De ce nu au fost închise minele Lupeni şi Lonea. Exploatările carbonifere trebuiau să îşi înceteze activitatea în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mineri la EM Lupeni. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mineri la EM Lupeni. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Închiderea minelor Lupeni şi Lonea a fost programată până la sfârşitul anului 2018, însă conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a oprit activitatea în cele două exploatări.

Până în 31 decembrie 2018, activitatea de exploatare în minele Lonea şi Lupeni din Valea Jiului trebuia oprită, conform Deciziei 787/2010 Uniunii Europene asumată de statul român. Cele două exploatări încă funcţionează, iar conducerea Complexului Energetic Hunedoara susţine că închiderea lor în acest moment creează riscuri de securitate. Astfel activitatea de exploatare continuă, huila extrasă este transportată la termocentralele Mintia şi Paroşeni, iar mai apoi energia în sistemul energetic naţional.

Reprezentanţii CEH au precizat că lucrările efectuate vizează epuizarea rezervei deschise, pentru punerea în siguranţă a zăcămintelor. „În activitatea de închidere au apărut premise ce pun în discuţie o eventuală insecuritate a zăcământului astfel încât au fost efectuate cercetări prealabile şi implementate  măsuri de preîntâmpinare a oricăror categorii de riscuri. În acest sens, au fost elaborate studii de către specialiştii INSEMEX Petroşani şi studii preliminare de către Glowny Instytut Gornitctwa Polonia care confirmă necesitatea extragerii rezervelor de cărbune pentru asigurarea zăcământului în scopul implementării corecte a programului de închidere la cele două exploatări miniere Lonea şi Lupeni şi evitării oricăror riscuri potenţiale”, a informat CEH.

Risc de autoaprindere

Potrivit studiilor realizate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Pentru Securitatea Mineră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) cărbunele din straturile exploatabile este inflamabil, cu tendinţă de autoaprindere, ceea ce impune extragerea rezervei de cărbune cu pierderi cât mai reduse.

„Din punct de vedere al protecţiei şi exploatării naţionale a zăcământului, sucursalele miniere ca operatori minieri, titulari ai licenţelor de concesiune pentru exploatare, trebuie să extragă toate rezervele deschise şi pregătite, în scopul prevenirii efectelor distructive care pot să apară în urma unor posibile explozii datorate acumulărilor necontrolate de gaze, dar şi al eliminării riscurilor de autoaprindere a cărbunelui. În caz contrar, efectele cauzate de neextragerea integrală sunt imprevizibile şi pot surveni oricând, cu implicaţii greu de anticipat atât în ceea ce priveşte zăcământul, dar şi legat de personalul muncitor”, se arată într-un studiu al INSEMEX.
Ministerul Energiei informa recent că închiderea celor două unităţi miniere trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu se respectă procedura de închidere a minelor.

Până în luna decembrie, peste 500 de salariaţi de la exploatările miniere Lupeni şi Lonea, din Valea Jiului s-au înscris pe listele de disponibilizări, din programul de concedieri colective al Complexului Energetic Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Capodopera istorică şi tehnică devastată de hoţi. Au furat sute de kilograme de cupru din maşinăria care a funcţionat neîntrerupt timp de şapte decenii

FOTO Soarta tristă a Minei Petrila, închisă de un an. Ce s-a întâmplat cu ultimul vagonet de cărbune, pe care ortacii l-au scos din pământ, în lacrimi

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite