandal imens, după ce Agenţia de Mediu Regională Timişoara i-a emis acordul de mediu pentru viitoarea exploatare auriferă de la Certej,

Două organizaţii de mediu au protestat împotriva acestuia, din cauză că procedura de extracţie ar urma să se bazeze pe cianuri. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a cerut atunci anularea, în regim urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej.

Decizia este contestată în instanţă, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti, având primul termen de judecată în 1 octombrie 2013.

Exploatarea auriferă de la Certej se va întinde pe o suprafaţă de 456 de hectare, iar aici ar fi procesate 45 de milioane de tone de minereu cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă. Reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite