Cum arată amfiteatrul cu 5.000 de locuri care va apărea pe ruinele Sarmizegetusei. Proiectul valorează 4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape patru milioane de euro vor fi investiţi, potrivit unui proiect demarat de autorităţile din Hunedoara, pentru restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Lucrările vor schimba cu totul înfăţişarea monumentului.

GALERIE FOTO

VIDEO

Consiliul Judeţean Hunedoara va depune în următoarele zile, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, proiectul de restaurare a amfiteatrului roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, situl fostei capitale a provinciei romane Dacia, înfiinţată de împăratul Traian.

Aproape patru milioane de euro vor fi investiţi, prin fonduri accesate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 în „schimbarea la faţă” a amfiteatrului antic, cel mai bine conservat vestigiu de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Potrivit arheologilor implicaţi în realizarea proiectului, o tribună a vechiului amfiteatru va fi înălţată şi reconstruită pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al doilea.


Macheta amfiteatrului

image

Pentru refacerea arenei va fi folosită marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, susţin specialiştii, însă cu timpul ea a fost luată şi transformată în var. Circa o treime din suprafaţa amfiteatrului va fi reconstituită, iar la finalizarea investiţiei amfiteatrul va putea găzdui până la 5.000 de oameni, care vor putea asista la spectacole şi evenimente culturale. Proiectul urmăreşte atât atragerea de turişti în zonă cât şi conservarea monumentului, informează Sorin Vasilescu,  Consiliului Judeţean Hunedoara.

image

Planurile pentru reabilitarea amfiteatrului roman datează din 2014, dar proiectul iniţial, care includea şi refacerea Forului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost respinse în mai multe rânduri de ADR Vest. Din această cauză, Consiliul Jueţean Hunedoara a renunţat la reabilitarea pe fonduri UE a Forului roman, pentru care va căuta alte surse de finanţare. Situl Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi. Complexul arheologic al capitalei romane dezvăluie ruinele unui oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, cu numeroase temple şi palate. Primele cercetări sistematice, care au dus şi la descoperirea amfiteatrului, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Pompeii de la poalele Retezatului. Cum arăta Ulpia Traiana Sarmizegetusa în secolul al XIX-lea: „O mulţime de obiecte preţioase erau cărate de acolo”

Obsesiile românilor din trecut pentru originea daco-romană. „Valahul îşi spune rumân şi păstrează mândria strămoşilor, în ciuda degradării sale”

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite