COVID-19: Pacienţii vindecaţi s-au întors la spitalul din Hunedoara pentru a dona plasmă sanguină FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre pacienţii care s-au vindecat după ce au fost infectaţi Covid 19 s-au întors la spitalul din Hunedoara pentru a dona plasmă sanguină.

Peste 70 de oameni care s-au vindecat după ce au fost diagnosticaţi cu Covid 19 au donat plasmă sanguină la Spitalul municipal din Hunedoara, informează reprezentanţii instituţiei.

GALERIE FOTO DIN CENTRUL DE TRANSFUZII

„În cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, la Centrul de Transfuzii Sanguine, cu ajutorul unui aparat de plasmafereză, donează plasmă, zilnic, între două şi patru persoane. Aparatul recoltează sângele pacienţilor şi îl filtrează pentru a separa plasma de celulele sanguine. Plasma provenită de la bolnavii de COVID-19 vindecaţi este folosită cu succes de medici pentru tratarea pacienţilor nou infectaţi. În luna decembrie a anului trecut, chiar dacă, probabil, au avut şi ei de-a face cu agitaţia Sărbătorilor de iarnă, hunedorenii şi-au făcut timp şi pentru a salva vieţi. 72 de persoane au donat plasmă”, au informat reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 sunt invitaţi să ia legătura cu cel mai apropiat centru de transfuzie sanguină pentru a dona pasmă. Un astfel de centru funţionează în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.


Foto: Primăria Hunedoara

Condiţiile pentru admiterea la actul donării sunt: vârsta: 18 – 55 de ani, persoane sănătoase; greutate optimă între 50–55 – 100 kg la femei, 58-110 kg la bărbaţi, în funcţie de înălţime; să nu fi consumat alcool cu 24-48 de ore înainte de recoltare, tensiunea arterială maximă admisă în funcţie de vârstă decide medicul la consultaţie; femeile să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual; să nu fi suferit în ultimele 6 luni (sau mai mult) intervenţii chirurgicale, tatuaje; să nu fi suferit de boli cronice: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, epilepsie, miopie (-) 6 dioptrii.

image


Foto: Primăria Hunedoara

La o donare se recoltează 400-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca şi volum în câteva ore (în funcţie de volumul de lichide ingerat post-donare) şi din punct de vedere biologic în 2 săptămâni. La o donare de plasmă se recoltează 600 de mililitri de plasmă – în mod normal, necesarul pentru un pacient este de 8-10 ml / kg corp, adică 600 – 800 ml de plasmă, în funcţie de gravitatea cazului. Donatorului de sânge i se evaluează starea de sănătate la consultaţia medicală dinaintea donării şi beneficiază de o serie de analize medicale gratuite. De asemenea, beneficiează de o zi liberă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) şi i se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensă biologică, dar şi o reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile.

image


Foto (colaj): Primăria Hunedoara

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

COVID 19 în judeţul Hunedoara. Cum a decurs vaccinarea în centrele din spitale şi câte cazuri active mai sunt

Omagiu adus unui asistent medical de la Ambulanţă, decedat în urma leziunilor post COVID 19

A început vaccinarea cadrelor medicale din Spitalul Hunedoara. Medicul Horia Talfeş, primul vaccinat

Primul medic vaccinat anti-COVID 19 în Deva: „Am făcut-o pentru că ne vrem vieţile înapoi” VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite