Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Cum se lucrează la Barajul Mihăileni, în şantier din anul 1987. Ceauşescu l-a vrut finalizat în cinci ani VIDEO

5
20 Oct 2021 15:39:49
Autor: Daniel Guţă
Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările la Acumularea Mihăileni de pe râul Crişul Alb, au demarat în anul 1987, însă localnicii mai au de aşteptat punerea acesteia în funcţiune.

Barajul şi lacul de acumulare de la Mihăileni, aflate la 15 kilometri de municipiul Brad, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba, sunt în şantier din anul 1987, iar lucrările trebuiau finalizate în cinci ani, potrivit proiectului iniţial, din anii regimului Ceauşescu.

GALERIE FOTO CU BARAJUL MIHĂILENI

Acumularea de pe râul Crişul Alb a rămas, în schimb, unul dintre cele circa 30 de proiecte hidrotehnice începute înainte de 1989 în România şi încă nefinalizate.

Imagini spectaculoase cu uriaşul baraj din Retezat. Lacul Gura Apelor atinge nivelul maxim după 35 de ani VIDEO

Motivul pentru care uriaşul baraj Gura Apelor din Retezat necesită supraveghere seismică permanentă VIDEO

Cele mai mari inundaţii din Retezat. 22 de ani de la viiturile mortale care au spulberat o colonie muncitorească

De această investiţie urmau să beneficieze peste 20.000 de oameni din zona Bradului, precum şi numeroasele uzine şi exploatări miniere din Apuseni, dispărute între timp. Proiectul prevedea construcţia unui baraj pe râul Crişul Alb, cu o lungime de aproape 300 de metri şi o înălţime maximă de 24 de metri, precum şi amenajarea unul lac de acumulare cu un volum de peste 10 milioane de metri cubi, o suprafaţă de 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri.

 


Acumularea Mihăileni, de trei decenii şi jumătate în şantier. ADEVĂRUL


La peste trei decenii de la începerea lucrărilor, investiţia este realizată până la stadiul de 96 la sută. Se lucrează, în prezent la amenajările hidrotehnice din avalul barajului şi la devierea Drumului Naţional 74 Brad – Abrud, care va ocoli viitorul lac de acumulare. „Şoseaua de centura” construită pe malul drept al Crişului Alb este necesară pentru că odată cu înfiinţarea lacului un sector din vechiul drum va fi inundat. Vor ajunge sub apă şi mai multe gospodării din Mihăileni.


Barajul Mihăileni. În amonte. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

 

„Cea mai mare problemă care îngreunează finalizarea o constituie clarificarea documentelor de expropriere”, informa Prefectura Hunedoara, în luna mai, în urma unei întâlniri a reprezentanţilor instituţiei cu membrii comunităţii locale, cu specialiştii de la Apele Române, constructori şi proiectanţi ai Acumulării Mihăileni. Potrivit autorităţilor, în 2024 investiţia a cărei valoare actualizată se ridică la peste 162 de milioane de lei, ar trebui finalizată.


Devierea de pe DN 74, în şantier. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL„Intrarea în exploatare a barajului de la Mihăileni va asigura necesarul de apă pentru locuitorii şi gospodăriile din zona Brad şi Crişcior, va produce energie electrică şi va apăra împotriva inundaţiilor o importanţă suprafaţă de terenuri agricole din lunca râului Crişul Alb pe sectorul Mihăileni – Vaţa, prin atenuarea viiturilor”, informa Prefectura Judeţului Hunedoara.Barajul. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Amenajarea hidrografică de pe râul Crişul Alb a intrat în şantier în 1987, fiind proiecată să producă 1,2 GW pe an. În primii trei ani de la începerea lucrărilor, peste 60 la sută din lucrări au fost realizate, inclusiv cea mai mare parte din devierea DN 74, de 4,5 kilometri, aflată în prezent în şantier..

După 1990, acestea au stagnat în perioade lungi sau au avansat într-un ritm lent. În ultimii ani, Acumularea Mihăileni a rămas în conservare, iar singurele lucrări care au avut loc aici au fost de întreţinere a şantierului.


Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Marea transformare a Lacului Gura Apelor. Ce secrete ascundea mega-proiectul din anii '70 care a schimbat soarta Parcului Naţional Retezat

FOTO Secretele lacurilor glaciare din Retezat. Unde se află „minunile albastre“ din inima munţilor

VIDEO Priveliştile superbe din Masivul Retezat care arată de ce românii îi spun „târâmul fermecat cu ochi albaştri”

Secretele uriaşului baraj Valea de Peşti, ridicat în timp record, în anii ´70. Cum a fost retezat un munte VIDEO

Coloniile de la barajul Retezat. Ce soartă neaşteptată au avut „oraşele din munţi” ale muncitorilor VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ovidiu preda
20.10.2021, 15:48:41

Va fi gata in urmatorul mandat a lui klaus

-12 (16 voturi)
imsi2 imsi2
20.10.2021, 16:02:31

Asa cum ziceaNicu Ceausescu "Astia n o sa zugraveasca in 10 ani ce a construit tata intr un an". Cea mai veche cale ferata din Romania ii inchisa ca cel mai vechipod s a rupt iar analfabetii revolutionari nu stiu cum sa l faca la loc. Inca suntla stadiul de studiu : USR ul canta podul de piatra s a darimat vom face altul pe rauin jos unul de piatra si mai frumos, uraaaa dirijor Drula cel cu atavism pilos.

-14 (16 voturi)
Laura Cabrera
20.10.2021, 16:19:07

Pentru placerea dumneavoastra puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+11 (13 voturi)
m lupascu
20.10.2021, 17:46:23

- cu voie de la piliescu

-11 (13 voturi)
Victor Reyes
20.10.2021, 19:54:15

Pentru placerea dumneavoastra, puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+6 (8 voturi)
Modifică Setările