Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a lucrat la salba de tuneluri de pe Valea Mureşului, prin care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

0
6 May 2021 06:07:53
Autor: Daniel Guţă
Zona tunelurilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Zona tunelurilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mai multe tuneluri se află în şantier pe valea Mureşului, pe noua magistrală feroviară din vestul României, care va facilita circulaţia trenurilor cu viteze superioare.

O salbă de tuneluri feroviare în lungime totală de 1,2 kilometri, construită pe malul stâng al Mureşului, reprezintă cea mai spectaculoasă porţiune a sectorului de cale ferată Ilteu – Gurasada (circa 22 de kilometri) aflat în şantier de peste trei ani.

GALERIE FOTO DIN ZONA VIITOARELOR TUNELURI

Magistrala feroviară din vestul României. Cum se transformă nodul de cale ferată Simeria VIDEO

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

O polată (tunel la zid) cu o lungime de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri au fost proiectate în Defileul Mureşului, între localităţile hunedorene Sălciva şi Tisa, situate la o distanţă de circa şase kilometri.

Construcţia lor este necesară din cauza îngustimii văii şi pentru a facilita deplasarea trenurilor cu viteze superioare. 

În aceeaşi zonă, vechea cale ferată Simeria – Arad, înfiinţată în urmă cu un secol şi jumătate, se află pe malul drept al Mureşului, pe un traseu sinuos care nu permite circulaţia trenurilor cu viteze mari.Deşi lucrările la sectorul Ilteu – Gurasada al noii magistrale feroviare din vestul ţării au demarat în 2018, construcţia noilor tuneluri este abia la început, iar numărul muncitorilor şi utilajelor mobilizate în zonă este redus. Termenul de finalizare al întregului tronson feroviar este anul 2023, iar în prezent circa 40 la sută dintre lucrări prevăzute în proiect au fost realizate. Printre ele se numără construcţia podului peste râul Mureş, de la Burjuc.


Polata. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Sectorul Ilteu - Gurasada, de peste trei ani în şantier
 

De la sfârşitul anului 2017, Compania Naţională CFR şi Asocierea AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. şi Arcada Company S.A. au semnat contractul pentru realizarea investiţiei cu o valoare de peste 1,5 miliarde de lei. Proiectul de infrastructură este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat, informa CFR.


Lucrări în zona tunelurilor Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Pe lângă salba de tuneluri, el mai prevede realizarea terasamentelor pe o lungime de circa 20 de kilometri, construcţia a 13 poduri, dintre care două peste râul Mureş, a 15 podeţe, a unui pasaj superior şi a trei pasaje inferioare, a două viaducte, precum şi lucrări civile în patru staţii de cale ferată. Pentru ca trenurile de călători să poată circula pe acest sector cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, traseul a fost modificat, astfel încât să fie eliminate curbele cu raze mici.


Versanţi excavaţi pentru construcţia polatei Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Tronsonul feroviar Ilteu (Arad) – Gurasada (Hunedoara) face parte din noua magistrală de cale ferată din vestul ţării (141 de kilometri de cale ferată între KM 614 din judeţul Arad şi Simeria, împărţiţi în patru loturi) proiectată pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele - cu până la 120 de kilometri pe oră. Magistrala din vestul ţării va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş: trei la Brănişca, două în zona comunei Zam, două la Bârzava şi două la Conop.


Şantier Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Vă recomandăm să citiţi şi:

Colosul fostei căi ferate Deva - Brad. Ce se întâmplă cu viaductul uriaş, construit în urmă cu opt decenii VIDEO

Magistrala feroviară din vestul României. Cum se transformă nodul de cale ferată Simeria VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările