Descoperirile din jurul marilor piramide egiptene. Povestea celei mai faimoase camere mortuare de faraon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşciugul lui Tutankhamon
Coşciugul lui Tutankhamon

Egiptul a fascinat de-a lungul timpului prin faimoasele sale artefacte antice, însă cei care consideră că nu mai poate surprinde prin noi descoperiri arheologice se înşală.

Piramidele, cele mari monumente funerare şi religioase au stârnit fascinaţia lumii de-a lungul mileniilor. Zeci de mii de oameni au fost întrebuinţaţi la ridicarea lor, iar în interiorul acestora, alături de mumiile faraonilor antici au fost aşezate bogăţii legendare. Descoperiri importante au avut loc frecvent în zona piramidelor. Iată câteva dintre cele mai faimoase:

Mormântul lui Tutankhamon
Cea mai celebră descoperire arheologică a rămas mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor. A fost descoperit în 1922 de o echipă condusă de Howard Carter şi era plin de comori fantastice, inclusiv masca mortuară din aur a lui Tutankhamon. Regele egiptean a murit în adolescenţă. Analiza rămăşiţelor sale sugerează că el a suferit mai multe probleme de sănătate şi a folosit o trestie pentru a se putea deplasa. Tutankhamon ar fi condus Egiptul în jurul anului 1332 î. Hr. Descoperirea mormântului lui Tutankhamun a creat o frenezie mediatică şi a amplificat zvonurile că deschiderea sa ar fi dezlănţuit un blestem.

Piatra de la Rosseta
Piatra din Rosetta reprezintă o stelă egipteană, datând din anul 196 î.Hr., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, care avea 13 ani la acea vreme. Pe monument au fost sculptate trei inscripţii ale aceluiaşi text în trei limbi antice diferite.. Folosind inscripţiile pietrei din Rosetta, egiptologul Jean-François Champollion a reuşit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice. Artefactul a fost descoperit în anul 1799, în oraşul egiptean, din Delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediţiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundaţia unei vechi cetăţi, unde fusese folosită ca material de construcţie. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reţinută de către trupele engleze, apoi, în 1802, adusă în Anglia şi expusă la British Museum. Egiptenii au cerut Marii Britanii să returneze piatra în Egipt.

Papirurusile din Oxyrhynchus
Între anii 1896 şi 1907, arheologii Bernard Grenfell şi Arthur Hunt au descoperit peste 500.000 de fragmente de papirus, care datau din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea şi repreezintă cel mai important depozit de scrieri vechi găsit vreodată. Cercetătorii au găsit fragmentele în ruinele aşezării Oxyrhynchus, un oraş antic din sudul Egiptului care a înflorit într-un moment în care Imperiul Roman controla Egiptul. Condiţiile aride ale oraşului au făcut ca scrierile să supravieţuiască aproape două milenii. Papirurusile includ evangheliile creştine, vrăji magice şi chiar un contract pentru organizarea unui meci de lupte. Cercetătorii au analizat şi tradus papirusul încă de când fragmentele au fost descoperite, însă din numărul mare de texte unele au rămas nepublicate.

Oraşul antic din jurul piramidei din Giza
Din 1988, echipele de arheologi au excavat un oraş în marilro piramide din Giza. Piramida faraonului Menkaura cca. 2620 î.Hr.–2480 î.Hr.) a fost ultima piramidă construită la Giza, iar oamenii care locuiau în aşezarea din vecinătatea ei au fost implicaţi în construirea structurii. Descoperirile includ cazărmi pentru soldaţi, un palat pentru înalţii funcţionari şi un port pentru importul de bunuri. Ele oferă o cantitate mare de informaţii despre oamenii care au construit piramidele şi despre logistica din spatele construcţiei piramidale, cum ar fi modul în care au fost hrăniţi constructorii piramidei. O dată cu descoperirea oraşului antic, oamenii de ştiinţă au infirmat ipoteza, care data încă din Antichitate, că sclavii au construit piramidele din Egipt. Arheologii au descoperit, lângă piramidele de la Giza, morminte care conţineau rămăşiţe ale muncitorilor, iar a fi îngropat în preajma faraonilor era o onoare care nu era acordată sclavilor. De asemenea, susţin arheologii, au fost descoperite în aceeaşi zonă şi alte dovezi că muncitorii care au lucrat la construcţia priamidelor erau calificaţi şi bine întreţinuţi.

Mormântul KV 5
În 1995, săpăturile de la mormântul KV 5 (acronimul de la Valea Regilor 5) au arătat că necropola puţin studiată era de fapt cel mai mare mormânt construit vreodată în Valea Regilor. Excavaţiile sunt în curs de desfăşurare şi, la ultimul raport, arheologii au găsit peste 120 de coridoare şi camere mortuare, iar numărul încăperilor ar putea depăşi 150. Lungimea culoarelor şi încăperilor subterane depăşeşte 440 de metri, iar suprafaţa lor ajunge la aproape 1.300 de metri pătraţi.  Arheologii au stabilit că mormântul a fost folosit ca loc de veci pentru fiii faraonului Ramesses al II-lea (1279 - 1213 î. Hr.). Cel puţin şase dintre fii regelui au fost înhumaţi aici.

Barca solară
O descoperire recentă realizată de arheologi a fost „Barca solară”, extrasă din Marea Piramidă de la Giza. Vasul ar fi permis faraonilor să asiste la bătăliile purtate între zeul solar Ra şi Apep, demonul întunecimii, o legendă cunoscută din antichitatea egipteană.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Reginele desfrâurilor din lumea antică: orgiile prinţesei care îşi obliga supusele la prostituţie şi maratonurile sexuale ale femeilor din familiile regale

Cine a fost Deceneu, profetul fabulos din vremea lui Burebista. I-a învăţat pe daci să îşi cunoască viitorul prin semnele cereşti şi i-a făcut să renunţe la vin

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite