Cornel Resmeriţă, primarul bogat şi corupt din municipiul falimentar, arestat în dosarul „Gala Bute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Resmeriţă, arestat preventiv
Cornel Resmeriţă, arestat preventiv

Cornel Resmeriţă, primarul arestat preventiv în dosarul „Gala Bute“, conduce de peste zece ani administraţia locală a municipiului Lupeni. În acest timp, fostul lăcătuş de la Mina Lupeni s-a îmbogăţit, iar comunitatea a sărăcit.

Cornel Resmeriţă (PSD) era considerat, până nu cu mult timp în urmă, un personaj aproape intangibil din Valea Jiului, datorită celor peste zece ani de când se află la conducerea administraţiei locale din Lupeni, un municipiu în care a fost votat masiv de oameni. Primarul din Valea Jiului Cornel Resmeriţă a fost trimis în arest preventiv în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii.

La data de 11 noiembrie 2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, ilegal. Cei doi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior.

Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”. Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19 septembrie 2013”, se arăta în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

image

Cornel Resmeriţă a rămas primar şi a făcut avere

Primarul Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA la aproape trei ani de la comiterea infracţiunilor de care a fost acuzat. Între timp, în 2012, el a mai obţinut un mandat la conducerea administraţiei locale din Lupeni, un municipiu aflat de câţiva ani în pragul falimentului. Cornel Resmeriţă nu a avut însă grija sărăciei tot mai acute în care s-a cufundat Lupeniul, unde trăiesc circa 28.000 de locuitori. Averea sa a sporit în timp, Resmeriţă ajungând să fie considerat printre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara.

Potrivit declaraţiei de avere, Corel Resmeriţă deţine un teren de 300 de metri pătraţi, cumpărat în 1997 în localitatea Uricani. Mai are un teren, în Lupeni, cu o suprafaţă de 270 de metri pătraţi, dobândit în anul 1996, împreună cu fratele său, Marinică Resmeriţă.

image

Împreună cu soţia sa Lucia, Cornel Resmeriţă mai deţine în Lupeni un teren intravilan în suprafaţă de 155,16 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în anul 2005. Cornel Resmeriţă şi soţia sa mai deţin împreună o vilă în Lupeni, imobilul în suprafaţă de 265,05 metri pătraţi fiind cumpărat în anul 2005. Primarul din Lupeni şi-a construit, în perioada 1995 - 1996, o casă de vacanţă în suprafaţă de 220 de metri pătraţi la Uricani. În perioada 1996 - 2003, soţia şi fratele primarului au cumpărat, în Lupeni, spaţii comerciale în suprafaţă de 970 de metri pătraţi. Tot Cornel Resmeriţă este, din 2005, proprietarul unei case de vacanţă în staţiunea montană Straja, în suprafaţă de 80 metri pătraţi. Are şi bijuterii în valoare de 7.000 de dolari, un cont curent şi un depozit bancar în sumă de 32.000 de lei. Nu are, în schimb, datorii şi maşini, iar în privinţa veniturilor, Cornel Resmeriţă este plătit cu circa 3.000 de lei pe lună, în timp ce soţia sa, patroană de restaurant, are un venit lunar de 2.000 de lei din salariu.

Primarul din Lupeni nu are datorii şi nici maşini în proprietate, acesta câştigând de la Primărie suma de 35.890 de lei. Soţia sa, care este administrator la restaurantul Gloria din Lupeni, a obţinut venituri în valoare de 24.000 de lei.

image

Cornel Resmeriţă: „Am avut fler în afaceri”

Cornel Resmeriţă a mai deţinut un imobil şi două terenuri, toate fiind înstrăinate prin vânzare, în 2010, către fiul cel mic, Lucian Resmeriţă, pentru suma de 40.000 de lei, potrivit presei locale din Valea Jiului. Profesorul Lucian Resmeriţă este şi proprietar al vilei duplex evaluată la 200.000 de euro, iar împreună cu fratele său administrează o cabană cu restaurant în staţiunea Straja.

„Nici unu la sută din ceea ce s-a scris despre mine şi averea mea într-un anumit ziar din Valea Jiului nu este adevărat”, spune primarul municipiului Lupeni, care a dat în judecată un ziar local pentru calomnie, în urma articolelor în care jurnaliştii arătau că achiziţiile şi afacerile făcute de familia primarului au un trecut controversat. Cornel Resmeriţă îşi explică averea şi casele prin flerul în afaceri. În Valea Jiului, afacerile baronilor au funcţionat în ciuda sărăciei cu care se confruntă cea mai mare parte a localnicilor.

„Înainte de a fi primar, am avut unele afaceri frumoase, astfel că am avut bani pentru aceste construcţii. Am administrat un restaurant, cu terasă, cu o berărie, în Lupeni. De când sunt primar eu nu mă mai pot ocupa de astfel de afaceri, astfel că sunt administrate de soţia mea”, spunea primarul din Lupeni.

image

Cornel Resmeriţă, afaceri de familie pe seama primăriei

Jurnaliştii din Valea Jiului au relatat în numeroase ocazii cum afacerile de familie s-au interesectat în ultimii ani cu proiectele administrative ale primarului din Lupeni. Un exemplu a fost cel al echipei de fotbal Minerul Lupeni, a cărei activitate era subvenţionată, până în 2010, din fondurile administraţiei locale.

Angajaţii clubului luau masa zilnic la restaurantul Gloria, al familiei primarului, meniurile fotbaliştilor fiind plătite de la bugetul local, mai relata presa locală. Primarul nu era deranjat de acuzaţiile care i-au fost aduse de-alungul ultimilor ani, mai ales că a obţinut victorii detaşate la alegeri. În 2012, aproape 50 la sută din localnicii care s-au prezentat la alegerile locale l-au votat.

resmerita

Municipiul Lupeni este considerat unul dintre cele mai sărace din judeţul Hunedoara şi, din cauza datoriilor acumulate, la finele anului trecut a fost la un pas de a deveni a doua localitate din judeţ, după Aninoasa, intrată în faliment. Anul trecut, Lupeniul înregistra datorii de aproximativ 49,63 de milioane de lei la stat, situaţie care o clasa pe prima poziţie la nivel naţional. Municipiul a fost ajutat cu fonduri de la Guvernul României, pentru a achita arieratele, iar momentul critic a fost depăşit.

Cornel Resmeriţă nu se poate lăuda numai cu averea sa, dar şi cu o decoraţie conferită în 2011 de fostul preşedinte Traian Băsescu. Printr-un decret prezidenţial publicat în decembrie 2011, în Monitorul Oficial al României, primarul Cornel Resmeriţă a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler “în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţilor care le-au încredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”.

Cornel Resmeriţă, colaborator al fostei Securităţi

În 2010, în schimb, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de primarul din Lupeni şi a păstrat verdictul de colaborator al Securităţii dat de Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au constatat că primarul Cornel Resmeriţă a fost colaborator al fostei Securităţi, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a descoperit că acesta a colaborat în anii 1970 cu Securitatea, sub numele conspirativ de “Lupaşcu”.

Resmeriţă a fost reînregistrat ca şi colaborator la data de 27 noiembrie 1978 la Serviciul Municipal Petroşani, după terminarea stagiului militar şi trecerea sa în rezervă. Resmeriţă a fost de ajutor organelor de Securitate, furnizând informaţii de interes operativ, întrucât activa ca lăcătuş la sectorul XI – Investiţii al I.M. Lupeni”, informa Ziarul Văii Jiului.

image

Cornel Resmeriţă are doi fii. Lucian Resmeriţă este director al unui liceu din Petroşani, iar Cristian Resmeriţă este deputat în Parlamentul României, aflat la al doilea mandat. Recent, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declanşarea cercetării penale în cazul lui Cristian Resmeriţă pentru conflict de interese, întrucât acesta şi-a angajat, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012, fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar din judeţul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Primarul Cornel Resmeriţă, arestat preventiv în dosarul Gala Bute

Cornel Resmeriţă a fost arestat în dosarul „Gala Bute”, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Primarul oraşului hunedorean Lupeni este acuzat de procurori de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii.

Cornel Resmeriţă, cel mai bogat primar din Hunedoara, e campion la imobiliare: "averea a venit din afaceri frumoase"

Unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, deţine o vilă imensă în Lupeni şi două cabane în staţiunile montane hunedorene. Este primar de zece ani în Lupeni, iar pentru că nu se mai poate ocupa de afacerile prin care a reuşit să construiască imobilele, familia sa a preluat frâiele afacerilor.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului           

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii         

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Monica Iacob Ridzi este al doilea deputat hunedorean condamnat în şase luni           

Monica Iacob Ridzi, deputat în Valea Jiului şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi la trei ani de interzicere a unor drepturi civile. Este al doilea deputat hunedorean condamnat în ultimele şase luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite