Decizia magistraţilor faţă de Iulian Ceia, acuzat că a condus grupările de traficanţi de comori din Sarmizegetusa Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Ceia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Iulian Ceia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Iulian Ceia, considerat ani în şir lider al lumii interlope din Deva preocupată de traficul de comori dacice a depus o contestaţie la executarea sentinţei de doi ani de închisoare, primită în primul mare dosar al aurului dacic.

Tribunalul Hunedoara a soluţionat contestaţia la exacutare depusă de Iulian Ceia, fost urmărit internaţional, condamnat la închisoare în primul mare dosar al traficanţilor de comori dacice, în care procurorii l-au considerat liderul grupului infracţional.

Din august 2017, Iulian Ceia se află în detenţie. „Instanţa a respins ca nesusţinută contestaţia la executare formulată de Ceia Iulian. Cheltuielile judiciare în cuantum de 100 lei rămân în sarcina statului. Suma de 130 lei reprezentând onorariu asistenţă juridică oficiu va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a informat Tribunalul Hunedoara.

„Pentru termenul de judecată din 29.03.2018, petentul Ceia Iulian a depus un nou înscris, atestat de administraţia locului de deţinere, în care subliniază că nu a formulat niciodată contestaţie la executare, demersul său vizând obţinerea de informaţii cu privire la sumele de bani menţionate în sentinţa penală 339/2009 a Tribunalului Hunedoara. Faţă de această manifestare de voinţă, neechivocă, Tribunalul va respinge ca nesusţinută contestaţia la executare formulată de petentul Ceia Iulian”, se arată în dosar.

La finalul unui proces care a durat nouă ani, în decembrie 2014, Iulian Ceia a primit doi ani de închisoare, cu executare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, într-un dosar al comorilor dacice, deşi iniţial fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru infracţiuni grave legate de traficul de obiecte de patrimoniu.

Între timp, deveanul plecase din ţară, fiind dat în urmărire internaţională. Iulian Ceia a fost indicat drept unul dintre liderii reţelelor infracţionale care au traficat tezaurele antice preţioase sustrase din siturile Munţilor Orăştiei. Iniţial a fost anchetat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri din patrimoniul cultural naţional, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice de pe raza judeţului Hunedoara, şantaj, tăinuire şi lipsire de libertate în mod ilegal. Finalul procesului i-a adus doar o condamnare de doi ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, însă acesta a fost de negăsit la aflarea sentinţei.

În procesul în care a fost condamnat, Ceia a negat acuzaţiile care i-au fost aduse, susţinând că a fost o victimă a răzbunării anchetatorilor. De altfel, el nu a mai fost condamnat pentru infracţiuni legate direct de traficul de artefacte dacice.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a apărut Iulian Ceia între urmăriţii Poliţiei Române, la trei ani de la sentinţa primită în dosarul comorilor dacice

Greu de găsit. Iulian Ceia, liderul traficanţilor din dosarul “Aurarilor” trimite "bezele" din Insulele Capului Verde

Opt ani de procese pentru jefuitorii cetăţilor dacice. Instanţa decide soarta aurarilor într-o zi fatidică

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite