De teama urşilor, traseele din Retezat unde sute de oi au murit rămân închise. Sălbăticiunile stăpânesc peste leşuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu trei săptămâni sute de oi au murit în Retezat.
În urmă cu trei săptămâni sute de oi au murit în Retezat.

Timp de trei săptămâni, de la moartea celor peste 600 de oi în Masivul Retezat, peste 30 de echipe de jandarmi, salvamontişti şi angajaţi ai ocoalelor silvice şi ale administraţiei Parcului Naţional Retezat au fost mobilizate pentru a-i avertiza pe turişti cu privire la riscurile la care se expun dacă ajung în zonele unde zac cadavrele oilor.

Două zone alpine din Parcul Naţional Retezat au rămas izolate de aproape o lună după ce pe munte au rămas cadavrele a sute de oi. Turiştii sunt atenţionaţi să evite zona Drăgşanului, unde 400 de oi s-au prăvălit într-o râpă, după ce au fost atacate de urşi, şi zona Pleşa, unde alte peste 200 de oi au murit în timpul unei furtuni, lovite de trăznete.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit la acea vreme şi a luat măsuri pentru ca turiştii care ajung în Retezat să fie în siguranţă. „Lucrători din cadrul Postului Jandarmi Montan OP Rîu de Mori şi cei ai Postului Jandarmi Montan OP Cîmpul lui Neag au constituit un număr de 34 echipe mixte, formate din jandarmi, reprezentanţi ai Ocolului silvic Haţeg şi Lupeni, reprezentanţi APNR şi Salvamont Hunedoara pentru avertizarea turiştilor şi a localnicilor cu privire la situţia creată şi riscurile afrente”, a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

De asemenea, în ultimele săptămâni, peste 1.300 de turişti care au ajuns în Parcul Naţional Retezat au fost informaţi să evite traseul Pârâul Pleşii - Vf. Pleşa - Vf. Piule - Cabana Buta. Traseul a rămas închis din cauza pericolului pe care îl reprezintă urşii atraşi de cadavrele oilor.

Urşii, stăpâni peste cadavre
În zona Pleşa, cele peste 200 de cadavre de oi, dispersate pe aproape un hectar, s-au descompus în proporţie de aproape 85 la sută. „În zonă au fost identificate urme de urs şi au fost observate vulpi precum şi alte animale mici, dar nu au mai fost identificate turme de oi sau urme ale acestora”, a informat CJSU Hunedoara.
În zona Drăgşanului, un grup de şapte – opt urşi continuă să dea târcoale cadavrelor din zona unde au murit cele peste 400 de oi. „Pe timpul nopţii urşii au început să atace oile şi de la stâna din apropiere aflată la aproximativ 300 metri de râpa unde au murit oile”,  a mai precizat CJSU Hunedoara. Potrivit autorităţilor, în momentul de faţă, leşurile prezintă un grad avansat de descompunere ţinând cont de faptul că au trecut aproximativ 25-30 de zile de când acestea sunt moarte. „Leşurile nu se pot observa cu ochiul liber din cauza jnepenilor foarte înalţi, iar în râpa respectivă accesul echipelor mixte este aproape imposibil, având în vedere terenul accidentat dar şi posibilitatea staţionării în zonă a urşilor mascaţi de jneapăn, fapt ce poate pune în pericol viaţa membrilor echipelor mixte”, au precizat reprezentanţii CJSU Hunedoara.

oi ucise

Vă recomandăm şi:

Trasee închise în Parcul Naţional Retezat, din cauza sutelor de cadavre de oi rămase pe munte, care au atras urşii

Turiştii au accesul interzis în două zone din Parcul Naţional Retezat, unde se află cadavrele a peste 400 de oi. Leşurile au atras sălbăticiunile, în special urşii, iar siguranţa celor care ajung pe munte este pusă în pericol.

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice

Leşurile a peste 400 de oi zac în apropierea potecilor pe care turiştii urcă pe traseele din Parcul Naţional Retezat. Turmele au fost atacate de urşi, în zilele trecute, iar oile au fost devorate.

FOTO Tărâmul fermecat al Hunedoarei: cum supravieţuiesc satele din munţi, în ţinutul stăpânit în trecut de daci

Ultimii zece kilometri ai drumului spre Târsa sunt un urcuş continuu, care străbate păduri de fag, arin şi mesteacăn şi traversează luminişuri ce deschid privelişti către vârfurile încă înzăpezite ale Retezatului. Drumul forestier este alunecos şi periculos: frumuseţea peisajului se confruntă cu pericolul prăpăstiilor pe care traseul le străbate, în timp ce drumul înconjoară muntele pe care sătenii îl stăpânesc de secole.

Incursiune pe tărâmul dinozaurilor pitici care populau Ţara Haţegului

Turiştii care ajung la sfârşitul acestei săptămâni în Retezat sunt invitaţi să asiste la o serie de evenimente inedite. În perioada 22 – 24 iunie au loc Zilele Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, iar vizitatorii sunt invitaţi la şezători, expoziţii şi la inaugurarea unei case a dinozaurilor pitici în localitatea Sânpetru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite