Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană: statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara la începutul secolului XX devenea celebră în presa din SUA datorită unui fost boier
Hunedoara la începutul secolului XX devenea celebră în presa din SUA datorită unui fost boier

În anul 1929, mai multe ziare din Statele Unite ale Americii publicau ştirea că autorităţile din Hunedoara au ridicat o statuie unui cerşetor. Motivul gestului ieşit din comun a fost faptul că hunedoreanul Hahoi Nandras, un boier devenit cerşetor, refuzase să îşi vândă votul maghiarilor la un referendum.

În perioada interbelică, oraşul Hunedoara a ajuns cunoscut în ziarele din Statele Unite ale Americii în urma unei întâmplări petrecute în anul 1929.

Acest oraş a ridicat o statuie unui cerşetor deoarece „pentru onoarea familiei” el a refuzat să îşi vândă votul când de acesta depindea menţinerea legislaţiei Ungariei sau adoptarea celei a naţionalităţii române”, scriau mai multe publicaţii din SUA, preluând o ştire furnizată de Associated Press (AP).

Povestea cerşetorului Hahoi Nandras era prezentată pe scurt în presa americană a acelor vremuri.

Potrivit jurnaliştilor, hunedoreanului ajuns cerşetor, care deţinea încă titlul de „boier”, îi fusese permis să voteze într-un referendum ce punea în balanţă menţinerea legilor maghiare cu adoptarea legislaţiei României.

hunedoara

„Rezultatul plebiscitului a ajuns să depindă de un singur vot, iar Hohoi a fost ademenit cu bani de maghiari, dar a răspuns: „Eu trebuie să respect onoarea familiei mele. Nu îmi voi vinde votul pentru toţi banii din lume”, relatau ziarele americane

.

Hunedoara
Hunedoara

Vă recomandăm şi:

FOTO Istoria mocăniţei. Cum arăta în 1900 calea ferată a uzinelor Hunedoarei

S-au împlinit 114 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă care lega Hunedoara de satele din Ţinutul Pădurenilor, una dintre investiţiile importante pentru istoria acestor locuri. Mocăniţele care circulau pe traseul de aproape 20 de kilometri au fost vândute de ani buni la fier vechi, iar din calea ferată nu a mai rămas decât terasamentul, dar şi câteva amintirile păstrate în imagini vechi.

FOTO Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej au cinat aici. Fostul restaurant Corvin este aproape ruinat

În vara anului 1962, Hunedoara primea vizita istorică a liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. Cel mai puternic om al URSS din acea vreme a vizitat Castelul Corvinilor şi combinatul Hunedoarei şi a cinat „La groapă”, locul cochet ce urma să poarte numele de Restaurantul Corvin. Ultimii ani au transformat imaginea fostului restaurant Corvin, cea mai mare parte a complexului fiind lăsată în paragină.

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara

Angajaţii Castelului Corvinilor au făcut o descoperire impresionantă. Recent, în tmpul unui inventar realizat în arhivele muzeului, au dat peste un album de fotografii vechi, de la sfârşitul XIX, în care sunt prezentate Uzinele de fier ale Hunedoarei şi minele din împrejurimi. Albumul a fost publicat la Expoziţia Universală din 1889 de la Paris, ca o imagine a celor mai importante realizări industriale ale Imperiului Austro-Ungar.

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite