Cum a dispărut Corvinul Hunedoara, dizolvat pentru datoria de 700.000 de lei, deşi aştepta 900.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar amintirile au rămas la Corvinul Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Doar amintirile au rămas la Corvinul Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

FC Corvinul Hunedoara, cel mai popular club sportiv din Hunedoara ultimelor decenii, a rămas doar o amintire. O datorie de circa 700.000 de lei a pecetluit soarta brandului din fotbalul hunedorean, dizolvat în urma unei sentinţe a Judecătoriei Hunedoara.

FC Corvinul Hunedoara a fost una dintre echipele de poveste din fotbalul românesc. În anii 1980, sub comanda lui Mircea Lucescu, echipa a obţinut cele mai mari performanţe din istoria sa, locul al treilea în campionat şi calificarea în Cupa UEFA. De-a lungul timpului, un număr mare de fotbalişti, plecaţi „de sub furnalele Hunedoarei”, s-au remarcat la echipa naţională şi în campionatele occidentale. Hunedorenii au iubit fotbalul, iar FC Corvinul a stârnit entuziasm în jurul ei.

În ultimul deceniu, Corvinul Hunedoara a existat, însă, doar în acte, iar în final, printr-o sentinţă a Judecătoriei Hunedoara, s-a decis lichidarea lui. Măsura a fost luată pentru o datorie de circa 700.000 de lei. Dosarul de la Judecătoria Hunedoara arată cum a fost dizolvată asociaţia FC Corvinul Hunedoara. FC Corvinul a fost dizolvată în urma datoriei la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara.

Direcţia de Finanţe a susţinut că FC Corvinul Hunedoara datorează bugetului general consolidat suma de 692.602 lei, reprezentând obligaţii fiscale. Pentru recuperarea acestor obligaţii, executorii fiscali au îndeplinit o serie de măsuri de executare silită constând în emiterea de somaţii şi de adrese de înfiinţare a popririi, însă nu s-a reuşit recuperarea creanţelor. Din 2007, fosta Administraţie a Finanţelor Publice a municipiului Hunedoara încheiase documentele prin care era declarată starea de insolvabilitate a FC Corvinul.

Dizolvată, deşi avea de recuperat datorii importante
FC Corvinul a solicitat respingerea cererii şi a solicitat suspendarea judecăţii. Reprezentanţii clubului au arătat că, printr-o decizie irevocabilă din 2008, Curtea de Apel Alba Iulia a obligat clubul RAPID SA să achite clubului FC Corvinul suma de 900.000 de dolari plus dobânzile aferente, în prezent peste 2.000.000 de dolari, şi, întrucât FC Corvinul nu a reuşit să recupereze aceste sume, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a solicitat poprire asupra conturilor clubului Rapid, în vederea recuperării sumei de 692.602 lei, pe care intimată o datorează bugetului de stat. Direcţia de Finanţe nu a reuşit să valideze poprirea şi să treacă efectiv la executare, întrucât împotriva clubului Rapid s-a deschis procedura reorganizării şi lichidării judiciare. „Prin urmare, nu se poate vorbi de o stare de insolvabilitate a FC Corvinul, câtă vreme această are de recuperat o sumă mai mare decât cea datorată bugetului de stat”, arătau reprezentanţii clubului.

FC Corvinul nu a ajuns la masa credală

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a arătat că înfiinţarea Rapid SA nu s-a realizat prin absorbţia AFC Rapid BucureştI, această persoană juridică fiinţând în continuare, iar UFC Rapid, Asociaţia F.C. Rapid şi Rapid SA sunt entităţi juridice distincte, patrimoniul acestora nu se confundă, aşa încât în mod corect administratorul judiciar a dispus neînscrierea creanţei FC Corvinul în tabelul preliminar al creanţelor asupra averii Rapid SA. FC Corvinul se înscrisese cu 3,1 milioane de lei la masa credală, solicitând recuparearea unor datorii în valoare de 3,1 milioane lei în dosarul de insolvenţă al SC FC Rapid SA. FC Corvinul Hunedoara nu are calitatea de creditoare a FC Rapid SA, arăta Direcţia de Finanţe Publice în dosar.

Condiţia stării de insolvabilitate a asociaţiei este îndeplinită, informa instanţa. De asemenea, „deşi deţine o hotărâre judecătorească prin care are de recuperat suma de 900.000 de dolari, respectiv decizia nr. 81/A/2008 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, nu a făcut dovadă că ar fi făcut vreun demers pentru recuperarea acesteia”, se arăta în soluţia instanţei.

„Mai mult, nu Rapid SA, care se află în procedura de lichidare, datorează FC Corvinul Hunedoara această sumă, ci, astfel cum rezultă din decizia amintită, debitoare este UFC Rapid Bucureşti, iar UFC Rapid şi Rapid SA sunt entităţi juridice distincte, cu patrimonii distincte”, au constatat magistraţii. Instanţa a admis cererea Direcţiei Generale de Finanţe Publice şi a dispus dizolvarea Asociaţiei F. C. Corvinul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Declinul sportului hunedorean: cele două stadioane de fotbal au ajuns în paragină, iar copiii nu mai au unde se antrena

Cele mai mari baze sportive din Hunedoara, Michael Klein - fosta Corvinul şi Constructorul au rămas în paragină, în lipsa investiţiilor în modernizarea lor. Circa 200 de copii se antrenează în prezent la fotbal, în Hunedoara, dar majoritatea sunt nevoiţi să se pregătească pe terenuri aproape impracticabile.

Imagini rare cu Luceştii: acum 30 de ani, tatăl şi fiul erau împreună pe banca de rezerve a echipei Corvinul Hunedoara

În 1983, Mircea Lucescu îşi petrecea ultimele săptămâni la conducerea echipei FC Corvinul Hunedoara, înainte de a prelua echipa naţională a României. Fiul său, Răzvan, era doar un puşti de 14 ani, care îi împărtăşea pasiunea pentru fotbal.

VIDEO Mircea Lucescu: primii ani de antrenorat la Corvinul Hunedoara şi un interviu de poveste, din 1981

În anul 1981, Mircea Lucescu locuia în Hunedoara şi antrena echipa Corvinul din localitate, prima din viaţa sa, club cu care a reuşit nu doar promovarea în prima ligă de fotbal, dar şi cele mai mari performanţe care au rămas în istoria clubului.

FOTO Ce dezvăluiau cele mai admirate imagini din istoria echipei Corvinul

Un stadion arhiplin, cu tribune care vibrau la fiecare fază din meciurile echipei favorite şi „explodau” la fiecare gol al gazdelor, contaminând cu bucurie împrejurimile arenei. Un public energic, care ocupa stadionul cu câteva ore înaintea meciurilor, unul pentru care fotbaliştii intraţi pe teren deveneau şi luptători din primul până în ultimul minut, iar adversarilor le era aproape imposibil să obţină victoria. Într-un cuvânt: Corvinul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite