De la „vrem mocăniţă” la „nu mai vrem pietonală”: cum au evoluat reclamaţiile societăţii civile în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu trei ani, salvarea mocăniţei era o temă abordată intens de societatea civilă din Hunedoara.
În urmă cu trei ani, salvarea mocăniţei era o temă abordată intens de societatea civilă din Hunedoara.

Dacă în urmă cu câţiva ani, cei mai vehemenţi membii ai societăţii civice din Hunedoara solicitau administraţiei locale să se implice in rezolvarea unor probleme ca lipsa locurilor de muncă, abundenţa maidanezilor şi a gropilor ori salvarea fotbalului hunedorean, temele de dezbatere publică în Hunedoara s-au schimbat în prezent, chiar dacă multe dintre vechile probleme locale au rămas nerezolvate.

„Salvaţi Corvinul Hunedoara”, „Salvaţi mocăniţa”, „Salvaţi Castelul Corvinilor” sunt numai  trei dintre temele la modă în anii trecuţi pentru care societatea civilă din Hunedoara solicita implicarea autorităţilor locale.

Lor li s-au adăugat numeroasele reclamaţii ajunse pe adresa Primăriei Hunedoara şi pe "domnuleprimar.ro” (pe care Hunedoara se detaşează în judeţ în topul sesizărilor), despre mulţimea haitelor de maidanezi, străzile neasfaltate, lipsa locurilor de muncă şi mizeria din cartiere. În ultimii ani, o parte dintre aceste teme de dezbatere şi subiecte de reclamaţii au fost abandonate. Fie nu au mai fost de interes public, fie au fost rezolvate parţial, ori pur şi simplu nu au primit satisfacţie.

Clubul FC Corvinul Hunedoara nu a mai fost salvat, în ciuda dezbaterilor asupra reactivării echipei sub acest nume şi în ciuda promisiunilor cu care reclamaţiile au fost întâmpinate. Înflăcărarea din urmă cu cinci – şase ani cu care societatea civilă şi autorităţile vorbeau despre salvarea fotbalului hunedorean s-a pierdut treptat, dovada fiind numărul foarte mic al hunedorenilor care ajung în prezent la meciurile din Liga a treia a echipei FC Hunedoara. Consiliul Local Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara au alocat sume deloc neglijabile pentru funcţionarea clublului FC Hunedoara, astfel încât reclamaţiile microbiştilor din Hunedoara privind neimplicarea autorităţilor în „salvarea fotbalului hunedorean” au rămas fără destinatar.

Au vrut mocăniţă şi au rămas fără tren
„Salvarea mocăniţei” de la Hunedoara a ieşit, la rândul ei, de pe agenda publică. Autorităţile reclamate în trecut că nu se implică în proiectele societăţii civile legate de reactivarea liniei de cale ferată îngustă au răspuns totuşi, indirect, prin achiziţionarea unui trenuleţ turistic, în valoare de 28.000 de euro, care aşteaptă de două luni să fie pus în valoare. În rest, „salvarea mocăniţei” nu îşi mai are sensul într-un municipiu în care gara şi linia de cale ferată Hunedoara – Simeria a fost abandonată.
În ce priveşte Castelul Corvinilor, autorităţile locale au decis anul trecut să nu mai aştepte ajutor de la Ministerul Culturii şi să se descurce pe cont propriu, cu reparaţiile de urgenţă, promiţându-le localnicilor, totodată, proiecte de reabilitare grandioase. În urma numărului mare de turişti, castelul pare să nu mai aibă deocamdată, nevoie de ajutor.

Haitele de maidanezi au rămas în Hunedoara, lucrările de modernizare stradală nu au acoperit toate gropile din municipiu, iar mizeria şi gunoaiele din cartiere continuă să rămână şi ele subiecte de reclamaţii. Însă în ultimele luni, cele mai populare subiecte de dezbatere publică în Hunedoara s-au referit la proiectul centrului pietonal, la noul ştrand din Hunedoara, la situaţia dezastruoasă a Parcului Corvin şi la modul în care administraţia locală cheltuieşte banii publici. De altfel, atât ştrandul, cât şi transformarea Bulevardului Corvin în stradă pietonală au legătură cu modul în care sunt cheltuite fondurile de la bugetul local, contestat sau aprobat de hunedoreni.


Vă recomandăm şi:

Trenuleţul urban de 28.000 de euro va face ture între Castelul Corvinilor şi Grădina Zoologică din Hunedoara

Primăria Hunedoara a achiziţionat un trenuleţ turistic, în valoare de circa 28.000 de euro, cu care vizitatorii municipiului vor fi plimbaţi, la cerere, pe ruta Castelul Corvinilor – Grădina Zoologică.

Mocăniţa Hunedoarei a fost lăsată în stand-by. Restaurarea liniei ferate va fi „anevoiasă şi de lungă durată”

Primăria Hunedoara a răspuns solicitărilor localnicilor de a reînfiinţa linia de cale ferată îngustă pe care au circulat mocăniţele timp de peste un secol, precizând că refacerea ei este un proces anevoios şi de lungă durată.

FOTO Istoria mocăniţei. Cum arăta în 1900 calea ferată a uzinelor Hunedoarei

S-au împlinit 114 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă care lega Hunedoara de satele din Ţinutul Pădurenilor, una dintre investiţiile importante pentru istoria acestor locuri. Mocăniţele care circulau pe traseul de aproape 20 de kilometri au fost vândute de ani buni la fier vechi, iar din calea ferată nu a mai rămas decât terasamentul, dar şi câteva amintirile păstrate în imagini vechi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite