Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Disponibilizaţii din minerit au protestat pentru că n-au primit plăţile compensatorii

0
21 Apr 2010 12:47:37
Autor: adevarul

Circa 50 de mineri disponibilizaţi din cadrul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, au protestat în miercuri dimineaţă, deoarece nu şi-au primit prima tranşă de bani din plăţile compensatorii promise la înscrierea pe listele de restructurare.

Oamenii susţin că ar fi trebuit să primească o treime din suma totală, care se ridică, în cazul unui ortac cu o vechime de peste 25 de ani, la aproape 30 de mii de lei. Rămaşi fără bani de aproape o lună de zile, foştii mineri spun că sunt disperaţi deoarece au rate la bănci şi li s-au blocat conturile pentru restanţe.
„Ne-am adunat pentru a protesta şi pentru a depune o petiţie la CNH, pentru că suntem privaţi de nişte drepturi. Plata salariilor compensatorii s-a întarziat foarte mult şi nu s-a specificat o dată exactă până la care vom primi banii. Abia după acest miting am fost anunţaţi că plata sumelor compensatorii se va face la 30 aprilie. Noi credem că este o metodă de a ţine ei banii în bancă şi să încaseze dobânda pentru acestă sumă. De aceea vrem să ni se dea suma în întregime şi nu în trei tranşe cum au stabilit iniţial şi astfel să eliminăm acestă suspiciune”, a declarat Valter Cojman, unul dintre minerii disponibilizaţi.
Ortacii mai spun că la disponibilizare li s-a promis că-şi vor primi banii în perioada 15 - 20 aprilie, iar pe 1 aprilie, câţnd au ieşit din sistem ar fi trebuit să primească două salarii medii nete pe economie din partea Ministerului Muncii însă nu s-a întâmplat aşa. „Este disperare pentru că sunt mulţi care au rate în bănci. Mulţi au avut descoperire de cont şi li s-au blocat cardurile. Au zis că în 15, ba în 20 şi n-au fost corecţi să spună exact. Ultimii bani primiţi am luat pe 30 martie, iar din aia am plătit apa şi curent şi nu mai avem nimic. Atunci ni s-au oprit bani pentru echipament de lucru, dar echipamentul se oferă de angajator gratuit după cum ştim noi”, spune Dan, fost miner la EM Livezeni. Disponibilizaţii au reclamat şi abuzuri făcute de către şefii Companiei Huilei la încotmirea listelor de disponibilizări şi spun că nu au avut curajul să vorbească de ele în perioada în care erau angajaţi, deoarece riscau să fie daţi afară. Conducerea Companiei Huilei prin directorul general, Constantin Jujan, spune că minerii disponibilizaţi îşi vor primi sumele compensatorii până la data de 30 aprilie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările