Contractul – căpuşă care ruinează Eco Sid. Daune de 1,5 milioane de euro din afacerile de pe ruinele combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eco Sid a încheiat contracte dezavantajoase privind demolarea ruinelor combinatului. FOTO: Daniel Guţă
Eco Sid a încheiat contracte dezavantajoase privind demolarea ruinelor combinatului. FOTO: Daniel Guţă

Administraţia locală din Hunedoara riscă să piardă 1,5 milioane de euro, din cauza afacerilor din trecut făcute de Eco Sid, societatea la care Consiliul Local este acţionar majoritar. O firmă de apartament, cu care Eco Sid a intrat în parteneriat în 2008, a obţinut în instanţă executarea silită a societăţii „patronate” de Consiliul Local, după un contract care nu avea nicio şansă să fie derulat în condiţii normale.

O firmă fără angajaţi, dotată cu un excavator şi o Dacie. Astfel descriu reprezentanţii Eco Sid firma Santinel SRL, care câştigat un proces de peste 1,5 milioane de euro cu societatea la care acţionar majoritar este Consiliul Local Hunedoara. În 2008, Eco Sid şi Santinel încheiau un contract de peste două milioane de euro pentru demolarea a construcţiilor dezafectate de pe fosta platformă industrială din Hunedoara. În total 150.000 de metri cubi de structuri din beton.

Printr-un alt contract Eco Sid urma să achite circa 500.000 de euro firmei partenere, de la care ar fi achiziţionat 100.000 de metri cubi de betoane. Afacerea s-a transformat într-un litigiu înainte ca excavatorul celor de la Santinel să „muşte” din ruinele combinatului, iar în final SC Eco Sid a pierdut două procese cu firma Santinel şi trebuie să achite suma de 6,6 milioane de lei fostei partenere de afaceri.

Primul proces a ajuns pe rolul instanţei Tribunalului Hunedoara în noiembrie 2008, la opt luni de la data la care Eco Sid şi SC Santinel SRL au încheiat contractul prin care Santinel urma să se ocupe de demolarea clădirilor supraedificate de pe vechea platformă a combinatului hunedorean.

Afaceri păguboase

Contractul viza demolarea a 150.000 de metri cubi de structuri din beton, iar pentru fiecare metru cub demolat Santinel urma să primească 14 euro, respctiv o sumă totală de 2,1 milioane de euro. În plus, Eco Sid şi Santinel au mai încheiat un contract prin care SC Santinel urma să vândă către Eco Sid 100.000 de metri cubi de structuri, cu 5 euro metru cub, valoarea tranzacţiei fiind de circa 500.000 de euro. Directorul Eco Sid de la acea vreme era Marian Mihalache, în prezent condamnat la ani grei de închisoare în Irlanda, pentru uciderea amantei sale. De asemenea, Mihalache a fost singurul director din ţară care a stipulat în contractul său că dacă va fi concediat va trebui să primească 180 de salarii compensatorii.

eco sid

„La acea vreme, Santinel era o firmă fără angajajaţi, care nu a făcut nicio investiţie şi care beneficia de un excavator de 14 tone şi o Dacie. Prin contractul cu Eco Sid, ei trebuiau să deţină în proprietate utilajele necesare demolării celor 150.000 de metri cubi de structuri din beton, în trei ani. Ei au dat însă în judecată Eco Sid, pentru că societatea a refuzat punerea în posesie a betoanelor. Eco Sid nu s-a prezentat la procese şi a pierdut”, a afirmat Nicolae Baloşin, directorul SC Eco Sid.

Apelurile declarate în 2009 de Eco Sid şi de Primăria Hunedoara au fost respinse ca nefondate, la fel şi recursul, astfel că sentinţa de fond a devenit executorie. Motivul pentru care Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererile Eco Sid a fost că acestea nu erau timbrate. Ulterior fostul director de producţie al SC Eco Sid, Tudorel Culcea, a devenit reprezentantul SC Santinel. Potrivit sentinţei rămasă definitivă în 2010, Eco Sid era obligată să pună la dispoziţie „demolatorilor” 150.000 de metri cubi de structuri supraedificate de pe vechea platformă industrială, însă acesta nu mai existau.

Pusă la plată
SC Eco Sid a fost dată din nou în judecată, la Judecătoria Hunedoara, pentru a fi obligată să achite contravaloarea celor 150.000 de metri cubi de structură de beton. „Instanţa admite cererea formulată de reclamanta SC Santinel SRL, împotriva pârâtei SC Eco Sid SRL, şi în consecinţă: stabileşte valoarea cantităţii de 150.000 mc structură pentru demolare, la 6.602.906 lei fără TVA. Obligă pârâta să plătească reclamantei această sumă, reprezentând contravaloarea cantităţii de 150.000 mc de structură pentru demolare, pe care pârâta a fost obligată să o pună la dispoziţia reclamantei, prin sentinţa pronunţată de Tribunalul Hunedoara”, a informat Judecătoria Hunedoara. În urma acestei sentinţe, SC Eco Sid mai are posibilitatea să declare recurs împotriva hotărârii instanţei şi, de asemenea, să conteste punerea în executare a sentinţei prin care a fost obligată să pună la dispoziţie construcţiile.

ecosid

Sunt şanse mici ca Eco Sid şi implicit administraţia locală din Hunedoara să scape însă de plata celor peste 1,5 milioane de euro către firma privată. O astfel de „gaură” ar putea duce la intrarea în insolvenţă a societăţii din Hunedoara. Situaţia Eco Sid a stârnit reacţii aprinse în Consiliul Local Hunedoara, iar reprezentanţii administraţiei locale nu au ajuns la un consens privind măsurile pe care trebuie să le ia pentru a preîntâmpina dezastrul societăţii.


Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor scapă de dezastrul ecologic care l-a înconjurat. Cum se vede viitorul zonei industriale din Hunedoara

Împrejurimile Castelului Corvinilor, locuri care în trecut au fost cea mai poluată zonă a municipiului, sunt ecologizate printr-un proiect finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, menit să schimbe cu totul înfăţişarea fostelor terenuri ale combinatului siderurgic din Hunedoara, pe lângă care trec turiştii care vizitează monumentul.

FOTO Secolul industrial al Hunedoarei în ilustrate de colecţie: vederile prin care oraşul s-a făcut cunoscut în lume

Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.

FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi

A trecut un deceniu de la începerea primelor acţiuni de distrugere a clădirilor care au făcut parte din vechea platformă industrială a Hunedoarei. Construcţiile ridicate în trecut pe mai bine de 100 de hectare au fost demolate, iar peisajul industrial a devenit unul post-apocaliptic. Totuşi, ruinele continuă să asigure supravieţuirea a sute de oameni care le scormonesc în căutare de fier vechi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite