Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Drapelul legiunii lui Avram Iancu a fost achiziţionat cu 105.000 de euro. Steagul a fost păstrat un secol şi jumătate la Ţebea

3
4 Feb 2016 20:30:33
Autor: Daniel Guţă
Drapelul legiunii lui Avram Iancu. FOTO: Arktmark.
Drapelul legiunii lui Avram Iancu. FOTO: Arktmark.

Un om de afaceri a achiziţionat cu 105.000 de euro drapelul Legiunii Auraria, conduse de Avram Iancu în anii 1848 - 1849, cei ai Revoluţiei din Transilvania. Timp de 150 de ani, până în 2001, drapelul a fost păstrat în ţinutul moţilor, însă apoi a ajuns în posesia politicianului Corneliu Vadim Tudor. Localnici din Hunedoara au militat în ultimii ani pentru readucerea drapelului la Ţebea.

Drapelul legiunii Auraria, condusă de Avram Iancu în anii 1848 - 1849, în timpul mişcărilor revoluţionare din Transilvania, a fost achiziţionat de omul de afaceri Adrian Thiess, în urma licitaţiei organizate de Casa Artmark. Preţul de pornire al steagului unic, vechi de un secol şi jumătate, care a intrat în 2001 în posesia familiei lui Corneliu Vadim Tudor, a fost de 5.000 de euro, însă în urma licitaţiei drapelul a fost adjudecat pentru 105.000 de euro, la care se adaugă comisionul casei de licitaţii, Steagul va fi pus la dispoziţia unor muzee, a spus Adrian Thiess, citat de Mediafax.

În ultimii ani, drapelul a stârnit numeroase dispute şi controverse. Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor s-au certat pe el, iar mai mulţi hunedoreni au reclamat autorităţilor statului român că locul în care ar fi trebuit să rămână steagul este Ţebea, unde se află mormântul "Crăişorului Munţilor".

"Acest steag al legiunii Auraria-Gemina-Aries, condusă de Avram lancu în 1848 a fost însuşit prin mijloace necunoscute de către răposatul Cornelui Vadim Tudor, ex-preşedinte PRM, din zestrea bisericii ortodoxe Ţebea, comuna Baia de Criş, Hunedoara, unde a stat vreme de peste 150 ani alături de steagul lui Horea, care a rămas singur în biserică, spre regretul moţilor şi tuturor românilor", a reclamat Costache Aoanei Rahoveanu, preşedinte al unor asociaţii civice din Hunedoara şi unul dintre cei care au încercat să oprească scoaterea drapelului la vânzare.

Personalitate a secolului XIX

Avram Iancu s-a născut şi a copilărit în Vidra de Sus, un sat din Munţii Apuseni, aflat în nordul-vestul judeţului Alba. Cel care urma să devină lider al moţilor provenea dintr-o familie înstărită, tatăl său fiind pădurar şi apoi jude domenial, iar bunicul său a fost preot. Unii istorici susţin că Iancu a fost nepot al celebrului Horea, unul dintre conducătorii răscoalei ţărăneşti din 1784, din Transilvania. De el şi-au legat speranţele marea parte a moţilor implicaţi în acţiunile politice şi în luptele de apărare a comunităţilor de români din Transilvania acelor vremuri. Iancu a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului, dar şi ca un personaj controversat, pentru că unele dintre acţiunile sale au fost mai puţin înţelese. Istoricii români l-au numit erou naţional, iar în prezent Avram Iancu unul dintre cele mai omagiate personaje din istoria Transilvaniei.


Vă recomandăm şi:

Cum erau vândute fetele de măritat în secolul XIX. Tradiţia fascinantă a Târgului de fete de pe Muntele Găina

Târgul de fete de pe Muntele Găina i-a fascinat dintotdeauna pe călătorii străini. Povestea a acestui obicei, aşa cum se desfăşura la sfârşitul secolului XIX, a fost relatată în detaliu de scriitorul Jokai Mor, în romanul „Sărmanii Bogaţi". Autorul se arăta impresionat de tradiţia din Apuseni, dar oferea şi o explicaţie pentru ea.

Avram Iancu, 10 mituri despre „crăişorul munţilor”: iubita unguroaică, luptele moţilor, depresia şi refuzul împăratului

Avram Iancu este unul dintre eroii de referinţă ai românilor. Conducătorul moţilor din timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849 a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate. O serie de lucruri au rămas însă mai puţin cunoscute publicului care se raportează astfel la eroul naţional.

Atrocităţile Răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan: copii despicaţi cu toporul, aruncaţi în furci, femei îngropate de vii. Cum au fost pedepsiţi capii revoltelor

Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a fost considerată un moment crucial din istoria Transilvaniei. Mărturiile păstrate din timpul evenimentelor petrecute în toamna târzie a anului 1784 vorbesc despre momente cumplite şi crime inimaginabile, săvârşite atât de iobagii participanţi la răscoală, cât şi de către cei care au reprimat-o.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

koko mirla
5.02.2016, 01:15:13

Nu-i deloc "Drapelul legiunii lui Avram Iancu" ! E o minciună. Întrebarea e CINE SE AFLĂ ÎN SPATELE "CUMPĂRĂTORULUI", și în ce scop mașinează să ridice artificial prețul pentru steagul bisericesc FURAT DINTR-O BISERICĂ !

+1 (3 voturi)
foarte atent
5.02.2016, 09:45:14

ramane fapta ticaloasa a lui Vadim care a luat cu japca un bun al comunitatii...dar nu ne mira asta in tara hotilor, n-asa!?

+1 (1 vot)
Cristian Saileanu
5.02.2016, 05:44:26

Balada lui Avram Iancu de Cristian Sāileanu https://www.youtube.com/watch?v=_rquFtyyPSY Rebetika kai alla 17:13 Iar când paharul ni se revārsa Din munţi un crāişor se pogora. Purta pe el cojocul albāstrui Şi’n ochii îi fulgera viforul neamului. Refren: Ciocoi pribeag aici adus de vânt Pe Iancu azi ţi’l cânt, Pe moţul nostru sfânt. Şi de’ai s’auzi cântarea pe colnic Cu fricā sā te ia Cāci n’am uitat nimic. Sā n’ai tu teamā māiculiţa mea Cā morţii din Mihalţ nu’i vom uita Şi de’ar veni şi’o mie de husari Pe toţi am sā’i înham la coadā de māgari. Refren: Ciocoi pribeag aici adus de vânt Pe Iancu azi ţi’l cânt, Pe moţul nostru sfânt. Şi de’ai s’auzi cântarea pe colnic Cu fricā sā te ia Cāci n’am uitat nimic. De’aş fi prin lume’n veac rātācitor Nu’i loc mai sfânt ca Țara Moţilor. Şi pot clādi secui spânzurātori Va naşte neamul nost o mie crāişori. Refren: Ciocoi pribeag aici adus de vânt Pe Iancu azi ţi’l cânt, Pe moţul nostru sfânt. Şi de’ai s’auzi cântarea din tulnic Ca şarpele sā fugi Cāci n’am uitat nimic. Nemeşi hulpavi lipsiţi de crezāmânt Pe Iancu azi vi’l cânt Pe moţul nostru sfânt. Şi de zāriţi un moţulean voinic În gāuri sā fugiţi Cāci n’am uitat nimic.

-1 (3 voturi)
Modifică Setările