Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Descoperire uimitoare în Sarmizegetusa Regia. „Nu existau asemenea porţi în Antichitate” VIDEO

4
13 Jul 2021 15:47:03
Autor: Daniel Guţă
Sarmizegetusa Regia, săpătui arheologice în zona zidurilor. Foto: CJ Hunedoara
Sarmizegetusa Regia, săpătui arheologice în zona zidurilor. Foto: CJ Hunedoara

O descoperire uimitoare a avut loc în Sarmizegetusa Regia, după ce arheologii au început săpăturile în zona Porţii de Est a capitalei dacilor.

Din 22 iunie, în Sarmizegetusa Regia se desfăşoară o campanie de cercetări arheologice în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, investiţie care vizează, în principal, restaurarea şi punerea în valoare a incintei fortificate de la Sarmizegetusa, formată din ziduri care măsoară aproape un kilometru.

GALERIE FOTO DIN SARMIZEGETUSA REGIA, IULIE 2021

Săpăturile au loc în mai multe puncte ale fortificaţiei cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului.

Sarmizegetusa Regia, transformată din temelii: dispar betoanele din anii '80, se înalţă coloanele templelor dacice, iar drumul sacru va fi cu totul schimbat

Pericolele din Sarmizegetusa Regia. De ce turiştii sunt atenţionaţi să nu se descalţe în templele dacice VIDEO

Imagini spectaculoase din Sarmizegetusa Regia. De ce este „dezvelită” de arheologi capitala dacilor FOTO

În prima etapă, a fost decopertată o suprafaţă la Poarta de est, iar în urma noilor cercetări arheologii au stabilit că lucrările de restaurare efectuate în anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului faţă de cel din Antichitate.

„O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie diferită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare. Urmează a fi deschise o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe segmente ale zidului, precum şi în zona porţilor de vest şi de sud”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.


Săpături în zona Porţii de Est. Foto: CJ Hunedoara.

Practic, potrivit arheologilor, lucrările de refacere efectuate la începutul anilor ´80 au dat o cu totul altă înfăţişare porţilor Sarmizegetusei Regia faţă se cea pe care acestea ar fi putut-o avea în Antichitate, şi nu doar prin înălţarea acestora, ci şi prin lungimea şi poziţia lor. După restaurare, defectele realizate în timpul refacerii porţilor din anii 80 vor fi atenuate.


Imagine aeriană a şantierului. FOTO: CJ Hunedoara

„Aceste porţi în forma în care le vedem astăzi sunt rezultatul intervenţiilor majore de restaurare, dar ele trebuie reconfigurate pentru că în momentul de faţă introduc sugestii false, cu privire la ce înseamnă morfologia unor porţi antice. Nu existau asemenea porţi în Antichitate şi nici nu avem analogii în lumea dacică. Propunerea noastră este să înlăturăm adăugirile de zidărie făcute în anii 1980 şi să introducem nişte terminaţii imprecise la porţi, prin terminarea treptată neregulată a zidurilor în dreptul porţilor de trecere”, arăta Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului.


Sarmizegetusa Regia. intrarea pe Poarta de Est. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cum a fost „înfrumuseţată” Sarmizegetusa în anii ´80

În 1980, Sarmizegetusa Regia a trecut prin cele mai mari schimbări din istoria recentă. A intrat într-un proces de „înfrumuseţare“, motivat de celebrarea a 2050 de ani de la „crearea primului stat dac centralizat şi independent, sub conducerea lui Burebista“, dar şi de vizita anunţată a lui Nicolae Ceauşescu. Marele proiect de restaurare a complexului arheologic a fost plănuit încă din anul 1977, în plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Român, iar lucrările au început în anul 1980. Specialiştii de la Muzeul din Deva, arheologi şi restauratori, dar şi arhitecţi şi ingineri de la Institutul de Proiectări Hunedoara au luat parte la transformarea Samizegetusei Regia. Proiectul s-a derulat în perioada 1980-1981 şi a fost stopat din lipsa fondurilor, dar şi din cauza renunţării la soluţiile găsite la acea vreme pentru valorificarea sitului.


Şi Poarta de vest a fost „înfrumuseţată”. în anii 80. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În cei aproape doi ani de lucrări, restauratorii au întregit cu ciment soarele de andezit, au plantat stâlpii din lemn în marele sanctuar solar, au înlocuit blocurile din calcar degradate cu replici, au adus discuri şi blocuri din beton în incinta sacră, pentru a-i schimba aspectul, au înălţat şi protejat zidurile de apărare. Au intenţionat, de asemenea, chiar mutarea soarelui de andezit din Sarmizegetusa Regia la Muzeul din Deva, şi înlocuirea acestuia cu o replică. În anul 2000, plintele originale au fost puse la loc, cu mari eforturi, de arheologi, iar în vara anului 2010, aproape 50 de discuri din beton „plantate“ la începutul anilor 1980 în Sarmizegetusa Regia au fost îndepărtate din sit, conform unei dispoziţii a Ministerului Culturii.


Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mai puteţi citi şi:

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Noah_Scînteia@Vancouver.ca
13.07.2021, 15:58:23

Dacii au fost orthodoxi inainte sa fie crestini... de-aia falsificau monedele romane... http://asapteadimensiune.ro/images/Religie_131.jpg

+6 (12 voturi)
Ţepeş
14.07.2021, 06:30:38

Noah_Scinteia@Vancouver.ca dex.ro: OBSÉSIE, obsesii, s. f. Tulburare a voinței care se manifestă prin idei fixe, prin dorința irezistibilă de a face un act determinat, bolnavul fiind conștient de caracterul anormal al acțiunilor sale. ♦ Imagine sau idee inadecvată care revine neîncetat în câmpul conștiinței, stăruitor și anormal; preocupare chinuitoare. [Var.: (înv.) obsesiúne s. f.] – Din fr. obsession.

-6 (8 voturi)
Ţepeş
14.07.2021, 06:38:26

Zona sacră nu avea ziduri de apărare ci ziduri de delimitare de mică înălțime. Toată "refacerea" din anii '80 a însemnat distrugeri de proporții a ruinelor din zona sacră în încercarea de a crea iluzia unei cetăți cu rol militar

-6 (8 voturi)
gyll
14.07.2021, 09:19:10

Da,așa falsificau istoria, întru gloria tălpicarului,vestiții arhelologi romani în frunte cu familia Daicoviciu.

+5 (5 voturi)
Modifică Setările